Search by category:
Egyéb kategória

Tour de France – Houle élete sikerét aratta, 34 év után ismét kanadai szakaszgyőztes

A kanadai Hugo Houle szóló szökésből nyerte a 16. szakaszt a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen, amelyen a dán Jonas Vingegaard megőrizte előnyét összetettben.

Az etapot a megfázással küszködő német Lennard Kämna, a koronavírusos francia Mikaël Cherel és Aurélien Paret-Peintre, valamint a német Max Walscheid már nem kezdte el, ahogy a dán Jakob Fuglsang sem bordatörés miatt.

A hétfői szünnap után a Carcassonne-ból induló 178,5 kilométeren négy kategorizált emelkedő, köztük az utolsó 60 kilométeren két első kategóriás hegy megmászása várt a mezőnyre a Foix-ba vezető lejtmenet előtt. A záró hét pireneusi nyitányán a 31 fokos melegben harmincan tekertek el, köztük az összetettben tíz és fél perces hátránnyal álló orosz Alekszandr Vlaszov.

Miatta a mezőny nem engedhette messzire a szökést a több mint 3100 méternyi szintkülönbségű etapon, az élboly azonban így is nyolcperces előnyre tett szert. A későbbi szakaszgyőztes Houle az utolsó emelkedőn hagyta ott riválisait, és két kanadai időfutambajnoki cím után pályafutása harmadik profi győzelmét szerezte meg, a hajrában a könnyeivel küszködve. A 31 éves versenyző második kanadaiként ünnepelhetett a Tour de France-on, csapata, az Israel-Premier Tech sportigazgatójaként dolgozó Steve Bauer még 1988-ban nyert.

Másodikként a francia Valentin Madouas, harmadikként pedig Houle csapat- és honfitársa, Michael Woods tekert be, az utolsó lejtmenetben bukó, addig második amerikai Matteo Jorgenson negyedikként ért célba.

Az esélyesek csoportjában az elmúlt két kiírásban diadalmaskodó szlovén Tadej Pogacar az utolsó előtti hegymenetben kétszer, az azt követő lejtőn egyszer támadott, ám a sárga trikós Vingegaard gond nélkül vele tudott tartani. Az összetettben harmadik brit Geraint Thomas kétszer is lemaradt, ám vissza tudott zárkózni, a negyedik helyről lecsúszott viszont a francia Romain Bardet, miután több mint három percet kapott riválisaitól. Az utolsó hegyen a nagy tempó miatt már nem voltak megindulások, így a hatperces hátránnyal célba érő dobogósok között nem változtak a különbségek. Vlaszov négy percet hozva a nyolcadik helyre lépett előre.

A szakasz krónikájához tartozik, hogy Pogacar egyik fontos hegyi segítője, Marc Soler rosszulléttel küzdve jelentős lemaradással egyedül tekerte végig a táv nagy részét.

Read More

Post Comment