Search by category:
Egyéb kategória

Mi alapján választanak bankot a szlovákiai pénzintézetek ügyfelei?

Pozsony |

A szlovákiai banki ügyfelek számára a pénzintézet kiválasztásánál a számlavezetési díj a legfontosabb szempont – a Focus ügynökség mBank számára elvégzett felmérése szerint az ügyfelek több mint kétharmada (69%) ezt tartja a legfontosabb tényezőnek.

A Focus felmérése szerint a válaszadók kétharmada a számlavezetési díj jelentős emelése miatt venné fontolóra a bankváltást. Az olyan tényezők, mint például a bank gyenge pénzügyi teljesítménye, vagy a megbízhatatlan internetes banki szolgáltatások, ezt messze lemaradva, 19 illetve 18%-kal követték. A felmérésből az is kiderült, hogy az ügyfelek 16%-a a kelletlenül viselkedő, nem segítőkész személyzet, 15%-a pedig egyes szolgáltatások és pénzügyi termékek hiánya miatt fontolgatná a bankváltást. A pénzintézetről szóló negatív információk a megkérdezettek 14, az ügyfélhűségprogram hiánya pedig a 10 százalékát riaszthatja el.

Az emberek több mint egyharmada (36%) számára a magas színvonalú internetes banki szolgáltatások megléte a döntő tényező a bankválasztáskor, 28%-uk számára pedig a modern mobilalkalmazás. A legutóbbi felméréshez képest ez utóbbit öt százalékponttal több vásárló tartja fontosnak, ami azt is mutatja, hogy a lakosság egyre jobban megköveteli a modern technológiákat. A banki ügyfelek több mint egyötöde (22%) számára a kamatláb a legfontosabb, kilenc százalékuk pedig a barátok, ismerősök vagy a család ajánlására hagyatkozik. A felmérésből az is kiderült, hogy a bank méretét és az ügyfelek számát a válaszadók nyolc százaléka veszi figyelembe.

„Az ügyfelek egyre igényesebbek az online kommunikációval kapcsolatban, legyen szó mobil banki alkalmazásokról vagy internetes bankolásról”

– nyilatkozta Martin Slosiarik szociológus, a Focus igazgatója. A felmérés szerint a bank további előnyei közé tartozik a szolgáltatások minősége és megbízhatósága (24%), az intézmény hitelessége (23%), valamint a segítőkész, kedves és barátságos személyzet (17%). Az ügyfelek 12 százaléka értékeli a jelzáloghitelek és kölcsönök kedvező kamatát, nyolc százalékuk pedig a takarék- vagy folyószámla kamatát. A felmérés azt is kimutatta, hogy a banki ügyfelek 69%-ának van pontos képe arról, milyen szolgáltatásokért fizet a bankjának. A Focus korábbi felmérése szerint a válaszadók 76%-ának volt pontos rálátása ezeknek a díjaknak az összegére, vagyis az elmúlt időszakban e tekintetben romlott a helyzet. (mi, TASR)

Read More

Post Comment