Search by category:
Egyéb kategória

Robert Fico barátnőjét Kaliňák alkalmazza

Katarína Szalayovát tavasszal az ügyészségről távozott, miután meneszteni akarták. Robert Kaliňák volt belügyminiszter ügyvédi irodája fogadta be.

Az aktuality.sk értesülései szerint Robert Fico barátnőjét Kaliňák ügyvédi irodája, a Kallan Legal két hónappal azután vette fel gyakornokként, hogy Szalayová felmondott az ügyészségnél. A munkaügyi minisztériumnál azonban továbbra is dolgozik.

A hírt Kaliňák azzal kommentálta, hogy nem akart veszni hagyni egy ilyen jogász tehetséget, akit a politika készített fel.

A tvnoviny.sk hozzátette, Szalayová felmondásának oka az volt, hogy év végén betegszabadságot vett ki, miközben Robert Ficoval Jordániában kirándultak. Üdülésükről fotók is nyilvánosságra kerültek, ezért végül megelőzve visszahívását, felmondott.

Szalayová korábban októberben került a címlapokra, mikor kiderült, Robert Fico segített neki, hogy ügyészjelöltnek átmenjen egy ellenőrzésen a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBÚ).

A hétvégi házban készült felvételekből most újabb érdekességekre derült fény. Fico a beszélgetőtársainak azt is bevallotta, hogy az ügyészjelölt barátnője előre megkapta a kérdéseket a Nemzetbiztonsági Hivatal ellenőrzés során – írja a Denník N.

 

Robert Fico, a Smer elnöke segített barátnőjének, Katarina Szalayová ügyészjelöltnek átmenni egy ellenőrzésen a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBÚ), hogy ne vegyék el tőle a biztonsági engedélyét.

Pozsony |

A rendőrség által megfigyelt vadászházban Robert Fico, a Smer vezetője arról beszélt, Maroš Žilinka főügyész üzenetet küldött neki, miszerint nem kell attól tartaniuk, hogy a közeljövőben törölnék a büntető törvénykönyv hírhedt 363-as paragrafusát. Fico arról is beszélt, hogy átesett a Covid-fertőzésen, és PCR-tesztet hamisított.

A Denník N újabb részleteket közölt azon videófelvételekből, amelyek Fico, Robert Kaliňák egykori smeres belügyminiszter, Marek Para ügyvéd, Miroslav Bödör nagyvállalkozó és Tibor Gašpar fia, Pavol Gašpar titkos találkozóiról készültek. Para a „Tisztítótűz-ügyben” gyanúsított korábbi rendőrfőkapitányt, Tibor Gašpart és a „Marhapásztor-ügyben” érintett Norbert Bödör vállalkozót, Miroslav Bödör fiát képviseli a bíróságon. Az érintettek arról beszélgettek, miként tudnák befolyásolni a főügyész döntéseit. „Őszintén meg szeretett volna szerezni minden tisztséget, mivel szereti az ilyen kinevezéseket. Másrészt, pont ugyanannyira szereti döntéseinek a függetlenségét, legalábbis, ha a saját döntéseiről van szó” – jellemezte Kaliňák Žilinkát. Miroslav Bödör pedig indulatosan beszélt arról, hogy a főügyész nem hajlandó beavatkozni egyes büntetőügyekbe. „Nincs itt senki, nincs, aki parancsoljon (…) Azt hittem, hogy jön majd a főügyész, és azt mondja, kiba….. fa.. speciális ügyészek, megállítlak titeket” – panaszkodott Miroslav Bödör, akinek fia, Norbert vizsgálati fogságban van, ahogy Tibor Gašpar is, aki egyébként rokonságban áll a Bödör családdal. A korábbi smeres belügyminiszter és társai a vadászházban arról is beszélgettek, hogy a főügyész és Daniel Lipšic speciális ügyész között ellentét feszül. Kaliňák egy videóüzenetben reagált a nyilvánosságra került információkra. Ebben arról beszél, az idősebb Bödör és az ifjabb Gašpar azért ilyen kétségbeesett, mert családtagjaikat jogellenesen tartják fogva.

A Denník N információi szerint titkos találkozóról a felvételek is készültek, amelyeken Fico, Kaliňák, Tibor Gašpar fia, Miroslav Bödör és Marek Para beszélgetnek.

