Search by category:
Egyéb kategória

Római kori fürdőt tárnak fel Izsán

Izsa |

A Nagyszombati Egyetem Klasszikus Régészeti Tanszékének szakemberei és hallgatói a tavaly óta az UNESCO világörökségi listáján is szereplő római katonai tábor, Kelemantia fürdőjét vizsgálják.

Már több mint egy hete dolgozik a helyszínen a nagyszombati csoport, amely a Szlovák Tudományos Akadémia Régészeti Intézetével együttműködve végzi a kutatást – emellett az izsai önkormányzat és a komáromi Duna Menti Múzeum is támogatja a munkájukat.

A tanszék Facebook-profiljára feltöltött képek szerint többek között találtak már a brigetioi első segédlégió bélyegével ellátott téglát, valamint feltárták a katonák által használt fürdő egy részét is, amelyen tovább dolgoznak a következő hetekben. A napokban brünni kollégáik is kiveszik részüket a régészeti terepmunkából.

A helyszíni kutatást ugyan nehezíti a kánikula, de a legforróbb órákat is igyekeznek hasznosan tölteni, így például a leletek szakmai feldolgozása mellett felkeresték már az izsai Kelemantia Múzeumot és a komáromi múzeum római kori gyűjteményét is, valamint ellátogattak a magyarországi túlparton szintén éppen most zajló ásatásra is. Dél-Komárom Molaj nevű városrészénénél Bartus Dávid vezetésével az ELTE régészcsapata végez feltárást az egykori légiótábor területén, ahol szintén egy fürdő felmérése a céljuk. Ezen kívül jártak már a Klapka György Múzeumban, valamint az almásfüzitő Azaum Római Táborban is.

Read More

Post Comment