Search by category:
Egyéb kategória

Veszélyes és tilos a tűzgyújtás

Pered/Nádszeg/Galánta |

A tűzgyújtási tilalom, a kánikula és a törvény ellenére még mindig előfordul, hogy egyes lakosok szemetet, kerti hulladékot égetnek el a telkükön. Ilyen esetben a helyi önkormányzatnak kellene közbelépnie.

A napokban az egyik Galántai járás településének közösségi oldalán jelent meg egy méltatlankodó bejegyzés arról, hogy valaki a közel 40 fokos kánikulában tüzet gyújtott, a fojtogató füst beterítette a környéket. Azon túl, hogy a szárazságban rendkívül veszélyes ez a tevékenység, a tikkasztó melegben a füstöt még inkább fullasztónak érezzük, és rengeteg, az egészségre káros anyag kerül a levegőbe. „Régebben gyakoribb volt az ilyen eset, mostanában szerencsére már ritkán fordul elő. Nagyon kellemetlen, mert senki sem szeretne rossz viszonyba kerülni a szomszédjával, falubelijével. Talán először az illetőt kellene figyelmeztetni, elbeszélgetni vele arról, hogy miért nem jó ötlet szemetet égetni a kertben, de ha továbbra is folytatja a tevékenységet, be kell jelenteni az illetékeseknél” – vélekedik az utca embere Pereden, aki nem vállalta a nevét.

A Galántai Járási Hivatal környezetvédelmi osztályának munkatársa, Jana Melová lapunknak elmondta, a hulladékkezelésről szóló törvény értelmében tilos a lebomló hulladék elégetése, helyette komposztálni kell. „Készül egy törvénymódosítás arról, hogy a száraz faleveleket bizonyos mennyiségben el lehetne égetni, de ez még csak terv. A levegőszennyezés elleni védelemről szóló törvény alapján a községi hivataloknak kell ilyen esetben közbeavatkozni. Számos település külön rendeletben szabályozza annak következményeit, ha a lakosok hulladékot égetnek. Az egyszerűen nem érv, hogy faluhelyen lehet ilyen tevékenységet folytatni, hiszen a városokban is vannak kertes házak, mindenütt tilos a tűzgyújtás, nemcsak a forróság és a tűzveszély, hanem a felszabaduló mérgező anyagok miatt is. Ha mégis előfordul, a község vezetése köteles eljárni az ügyben. Ha mégsem teszi, a szlovák környezetvédelmi felügyelőségnél (Slovenská inšpekcia životného prostredia) kell bejelentést tenni” – hangsúlyozta Jana Melová. 

Kacz Éva polgármestertől megtudtuk, Nádszegen nincs érvényben külön rendelet a tűzgyújtással kapcsolatban. „Ha tűzgyújtási tilalom van érvényben, azt a tűzoltóság adja ki, amit nyilvánosságra hozunk és figyelmeztetjük a lakosokat rá. Szerencsére mindenki be is tartja. A hulladékégetésről szintén nincs külön rendelet nálunk, hiszen a törvény tiltja, szerintem felesleges túlszabályozni, a törvény mindenkire vonatkozik. Volt rá példa, hogy az egyik lakos a kommunális hulladékot égette el, de elég volt figyelmeztetni, hogy ha folytatni fogja a tevékenységet, feljelentjük őt. Az őszi időszakban a helyi önkéntes tűzoltók figyelik a kerti hulladék égetését, amint észlelnek ilyet, máris figyelmeztetik a lakosokat és felszólítják őket arra, hogy fejezzék azt be” – mondta el a polgármester. 

Pereden azóta javult jelentősen a helyzet ezen a téren, mióta megnyílt a komposztáló és a zöldhulladék gyűjtését a község rendszeresen végzi, azonban a polgármester elmondása alapján vannak olyanok, akik a tiltás ellenére mindig az esti órákban gyújtanak tüzet, hogy elégessék a szemetet. „Ezzel az a probléma, hogy nagyon nehéz a bizonyítási eljárás, főleg, ha egy-két nappal később érkezik a bejelentés, de legalább annyi hozadéka van az ilyen eseteknek, hogy a lakosokban tudatosul, hogy figyelik ezt a tevékenységet, és legközelebb talán meggondolják, hogy meggyújtsák-e a szemetet. Szerintem az a legjobb megoldás, ha igyekszünk megbeszélni az illetővel, miért káros az, amit tesz és megértetjük vele. Ha valaki többször egymás után megszegi a törvényt, az magasabb büntetést vonhat maga után” – fejtette ki Agócs Kőrösi Ildikó. 

Read More

Post Comment