 

Az audiovizuális felvételeken, amelyeket a rendőrség rögzített Robert Fico (exkormányfő, a Smer elnöke), Robert Kaliňák (Smer, volt belügyminiszter), Tibor Gašpar fia, Miroslav Bödör és Marek Para beszélgetése hallható – írja a Denník N. Az Aktuality portál szerint a titkos találkozót egy víkendházban tartották, amelyet a rendőrség napokon át figyelt. A beszelgetéseikről több száz átirat és több órás anyagok készültek.

A felvételeket az ügyész hozzáadta a „Tisztítótűz-ügyben” gyanúsított Tibor Gašpar és társai fogva tartásának meghosszabbításáról szóló indítványhoz – mondta a Speciális Ügyészi Hivatal a Denník N-nek.

„A felvételek (és azok szó szerinti átiratai) megerősítik a politikai, az üzleti és ügyvédi közegből érkező személyek kísérleteit a legsúlyosabb büntetőügyek eljárásának befolyásolására, a NAKA nyomozóinak és a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészeinek lejáratására és kriminalizálására, valamint egyes bűnüldöző szervek információinak illetéktelen személyekhez történő kiszivárogtatására” –  nyilatkozta a lapnak az ügyészség. 

Az Aktuality portál közölte, hogy Ficóék aktuális ügyekről, sajtótájékoztatók előkészületeiről, Gašpar volt országos rendőrfőkapitány, Norbert Bödör oligarcha, Dušan Kováčik és mások büntetőeljárásairól tárgyaltak.

Fico és Žilinka
Egy másik videófelvétel tanúsága szerint a vadászházban Fico beszélgetett Miroslav Bödörrel és Pavol Gašparral a főügyészről. A Smer vezetője a találkozón elmondta, Žilinka nagyon fél, bezárkózott, az SMS-ekre csak emotikonokkal válaszol, pedig folyton igyekeznek felvenni vele a kapcsolatot. A Smer egyébként nyilvánosan is támogatja a tisztségében Žilinkát. Szeptember 27-én aztán Fico a társainak elmondta, két közvetítőn keresztül, de sikerült felvennie a kapcsolatot a főügyésszel. A Denník N beszámolója szerint a Smer vezetője elmondta, egy kelet-szlovákiai vállalkozó, Stanislav Obický segítségével Žilinka üzenetet küldött nekik. „Nem kell félnünk a változásoktól, legalábbis ami a 363-as paragrafust, illetve a Főügyészség és a Speciális Ügyészség szétválasztását illeti, mert erre nem lesz idejük” – idézte Fico az üzenetet. A lap értelmezése szerint a kérdéses mondat arra utal, hogy a főügyész bizonyos jogköreit a kormány csak az után tudja korlátozni, ha már a Smerhez közeli személyek kikerültek a vizsgálati fogságból, és megszüntetik ellenük az eljárást. A kérdéses büntetőeljárásokra a jelenlegi fázisukban ugyanis Žilinkának lehet a legnagyobb hatása, hiszen a büntető törvénykönyv 363-as paragrafusából adódó jogköre szerint leállíthatja az egyes vizsgálatokat. Erre a közelmúltban volt is példa, amikor Žilinka így engedte szabadon a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) korábbi vezetőjét, Vladimír Pčolinskýt. Žilinka Fico beszámolója alapján nem bízik abban, hogy a kormány függetleníteni tudja a Speciális Ügyészséget a Főügyészségtől. Žilinka és Obický is tagadja, hogy üzeneteket küldtek volna a Smer vezetőinek.

A Denník N újabb részletet tett közzé a titkos találkozóról, amelyen Fico, Kaliňák , Marek Para, Miroslav Bödör és Tibor Gašpar fia találkoztak. Most Maroš Žilinka főügyész is bekerült a képbe, aki a Smer elnöke szerint, azt üzente, hogy nem kell félniük.

A főügyésszel kapcsolatban két videórészlet is napvilágot látott. Az egyiken Robert Kaliňák volt belügyminiszter, Marek Para és Pavol Gašpar ügyvédek, valamint Miroslav Bödör oligarcha beszélgetnek arról, hogyan tudnák befolyásolni Žilinkát. „Őszintén szólva minden funkciót akart, mert szereti a funkciókat. Másrészt ugyanúgy szereti a független döntéshozatalt, a sajátját. Azt mondja, hogy az úgy lesz, akkor az úgy is lesz” – mondta Kaliňák a főügyészről.

