Search by category:
Egyéb kategória

Észak-Korea szerint az USA biológiai fegyvereket gyárt Ukrajna területén

Az ENSZ szerint semmi ilyesmiről nincs szó.

Észak-Korea azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy biológiai fegyvereket állítanak elő Ukrajnában, ezzel megismételve Oroszország hasonló állítását, amelyet az ENSZ még márciusban elutasított.

Izumi Nakamicu, az ENSZ  leszerelési ügyekért felelős főtitkár-helyettese kijelentette, hogy a szervezetnek „nincs tudomása semmiféle biológiai fegyverelőállítási programról Ukrajnában”.

Kim Dzsongun februárban azt nyilatkozta, hogy az ukrajnai válság legfőbb oka az Egyesült Államok politikája. Ebben a hónapban pedig hivatalosan is elismertek két – saját magát oroszbarátnak nevező – kelet-ukrajnai szeparatista régiót, ami arra kényszerítette Kijevet, hogy megszakítsa diplomáciai kapcsolatait Észak-Koreával.

Washington „számos biológiai laboratóriumot állított fel több tucat országban és területen, köztük Ukrajnában is, ezzel megsértve a nemzetközi egyezményeket“ – írta vasárnap a KCNA, Észak-Korea hivatalos hírügynöksége. Ugyanekkor olyan adatokra támaszkodott, amelyeket szerinte Oroszország fedezett fel.

Márciusban Moszkva azzal vádolta Washingtont, hogy biológiai fegyverek fejlesztésével kapcsolatos kutatási programot vezet Ukrajnában. A vádat az USA és Ukrajna is elutasította.

(refresher.sk, cszs)

Read More

Post Comment