Search by category:
Egyéb kategória

Csökkenő víznyomás a városi artézi kutakban

Érsekújvár/Vágsellye |

Keresett és közkedvelt a városi artézi kutak vize, akadnak lakosok, akik ivóvízként kizárólag azt fogyasztják, mások szerint a kútvízzel készült húsleves íze utánozhatatlan. Van, aki takarékossági okok miatt jár rendszeresen vizet meríteni az artézi kútból. Vágsellyén a napokban sikerült helyrehozni az egyik már-már elapadt artézi kutat, amelynek a vize iható.

Rendszeres vízelemzés

Koller Erika, a Vágsellyei Városi Hivatal szóvivőjének tájékoztatása szerint emberi fogyasztásra alkalmas a Felső utcai artézi kút vize, ahol korábban komoly gondot okozott a csőben lévő lerakódás. A lakosok régóta panaszkodtak, hogy alig folyik víz a kútból. Monika Budaiová, a Nyugat-szlovákiai Vízművek műszaki igazgatója a kútnál tájékoztatta Jozef Belickýt, Vágsellye polgármesterét arról, hogy a furat csövének tisztítását követően az első napon részben, a második napon sikerült teljesen helyreállítani a kút működését. A tisztítási eljárást követően tesztelték a víz minőségét. Egy 2017-es vízelemzés szerint csak három artézi kút vize volt iható, a M.R. Štefánik utcában és a Felső utcában lévő, valamint a Vágvecse városrészben, a főútnál található artézi kút vize, amelyhez kis medence tartozik. Az Alsó utcai kútvíz nem volt emberi fogyasztásra alkalmas, mert túl sok vasat, mangánt tartalmazott és jelentős mértékben elszíneződött. Hasonló volt a helyzet a plébániatemplomnál, a Szentháromság-szobornál lévő artézi kút vizével, amelynek a mangántartalma túllépte a megengedett határértéket. Ez a legrégibb artézi kút a városban, amelyet 1904-ben fúrtak. A legújabb elemzések szerint ismét emberi fogyasztásra alkalmas a Szentháromság-szobornál lévő régi kút vize. Iható az artézi kút vize a Felső utcában, a Hviezdoslav utcában és a Pribina téren is. A Vágfarkasdi úton lévő kútban csökkent a víznyomás a nagy szárazság következtében, ezért nem működik. Az Alsó utcában lévő artézi kút vizének elemzése során kiderült, hogy a vas- és a mangántartalma továbbra is túllépi a megengedett határértéket. A Kertészeti utcában lévő kút vize magas arzéntartalma miatt nem fogyasztható. A szakértők szerint ebből a kútból kertek öntözésre se vigyenek vizet a lakosok.

Érsekújvárban nem iható a kútvíz

Érsekújvárban hat artézi kutat tartanak számon, de évek óta egyiknek a vize sem alkalmas emberi fogyasztásra. Az önkormányzat évekkel ezelőtt szelepeket szereltetett a kutakra, hogy csökkentse a feleslegesen elfolyó vízmennyiséget. Az Érsekújvári Regionális Közegészségügyi Hivatal legutóbbi elemzéséből kiderült, továbbra sem iható a város területén lévő artézi kutak vize. A kutak csupán építészeti díszítőelemei a városnak. Artézi kút található a Majzon téren, a Tajovský utcában, továbbá a P.O.Hviezdoslav utcában, ahol a vas-, mangán- és arzéntartalom jóval magasabb a megengedettnél, a Gúg utcai artézi kút vizében is magas a mangántartalom, a M. R. Štefánik utcában lévő kútvíz a megengedettnél magasabb arzéntartalom miatt nem fogyasztható. Az Andódi úton lévő kút 2012-től nem működik. Néhány évvel ezelőtt a Tajovský utcai kút vize apadt el, korábban a mintegy háromszáz méter mély furaton át 7,5 centiméter átmérőjű vascsövön tört fel a víz. A város tiltótáblákat helyezett ki a kutakhoz, ám a lakosok a táblákat rendre eltávolították azzal a megjegyzéssel, hogy régen is ezt a kútvizet itták és nem lett semmi bajuk, nem változtatnak a szokásukon. Érsekújvárban a Szebb a város virágokkal projekt keretében még egy kutat megmentettek, a Kálváriánál lévő kis parkban találhatót, amelyből a park virágait öntözik.

Read More

Post Comment