 

Pozsony/Léva |

Egyre szövevényesebbé válik Robert Fico és Robert Kaliňák megfigyelési botránya. Az eddig nyilvánosságra került információk alapján összegeztük, mit tudni a hétvégi házban történt találkozókról, és hogyan védekezik a Smer elnöke.

Elsőként az aktuality.sk hírportál tájékoztatott azokról a kamerafelvételekről, amelyeket a szlovák sajtó egyszerűen csak a második Gorilla-botrányként emleget. A felvételeken Robert Fico (Smer) korábbi miniszterelnök és Robert Kaliňák (Smer) egykori belügyminiszter látható és hallható, ahogy Marek Parával és Tibor Gašpar fiával tárgyalnak az aktuális politikai botrányokról.

Marek Parát a szélesebb közvélemény Marián Kočner védőügyvédjeként ismerheti, Tibor Gašpar korábbi rendőrfőkapitány fia, Pavol Gašpar pedig szintén ügyvéd. Kettejüket a Tisztítótűz (Očistec) nevű rendőrségi akció köti össze, amely során a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) több magas beosztású rendőrtisztet is őrizetbe vett, köztük a már említett Gašpart is.

Pozsony |

Több korábbi magas rangú rendőrt vett őrizetbe a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) csütörtökön reggel a Tisztítótűz elnevezésű akció keretein belül – köztük van Tibor Gašpar korábbi rendőrfőkapitány és Peter Hraško, a NAKA volt vezetője is. Bűnszervezet alapításával, fenntartásával és támogatásával vádolják őket.

Tibor Gašpar, Peter Hraško, Bernard Slobodník és Róbert Krajmer mellett csütörtökön hajnalban, illetve reggel őrizetbe vették az SIS korábbi, lehallgatásokért felelős osztályvezetőjét, Marián Zetochát is, aki csak nemrégiben hagyta ott a titkosszolgálatot, valamint Martin Fleischert, a belügyminisztérium gazdasági osztályának korábbi vezetőjét is.

Jana Tökölyová ügyészségi szóvivő elmondása szerint a Tisztítótűz elnevezésű akció során őrizetbe vett személyek ellen egyebek mellett bűnszervezet alapítása és támogatása, valamint korrupció és hivatali hatáskörrel való visszaélés miatt indult eljárás – ám részleteket nem árult el.

Az Aktuality és a Denník N szerint emellett ugyanezekkel bővült a Norbert Bödör (Gašpar rokona, Marián Kočner egyik legközelebbi embere) és Pavel Vorobjov (Zetocha rokona, korábbi rendőr, aki az újságírók megfigyelésében volt érdekelt) elleni vádak sora is.

Énekesmadarak

Az ügy sajtóinformációk szerint összefügg az Isten malmai elnevezésű NAKA-akcióval, mely során letartóztatták Ľudovít Makót, a Pénzügyi Felügyelet bűnüldözési osztályának korábbi igazgatóját – Makó a pozsonyi Takáč-maffia egyik segítője volt, és végül együttműködött a rendőrséggel, védett tanú szeretne lenni. Vallomásának következtében kattant a bilincs Dušan Kováčik különleges ügyész csuklóján is nemrégiben.

De nemcsak Ľudovít Makó nyelve eredt meg – a most őrizetbe vett Bernard Slobodník is úgy döntött, együttműködik a rendőrséggel, és néhány napja hosszú vallomást tett az ügyészségen. Slobodník védőügyvédje Daniel Lipšic volt, aki a sajtónak megerősítette, hogy ügyfele teljes mértékben együtt fog működni a nyomozókkal. Lipšic később bejelentette, nem védi tovább Slobodníkot, mert az új ügyben ő is a sértettek közé tartozik, ugyanis a feltételezett bűnözői csoport őt is megfigyelte.

A különleges ügyészséget ugyanakkor szerdán Tibor Gašpar is megjárta – méghozzá azért, mert feljelentést tett Bernard Slobodník és néhány más ember ellen, úgy tudja ugyanis, hogy személyének kriminalizálását készítették elő. A Denník N megemlíti: korábban hasonló taktikát választott Norbert Bödör is, mikor tudomást szerzett róla, hogy őrizetbe akarják venni Ján Kuciak meggyilkolásával kapcsolatban – akkor önként jelentkezett a rendőrségen, és feltételezhető, hogy épp Dušan Kováčik volt az, aki kiszivárogtatta, hogy rendőrségi akció készül ellene. Ám Kováčik mindezt tagadja.

