Search by category:
Egyéb kategória

Nem feledkeztek meg a hepatitis világnapjáról a komáromi kórházban sem

Komárom |

Július 28-át az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére 2010-ben nyilvánították a hepatitis világnapjává. A komáromi kórházban is foglalkoznak a betegség gyógyításával.

A komáromi kórházban jelenleg három pácienst kezelnek a májgyulladás valamilyen fajtájával – közölte lapunkkal Martina Pavliková, a komáromi kórházat üzemeltető AGEL-csoport szóvivője. További három főt kéne gyógyítaniuk, ám közülük van, aki nem jelent meg a kórházban, másokon pedig még különféle kivizsgálásokat kell elvégezniük. A kezelés elsősorban antivirális tabletták napi szintű, élethosszig tartó szedését jelenti.

A gyógyítási folyamatra sajnos kihatott a koronavírus is, ugyanis a járvány tombolásának idején a páciensek egyszerűen nem jutottak el a kórházba. Az ambuláns rendelés ugyanakkor lassan visszaáll arra szintre, amelyen a járvány előtt volt. Akut hepatitist 2022-ben még nem diagnosztizáltak senkinél, ám mindenképpen azzal számolnak, hogy további betegekre bukkannak. Ugyanakkor gyakran megesik, hogy a műtét előtti kivizsgálás során a páciensnél kimutatják a hepatitis ellenanyagát, majd a részletesebb ellenőrzés során kiderül, hogy legyőzték a betegséget, s már nem hordozzák a vírust.

A vírusos hepatitisnek több típusa van. A mi égöveinkben az A és B típusa jelenik meg a leggyakrabban, néha a Delta-vírussal együtt, míg a C és E típusokat leggyakrabban külföldről hozzák be“mondta Helena Kuchtová, a kórház infektológiai ambulanciájának orvosa. A vírusos hepatitis elleni védekezés a higiéniára alapozódik. Ez a gyakori kézmosást, higiéniai szempontból kifogástalan ételt és ivóvizet jelent, különösen akkor, ha ázsiai országokban tartózkodunk – illetve el kell kerülni a droghasználókkal való közelebbi kapcsolatot.

A vírusos hepatitisek helyi járványként is megjelenhetnek, ám a páciensek száma csak lassan növekszik. Az A, B és C típusoknál a drogfüggők között terjed, az E-t elszórtan hurcolják be külföldről, esetleg a húsfeldolgozás során bukkan fel.

Az egyébként könnyen diagnosztizálható vírusos fertőzés erős fáradtságérzettel, hasfájdalommal és gyengeséggel jelentkezik. A tünetek között megtaláljuk még a hányást, hasmenést, a szemfehérje és a bőr sárgaságát. Ezen felül a vérben emelt mennyiségben jelenik meg a májenzim és a bilirubin, véralvadási zavarok és májnagyobbodás lépnek fel. A betegség általában gyógyítható, ám elszigetelt esetekben májátültetésre, végső esetben akár elhalálozásra is sor kerülhet.

Read More

Post Comment