Search by category:
Egyéb kategória

A rubel szárnyal és Putyin erősebb, mint valaha – visszafelé sültek el a nyugati szankciók

Az energiaárak az egekbe szöktek, az infláció szárnyal, milliók éheznek a gabonahiány miatt, miközben Oroszország ebből mit sem érez.

A The Guardian brit napilap vezércikkben foglalkozott az orosz-ukrán konfliktus kapcsán életbe léptetett nyugati szankciókkal.

Bár az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget indokoltnak tartják, azonban a gazdasági háborút a moszkvai rezsimmel szemben teljesen szükségtelennek ítélték meg.

A világpiaci energiaárak és az infláció az egekbe szöknek, az ellátási láncok kaotikusak. Hiánycikknek számít a földgáz, a gabona és a műtrágya, miközben Vlagyimir Putyin barbársága csak fokozódik, mint ahogyan a saját népe feletti hatalma is – írták.

Megemlítik, hogy amint valaki kritizálja a gazdasági szankciók létjogosultságát, máris „Putyin-pártinak” és „Ukrajna-ellenesnek” minősítik anélkül, hogy párbeszéd zajlana, és megvitatnák a problémákat.

Az Oroszországgal szembeni szankciók valósága az, hogy kemény megtorlást vonzanak maguk után: Putyin szó szerint befagyaszthatja Európát ezen a télen. Ennek bizonyítéka, hogy az Északi Áramlat-1 gázvezetéken átáramló gázszállításokat 80 százalékkal is csökkentette – tették hozzá.

Az olaj világpiaci ára megugrott, a kelet-európai búza és más élelmiszerek Afrikába és Ázsiába irányuló exportja pedig szinte teljesen leállt, ami végeláthatatlan élelmezési krízist idézhet elő – olvasható Simon Jenkins kolumnista véleménycikkében.

(guardian)

Read More

Post Comment