A törvény szava

„Az, hogy ma bilincsben állítottak elő kihallgatásra több korábbi magas rangú rendőrségi tisztségviselőt, komoly jelzés, hogy a velük kapcsolatos, a sajtóban régóta tárgyalt gyanú releváns volt” – közölte Zuzana Čaputová államfő az őrizetbe vételekkel kapcsolatban. Hozzátette, a törvény előtti egyenlőség a jogállam lényeges részét képezi. A legerősebb kormánypárt, az OĽaNO úgy reagált, a rendőrség depolitizálásával egyre jobban feltárul a „mi embereink” korrupt rendszere, és szurkolnak a hatóságoknak.

Veronika Remišová, a Za Ľudí elnöke szerint a rendőrség és a NAKA volt vezetőinek előállítása erősíti a gyanút, hogy a rendőrség csúcsvezetése hosszú évekig kiválasztott csoportokat, és a „mi embereinket” szolgálta és védte.

A Transparency International Tibor Gašpar rendőrségi tevékenységét vette górcső alá: Facebook-posztjuk szerint a volt főkapitány hivatal ideje alatt egyetlen politikus sem került börtönbe korrupció miatt, és mindössze hat régiós politikust ítéltek feltételes szabadságvesztésre. Rámutatnak, hogy a korrupciós ügyek elkövetőinek mindössze 6 százaléka kapott letöltendő börtönbüntetést, és csak az esetek 9 százalékában volt 5000 eurónál magasabb a kenőpénz. Ezzel szemben a bíróság elé került ügyek 48 százaléka 100 eurónál alacsonyabb kenőpénzről szól.

Fico dühöng

Tibor Gašpar Robert Fico kormányainak idején volt a rendőrség első embere – a Smer elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóját „A jogállam széthullása Szlovákiában” címen hirdette meg.

A korábbi kormányfő a kamerák előtt arról beszélt, hogy Gašpar őrizetbe vétele politikai megrendelésre történt, és szerinte ezt az is alátámasztja, hogy az Aktuality.sk újságírói előre tudtak az akcióról. Felszólította ezért Peter Kovařík megbízott rendőrfőkapitányt, hogy „tegyen rendet” a rendőrségen, mert nem fordulhat elő, hogy egy rendőrségi akció helyszínén televíziós stábok várakozzanak.

A Smer elnöke élesen támadta az újságírókat, és többször hangoztatta, nem tudja, miért vették őrizetbe Gašparékat, de tiszteletben tartja az ártatlanság vélelmét. Kijelentette, Szlovákiában megszűnt a jogállam, és olyan, mintha az 50-es években élnénk – véleménye szerint egy-két hónap múlva az újságírókra is lecsap majd az államhatalom. „Amit ezekkel az emberekkel csinálnak, az vár önökre is nemsokára” – jelentette ki.

Fico különösen dühösen reagált arra az újságírói kérdésre, nem tarte attól, hogy a letartóztatási hullám őt is eléri. „Mondja meg, miért? Elégtételt kérek. Mondja meg, miért lennék én a soron következő?” – kérdezte, és kikérte magának a stílust.

(Denník N, Aktuality.sk, fm)

A szálak egészen Norbert Bödörig, a hírhedt nyitrai nagyvállalkozóig vezetnek, akit a szlovák sajtóban gyakran a Smerhez közeli oligarchaként emlegetnek. Bödört és társait azzal gyanúsítják, hogy a rendőrségen belül egyfajta hálózatot hoztak létre, amelyet különféle korrupciós ügyekkel hoznak összefüggésbe, de állítólag újságírók és politikusok megfigyelésében is részt vettek. A Tisztítótűz-ügyben Marek Para és Pavol Gašpar is védőügyvédként tevékenykednek, vagyis hozzáférnek a rendőrségi iratokhoz.

A felvételek születése

Az említett kamerafelvételek 2021 júliusa és szeptembere közt készültek egy Léva közelében található hétvégi házban. A Denník N információi szerint állítólag teljesen véletlenül rögzítették a Smer vezető politikusait – a rendőrség ugyanis a Nyitra Megyei Bíróság engedélyével azért szerelte fel a megfigyelő-berendezést, mert a környéken zajló orvvadászat ügyében nyomoztak. Azt gyanították, hogy a hétvégi házban dolgozzák fel az illegálisan elejtett vadakat, és állítólag nem is sejtették, hogy a helyszínen Ficóék is rendszeresen találkoznak.

