Search by category:
Egyéb kategória

Megválasztották a Szövetség nyolc megyei képviselőjelöltjét, elnökjelöltet nem sikerült

Dunaszerdahely |

Hétfőn ülésezett a Szövetség dunaszerdahelyi járási konferenciája, és megállapodtak a párt megyei választásokon induló képviselőjelöltjeiről. A megyei választásokon 8 képviselőjelöltet indít a járás. Nem született megegyezés azonban a megyeelnökjelölt személyét illetően, így a Szövetség dunaszerdahelyi járása nem ad megyeelnökjelöltet.

A dunaszerdahelyi volt az utolsó járások egyike, ahol megegyezés született az őszi, megyei választásokon induló képviselőjelöltek kilétéről. Ebben sikerült megállapodásra jutni hétfőn. A korábbi megegyezésnek megfelelően az MKP Platform 6, a Híd és az Összefogás platformok pedig 1-1 jelöltet indítanak az őszi választásokon. Így néz ki a párt megyei képviselőjelöltjeinek névsora a Dunaszerdahelyi járásban:

MKP Platform: Menyhárt József, Orosz Csaba, Fenes Iván, Hájos Zoltán, Bacsó László és Polák László.

Híd Platform: Balódi László

Összefogás Platform: Nagy József.

A Szövetség járási elnöke a dunaszerdahelyi járásban Fenes Iván (MKP Platform) bősi polgármester lett.

Nem született azonban megállapodás a megyeelnökjelölt személyéről. A járási elnökség javaslatának értelmében az Összefogás Mózes Szabolcsot, Szövetség országos alelnökét javasolta a megyei elnökjelölt pozíciójára, a dunaszerdahelyi járás MKP platformja Berényi Józsefet. A járási elnökség a két jelölt közül választott szavazással, amit Mózes Szabolcs, a Szövetség országos alelnöke nyert. A hétfői konferencia elé beterjesztett javaslatot azonban a küldöttek elutasították, vagyis nem választották meg elnökjelöltnek a pártjuk országos alelnökét. Mózes megválasztása a konferencián – titkos szavazással – két szavazaton múlott, 40:38 arányban. A szabályzat úgy van felállítva, hogy a javaslat alapján, csak igen-nem lehetőség közül választhatnak a küldöttek. Tehát nem jelölt közül választanak. Így nem ment át Mózes, valójában nem volt elég szavazata, hogy megyeelnökjelölt legyen.

Nagy József nyilatkozott lapunknak:

A Szövetség szempontjából abszolút sikerként látom a tegnapi első, járási dunaszerdahelyi alakuló gyűlést, hiszen a megyeelnökjelöltön kívül mindenben megegyeztünk, mindent meghatároztunk, jóváhagytunk. Megalakult a járási elnökség, eldöntöttük hány tagú lesz, az egyezségek mindig be voltak tartva. Úgy látom, a dunaszerdahelyi járáson belül egy együttműködő képes három platform van. Ami a megyeelnökjelölt személyét illeti, mi az elejétől kezdve szorgalmaztuk a partnereinknél, hogy egy új, járásbeli jelöltet állítsunk. Biztos, hogy motiválná a szavazókat egy idevalósi jelölt, aki tudja hozni a régi gárdát és új választókat is be tud csatornázni. A járási elnökségbe bejött két név, a dunaszerdahelyi járás MKP platformja Berényi Józsefet javasolta, az Összefogás pedig Mózes Szabolcsot. A Híd platform nem javasolt senkit. Az elnökségi titkos szavazást Mózes Szabolcs nyerte 9:8 arányban, Berényivel szemben. Innentől Mózes volt a jelölt. Végül nem sikerült őt megválasztani, mert ezt a konferencia küldöttei nem hagyták jóvá. A demokrácia dönt, a többiek nem így látták. De megyünk tovább, sikerült jó kaliberű jelölteket választani. Azon fogunk igyekezni, hogy sikeresek legyünk a választásokon, megvannak a jelöltek, sorakozzunk be mögéjük. Mi nem platformokban gondolkodunk, és nagyon jó lenne, ha senki nem platformban gondolkodna. Jó lenne, ha mihamarabb megérnének azok a feltételek, hogy pártként és nem platformként tudjunk gondolkodni. Mivel a platformok a választói kört reprezentálják.

A dunaszerdahelyi járás a hétfői konferencia eredményeképpen nem ad elnökjelöltet. A galántai járásban Berényi Józsefet támogatta a járási konferencia, így valószínűleg ő lesz a Szövetség egyedüli elnökjelöltje Nagyszombat megyében. Ezt a megyei tanács véglegesíti majd. A jelölteknek motiváló lehet, hogy az idén egy körös lesz a megyei választás, a megyeelnök-jelöltnek van bizonyos esélye a megyeelnöki hely megszerzésére. Ha több szlovák jelölt lesz és megoszlanak a szlovák szavazatok, nőhetnek a magyar jelölt esélyei.

Read More

Post Comment