Search by category:
Egyéb kategória

Azonosították a második majomhimlő-fertőzöttet Szlovákiában

Pozsony |

Azonosították a második majomhimlős esetet Szlovákiában, a fertőzést laboratóriumi vizsgálat is igazolta.

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) tájékoztatása szerint középkorú személyről van szó. 29 és 50 év közötti, elkülönítették, kórházi kezelésre egyelőre nincs szüksége – közölte a TASR-rel Daša Račková, az ÚVZ szóvivője.

Račková tájékoztatása szerint az illetékes regionális közegészségügyi hivatal gondoskodik a szükséges járványügyi intézkedésekről, beleértve a megfertőződés módjának kiderítését. Egyelőre nem látnak összefüggést az első szlovákiai esettel.

„A fertőzött személy fordult orvoshoz, mivel a majomhimlő tüneteit észlelte magán, majd a laboratóriumi vizsgálatok igazolták is a fertőzést” – tette hozzá Račková. Az ÚVZ szerint tovább emelkedhet a fertőzöttek száma az országban, de kiterjedt járványtól nem kell tartani.

A majomhimlő vírusos, zoonózisos betegség. Először 1970-ben, Kongóban észlelték embereken. Az ember a majomhimlővírussal fertőzött állattal, emberrel vagy tárgyakkal való érintkezés útján kaphatja el a betegséget.

Julia Adamčíková, a Közegészségügyi Hivatal fertőző betegségeket figyelő osztályának vezetője úgy tájékoztatott, akkor fenyeget a megfertőződés veszélye, ha hosszabb ideig szorosabb kontaktusban voltunk a beteggel. A lappangási idő általában 6-16 nap, de 5-21 nap is lehet.

A betegség tünetei kezdetben az influenzáéhoz hasonlítanak. A fertőzött lázas, fáradt, izomfájdalom vagy hidegrázás kínozza, később kiütések jelentkeznek. A beteg feltehetően már a kezdeti fázisban is továbbadhatja a fertőzést.

Már több európai országból, köztük Csehországból és Ausztriából is jelentettek fertőzést, Afrikán kívül a közelmúltig ritkán bukkant fel a betegség. A majomhimlő ellen véd a himlő elleni oltás.

Szlovákia 2000 adag oltóanyag beszerzését tervezi, de csak a fertőzöttek közeli kontaktusait oltanák, saját kérésükre, valamint a fertőzésnek kitett egészségügyi dolgozókat.

Read More

Post Comment