A felvételek végül a Speciális Ügyészség (ÚŠP) ügyészéhez kerültek, aki bizonyítékként csatolta őket a Tisztítótűz-aktához.

„A felvételek (és azok szó szerinti átiratai) igazolják a politikai, az üzleti és az ügyvédi közegből érkező személyek arra irányuló igyekezetét, hogy befolyásolják a legsúlyosabb büntetőügyekben folytatott eljárásokat, lejárassák a NAKA nyomozóit és a Speciális Ügyészség ügyészeit, valamint illetéktelen személyeknek szivárogtassák ki a bűnüldöző szervek információit”

– erősítette meg az ÚŠP.

Kaliňák felkészítése

Az aktuality.sk közzétette az egyik videófelvétel részletét, amelyen Robert Kaliňák, Pavol Gašpar és Marek Para beszélgetnek. A felvétel augusztusban készült, amikor a NAKA kihallgatásra hívta az egykori belügyminisztert. Arról egyeztettek, milyen verzióval kellene előállnia Kaliňáknak a kihallgatáson. Többször is említik Ľudovít Makót, a pénzügyőrség volt magas beosztású tisztségviselőjét, aki beismerte, hogy korábban kenőpénzt fogadott el. Makó már hónapok óta együttműködik a rendőrséggel, vallott például Dušan Kováčik egykori speciális ügyész ellen is, akit azóta 14 éves szabadságvesztésre ítéltek (egyelőre nem jogerősen).
 

Ľudovít Makó, a pénzügyőrség volt magas beosztású tisztségviselője bevallotta, hogy több ügyben is segített a volt speciális ügyésznek, Dušan Kováčiknak, köztük a Nemzetbiztonsági Hivatalban tartott ellenőrzésekben  tájékoztatott a TASR. 

A vádlottal a Nemzetbiztonsági Hivatal ellenőrzéseinek helyzetére tértünk ki. Gondoskodtam az azokra való felkészülésről Boris Beňán és az egyik barátján keresztül, azt hiszem Gazsinak hívják” – tette hozzá Makó, aki együttműködik a hatóságokkal. 

Az ügyész és Dušan Kováčik védőügyvédjének kérdései után, újra megerősítette, hogy a speciális ügyésznek 50 ezer euró kenőpénzt adott át, azért hogy a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze ne fellebezzen Ľubomír Kudlička, a Takáč-banda vezérének szabadon engedése ellen.

75 ezer eurót vettem át, 25 ezer eurót meghagytam magamnak, Dušan K.-nak pedig 50 ezer eurót adtam” – mondta Makó.

A pénzből három nap múlva fizette ki a volt speciális ügyészt. „A találkát én kezdeményeztem, azt hiszem, felhívtam őt” – tette hozzá.

(br)

Pavol Gašpar szerint Kaliňák vallomásának egyik gyenge pontja Makó kinevezése lehet. Makó korábban azt mondta a rendőrségnek, hogy Tibor Gašpar és Norbert Bödör kereste meg őt a pénzügyőrség vezetésével. A volt rendőrfőkapitány fia egy olyan verzióval állt elő, amelyben Makó kinevezése kevésbé köthető az apjához és Norbert Bödörhöz. Azt javasolta a volt belügyminiszternek, mondja azt, hogy Makó kinevezését Milan Lučanský javasolta. Lučanský Tibor Gašpar leváltása után vette át a rendőrség irányítását, de a NAKA tavaly őt is őrizetbe vette, végül a vizsgálati fogságban öngyilkos lett.

„Ő ezt már sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudja”

– tette hozzá a fiatalabbik Gašpar. Emellett azt ajánlotta Kaliňáknak, úgy írja le a történteket, hogy a Smer rövid időn belül le akarta váltani Makót, de az SNS saját jelöltjeként védte a pénzügyőrség vezetőjét.

A Kočner-szál

Egy másik kamerafelvételen Robert Fico látható, amint a fiatalabb Gašparral, valamint Miroslav Bödör oligarchával tárgyal, szintén Makó ügyét emlegetve. Emellett szó esett arról a szeptember elseji tüntetésről is, amit a Smer elnöke szervezett. Miroslav Bödör arról biztosította Ficót, hogy a tüntetésre ő is beszervez embereket. Fico erre azt válaszolta, hogy mindenről időben tájékoztatni fogja Bödört.

