Search by category:
Egyéb kategória

Egyre biztosabb, hogy a szlovák kormány tankokat küld Ukrajnába

Pozsony |

Hétfőn Szlovákiába látogatott Ben Wallace brit védelmi miniszter, ahol Jaroslav Naď (OĽaNO) szlovák tárcavezetővel tárgyalt. A fő téma Ukrajna háborús megsegítése volt.

A tárgyalás után közös sajtótájékoztatót tartott a két miniszter. Naď kiemelte, brit védelmi miniszter legutóbb akkor járt itt, amikor Szlovákia még NATO-tag sem volt. Az utolsó pozsonyi látogatásra még 2001-ben került sor. Naď szerint a mostani találkozó is annak bizonyítéka, hogy a jelenlegi kormány egyértelmű és megbízható biztonságpolitikát folytat. Ennek egyik megnyilvánulása az Ukrajnának nyújtott segítség az orosz agresszióval szemben, amelyet Nagy-Britannia is támogat. 

A tárcavezető kiemelte, a szlovák kormány továbbra is segíteni fogja az ukrán hadsereget. Naď elárulta, már a végső fázisban vannak a tárgyalások Németországgal a szlovák hadsereg T–72-es tankjainak helyettesítésével kapcsolatban. Amennyiben sikerül megállapodniuk, Szlovákia az ukrán hadseregnek ajándékozná a harckocsikat, helyettük pedig modernebb, Leopard típusú tankokat kapna a német féltől.

A tárcavezető megjegyezte, az ukránok további érdeklődést mutatnak a Zuzana 2-es típusú önjáró lövegek iránt is.

Pozsony |

Folytatódnak a tárgyalások arról, hogy Szlovákia Zuzana 2 önjáró lövegeket szállít Ukrajnának – erősítette meg Martina Kovaľ Kakaščíková, a védelmi tárca szóvivője. Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter korábban arról tájékoztatott, hogy előrehaladtak a tárgyalások a tarackágyúk leszállításáról.

Naď hétfőn videokonferencia keretében egyeztetett ukrán kollégájával, Olekszij Reznyikovval. A szóvivő tájékoztatása szerint a háborús helyzetről és a további szlovák segítségről tárgyaltak. „Ukrajna továbbra is számíthat a segítségünkre. Senki sem tudja, mikor ér véget ez a szomorú és értelmetlen konfliktus, de egy biztos – a demokratikus világ összefogott és segít a megtámadott országnak. Szlovákia ebben élen jár. Ukrajna továbbra is bízhat bennünk” – jelentette ki Naď.

A tárca tájékoztatása szerint Reznyikov köszönetet mondott az eddigi humanitárius segítségért és a hadifelszerelésért is, és kiemelte, hogy ennek köszönhetően több ezer ember életét sikerült megmenteni. „Egyúttal köszönetet mondott, hogy Daniel Zmeko tábornok, a szlovák fegyveres erők vezérkari főnöke a napokban személyesen kereste fel Ukrajnát és az országon belül olyan térségeket, ahol intenzív harcok folynak” – tette hozzá a szóvivő.

Továbbá hangsúlyozta, Szlovákia eddig is fontos partner volt Ukrajna megsegítésében, és ez a jövőben is így lesz. Leszögezte, a haditechnikai eszközök elküldésével Szlovákia is jól jár, hiszen csak olyan fegyvereket és eszközöket adnak az ukrán félnek, amelyeket a szlovák hadsereg már nem tudna hasznosítani. Helyettük modern, nyugati gyártású hadieszközöket szerez be a védelmi tárca.

A két miniszter arról is tárgyalt, meddig húzódhat el a háború. Naď hosszú ideig tartó katonai konfliktussal számol. Wallace ezzel kapcsolatban megjegyezte, az orosz hadsereg vezetése láthatóan elszámolta magát, és a hibás döntések miatt több ezer katonát veszítettek. Szerinte az orosz hadsereg láthatóan szenved, ez látszik a lőszerek utánpótlásán is, de a vezetőség ezt nem hajlandó figyelembe venni, és tovább erőltetik az offenzívát.

Wallace kiemelte, továbbra is intenzíven támogatni fogják az ukrán hadsereget, függetlenül attól, ki lesz Boris Johnson brit miniszterelnök utódja.

Read More

Post Comment