Search by category:
Egyéb kategória

Mi történt ma Gombaszögön? – 2. nap

Csütörtökön a közéleté volt a főszerep.

A Gombaszögi Nyári Tábor második napján Czímer Gábor, az Új Szó belpolitikai rovatának munkatársa kerekasztal-beszégetést tartott a Híd, az MKP és az Összefogás vezető politikusaival a Tóth Károly-sátorban. A Híd nézőpontját Agócs Attila, az Összefogásét Mózes Szabolcs, az MKP-ét pedig Berényi József képviselte a beszélgetés során.

Késő délelőtt a Sajó folyó kapcsán történt ökológiai katasztrófáról hallgathattak meg előadást az érdeklődők. A Sajóba még jelenleg is folynak a mérgező anyagok, emiatt fennáll veszélye, hogy a talajvíz is előbb-utóbb megfertőződik. A környezetvédelmi minisztérium azonban nem tett lépéseket az ügyben.

Később Zacher Gábor toxikológus beszélt a kábítószerfogyasztásról. A szakértő szerint a fiatalokkal való kommunikáció a probléma megoldásának kulcsa, nem pedig az eddig hagyományosan elterjedt elrettentés módszerével történő prevenció. „Mi történik, ha kipróbálja a gyerek a drogot? Összedől a világ? Szó sincs erről” – mondta, hozzátéve, hogy meg kell tanulnunk együttélni a kábítószerekkel.

Délután Gyimesi György és Forró Krisztián Lesz-e képviselete a felvidéki magyarságnak a szlovák parlamentben? című vitáját hallgathatták meg a tábor résztvevői.

A Korona-sátorban délután Juhász Katalin folytatott beszélgetést a Gorlo Volka zenekar tagjaival. Később Bőd Titanilla és Lovas Emőke beszélgetett az Új Szó tragikusan fiatalon elhunyt munkatársa, Mészáros György posztumusz kötetéről.

A csütörtöki nap folyamán nyitotta meg kapuit a Pajtaszínház, ahol az esti órákban slam poetry versenyen mérettethették meg magukat a táborozók.

A Diákhálózat tavaly megnyílt helyszínén, a DH-mólón bemutatkozott a Rákóczi Szövetség, délután pedig az Alma magazin szerkesztőinek Hírnév és hitelesség az online médiában című előadását hallgathatták meg a résztvevők.

Az esti talpalávalót többek közt a Carson Coma, a Gorlo Volka és a The Butchers biztosította.

Eduard Heger kormányfő lesz a Napunk beszélgetésének vendége a táborban szombat délelőtt 11:00-kor. A beszélgetést Szalay Zoltán, a Napunk vezető szerkesztője vezeti. Ez az első alkalom, hogy a szlovák miniszterelnök ellátogat a legnagyobb szlovákiai magyar fesztiválra.

Read More

Post Comment