A Denník N kedden egy újabb beszélgetés birtokába jutott, amely Pavol Gašpar és Fico között zajlott. Az ügyvéd arról beszélt a Smer elnökének, hogy a börtönben ülő Marián Kočnert mennyire rosszul érintette a videó, amelyet Fico párttársa, Erik Kaliňák tett közzé a közösségi oldalán. Kaliňák a videóban negatív hangnemben beszélt a hírhedt nagyvállalkozóról, a már említett Ľudovít Makóhoz hasonlította.

„Annyira magára vette, hogy már majdnem úgy döntött, elkezd együttműködni. Főleg az idősebb Kaliňákkal kapcsolatban fenyegetőzött”

– jelentette ki Gašpar. Fico erre azt válaszolta, beszélni fog Erik Kaliňákkal, hogy ne idegesítse tovább Kočnert.

Fico ideges

Fico a parlament rendkívüli ülése közben kiállt az újságírók elé. Azt mondta, teljesen evidens, hogy a Daniel Lipšic vezette Speciális Ügyészség szándékosan hallgatta le őt, és nem hiszi el azt a verziót, hogy a felvételek véletlenül készültek. Elmondása szerint a lehallgatása törvénytelen volt, ezért az Európai Bizottság elé fogja vinni az ügyet. Fico úgy gondolja, hogy Igor Matovič és Lipšic együtt dolgoznak az ellenzék lejáratásán. A felvételekkel kapcsolatos tartalmi kérdésekre azonban nem akart válaszolni, pusztán azt ismételgette, hogy semmilyen törvényt nem szegett meg.

„A botrányokkal kapcsolatos informálódás a politikai munkám része”

– reagált. Miután az újságírók továbbra is faggatták, Fico egyre idegesebbé vált. A Sme és a Denník N munkatársainak azt mondta, nem nyilatkozik olyan lapoknak, amelyet a Soros-hálózat pénzel, majd hirtelen véget vetett a sajtótájékoztatónak.

Robert Kaliňák egyelőre nem állt ki a nyilvánosság elé, de az aktuality.sk megkeresésére válaszolt. Ficóhoz hasonlóan azt mondta, nem szegett meg semmilyen törvényt, szerinte egy egyszerű találkozóról volt szó. Arra azonban nem akart válaszolni, hogy a kihallgatása előtt miért tárgyaltak különféle verziókról az ügyben érintett védőügyvédekkel.

(nar, Denník N, aktuality.sk)

A beszélgetés résztvevőit aggasztotta, hogy Žilinka még mindig nem szakította meg a Smer körüli személyek elleni eljárásokat. „Nincs itt senki, nincs, aki parancsoljon (…) Azt hittem, hogy jön a főügyész, és azt mondja, kiba….. fa.. speciális ügyészek, megállítalak titeket azért, mert” – panaszkodik Miroslav Bödör nyitrai üzletember, a találkozó házigazdája, akinek fiát, Nörbert Bödör oligarchát a „Marhapásztor-ügyben” vették őrizetbe.

Pozsony |

A NAKA több mint 10 millió eurónyi csúszópénz mozgását dokumentálta.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, péntek reggel a Nemzeti Bűnüldöző Ügyökség (NAKA) a Bonul nevű nyitrai biztonsági cég székházában razziázott.

Az akció a Dobytkár (Állattenyésztő) fedőnevű művelet része volt, mely az EU-s dotációk elsikkasztásával kapcsolatos. Az ügyben három természetes és két jogi személy ellen indult eljárás, közülük egyik a Marián Kočner Threemájából ismert Norbert Bödör.

A nyitrai vállalkozó a bevetés idején Horvátországban tartózkodott. Bödör a razzia hallatán hazatért a kirándulásból, és még késő este a rendőrségre ment, ahol kihallgatták.

A nyomozó indítványozta Bödör vizsgálati fogságba való helyezését. Az előzetes letartóztatásról vasárnap dönt a bíróság.

(Denník N)

A következő részleten már Robert Fico látható, aki arról beszél az ügyvédeknek, hogy megpróbált kapcsolatba lépni Žilinkával, azonban ez nem olyan könnyű dolog, mivel a főügyész „teljesen elszigetelődik”.

Ezután a Smer elnöke elmondja, hogy Žilinka  egy kelet-szlovákiai vállalkozón keresztül üzent neki, aki a főügyész barátja és vadásztársa. A Denník N információi szerint Stanislav Obickýről van szó, aki Ukrajna tiszteletbeli konzulja Szlovákiában és Eperjes megyei független képviselő.

Pozsony |

Hatalmas felháborodást váltott ki Maroš Žilinka főügyész csütörtöki sajtótájékoztatója, melyen csak maréknyi újságíró vehetett részt. A főügyész állítja, nincs miért magyarázkodnia, a koalíciós képviselők azonban felháborodásuknak adtak hangot az elmúlt napok eseményei miatt.

Maroš Žilinka főügyész csütörtökön ismertette a Főügyészség álláspontját Vladimír Pčolinský és Jaroslav Haščák ügyében. A sajtótájékoztatóra azonban csak néhány újságírót hívtak meg, akiktől kellemetlen kérdésekre számítottak, azokat kizárták az épületből.

Žilinka a nyilvános meghallgatásán azt ígérte, ha a képviselők bizalmat szavaznak neki és megválasztják főügyésznek, akkor átlátható és korrekt módon vezeti majd az ország egyik legfontosabb intézményét. A csütörtöki sajtótájékoztató alapján azonban az ígért változás nem jött el: elődjeinél is arrogánsabban nyilatkozott. A DenníkN, az Aktuality.sk és a Sme újságírói nem léphettek be az ügyészség sajtótermébe, később ezt a korlátozott kapacitással indokolták.

Žilinkát a kormánypártok, az államfő és civil szervezetek is felszólították, ismertesse az érveket, mi alapján ejtette a vádakat a titkosszolgálat volt vezetőjével, továbbá Haščákkal és más személyekkel szemben. A főügyész sértődötten bírálta a politikusokat és a médiát, amiért számon kéri rajta az egyébként politikailag érzékeny ügyek feltárását. Kikérte magának, hogy anélkül kommentálják a döntést, hogy ismerik a határozat tartalmát. Kategorikusan elutasította, hogy politikusok befolyásolják döntéseit. „Nem vagyok senki csatlósa” – jelentette ki és hozzátette: egyes politikusok visszaélnek a témával. Elsősorban Zuzana Čaputová államfő bírálatát tartja helytelennek, de támadóan nyilatkozott Veronika Remišováról (Za ľudí) is, aki szerinte nem képes rendet csinálni a saját pártjában, ezért inkább a Főügyészségre tereli a figyelmet. A Főügyészség tevékenységével kapcsolatban rendkívüli koalíciós tanácsot kezdeményezett a legkisebb kormánypárt vezetője.

A Főügyészség kedden két fontos döntésről tájékoztatott, Jaroslav Haščák ellen ejtették a Gorillaüggyel kapcsolatos vádakat – konkrétan a kompromittáló hangfelvétellel való üzletelés kapcsán vizsgált ügyet zárták le anélkül, hogy a bíróság dönthetett volna az ügyben. A másik ügyben Žilinka helyettese, Jozef Kandera döntése alapján ejtették a Vladimír Pčolinský, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) volt vezetője ellen felhozott korrupciós vádakat. A Főügyészség arra az álláspontra jutott, hogy az eljárás törvénytelen módon zajlott, és a rendőrség, valamint az ügyészség nem tudta minden kétséget kizáróan bizonyítékokkal alátámasztani a vizsgálat megalapozottságát.

A 363-as paragrafus

A főügyész a büntető törvénykönyv 363-as paragrafusa alapján dönthet úgy, hogy megszakít egy eljárást, ha az törvénytelenül zajlik. Žilinka hangsúlyozta, az ő feladata az, hogy maradéktalanul betartsa a törvényt, és nem engedi, hogy a politikusok vagy a média képviselői nyomást gyakoroljanak rá a döntéshozatal során. Emlékeztetett, a parlamentben 132 képviselő szavazott neki bizalmat, majd leszögezte, ő nem „a társadalom megtisztítására és az oligarchák elleni harcra” esküdött fel, hanem az Alkotmányra és a törvények betartására.

A vitatott paragrafus egyes szakértők szerint túl nagy hatalmat ad a főügyész kezébe, Žilinka azonban ezzel nem ért egyet, és hatalmi beavatkozásnak minősítené, ha a parlament megszüntetné ezt az intézményt. „A Főügyészségből statiszta válna, melynek van autója, szolgálati telefonja és titkárnője” – mondta, majd azzal érvelt, egyáltalán nem ritka eset, hogy törvénytelenséget észlelnek és ejtik a vádakat. 2021-ben 48 ilyen javaslat volt, közülük kilencszer megszakították az eljárást. „Senkinek nem tartozom és nem vagyok senki csatlósa. A politikusok közül senkivel nem kommunikálok a szakmai kérdéseken kívül. Ezért határozottan kikérem magamnak, hogy elintéztem volna Vladimír Pčolinský, a titkosszolgálat volt vezetőjét ért vádak elvetését” – mondta emelt hangon.

A történtek miatt összeül a koalíciós tanács is, ugyanis Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke azt akarja, hogy töröljék a jogrendből a vitatott paragrafust. Hasonló lépést szorgalmazna a párt igazságügyi minisztere, Mária Kolíková is.

Az újságírókat bírálta

Žilinka bírálta a politikusokat és az újságírókat, amiért nem vártak türelmesen az indoklás nyilvánosságra hozásáig. Szerdán Kandera a DenníkN kérdésére még azt válaszolta, a dokumentumban benne van minden tudnivaló, ezért már nem fog további nyilatkozatot tenni az ügyben. Csütörtökön azonban az SaS és a Za ľudí is magyarázatot és transzparens választ követelt a Főügyészségtől.

A politikusok közül többen élesen kritizálták Žilinkát, amiért a sajtótájékoztatón nem vehetett részt mindenki, aki szeretett volna. Ondrej Dostál (SaS) szégyennek nevezte Žilinka lépését, és állítása szerint megszegte a sajtótörvényt. Az OĽaNO szintén elítélte, hogy a főügyész nem adott teret az újságíróknak.

„Žilinka keleten járt, és üzenetet hagyott azon a vállalkozón keresztül, hogy nem kell félnünk a módosítás elfogadásától a 363-as paragrafust, valamint a főügyészség és a különleges ügyészség szétválasztását illetően, mert nem lesz rá idejük” – idézi Fico a néhány nappal korábban kapott üzenetet.

A Denník N szerint ez azt jelenti, hogy a 363-as paragrafust változásáról szóló törvénymódosítást, csak azután fogja elfogadni a parlament, miután Bödör és Gašpar kikerülnek a börtönből. Fico ezzel kapcsolatban azt is mondta, hogy ha már tárgyalni fognak erről a parlamentben, akkor zavarogniuk kell majd, hogy minél tovább tartson a tárgyalás.

Žilinka a Denník N-nek megerősítette, hogy ismeri Obickýt, de tagadta, hogy bármilyen üzenetet küldött volna rajta keresztül. Obický pedig azt nyilatkozta a lapnak, hogy sosem találkozott a Smer elnökével, és nem továbbított semmilyen utalásokat, de beismerte, hogy a főügyésszel baráti kapcsolatban vannak.

br, denníkn

PCR-tesztet hamisított
A Smer vezetője, aki a nyilvános megszólalásai során rendszeresen kétségbe vonja a koronavírus elleni oltás hasznosságát, a titokban készített felvételeken beismerte, hogy valójában ő is elkapta a kórt. Arról beszélt, a görögországi nyaralása során fertőződött meg és olyan rosszul lett, hogy összeesett. „A szomszédos asztalnál egy német kardiológus ült, aki meg volt győződve arról, hogy szívrohamom van” – mesélte, és hozzátette: „Fiúk, valahogy így néz ki a halál.” Elmondása szerint két héttel a fertőzés után is fáradt volt és fémes ízt érzett. „Ez egy szörnyű betegség, szörnyű!” – tette hozzá. A Smer vezetője azt is elmondta, az előírt 14 nap helyett 11 napot töltött karanténban, majd PCR-tesztet hamisított, hogy hazajöhessen Görögországból. A volt miniszterelnök Szlovákiába érkezése után sem tartotta be az oltatlanoknak előírt 14 napos karantént, hanem Bazinba ment, hogy ott a korrupciós ügyekben gyanúsított Dušan Kováčik volt speciális ügyészt támogassa a bíróságon. Ha Fico valóban megszegte a karanténra vonatkozó előírásokat, akkor akár 5000 eurós büntetést is kaphat.

Fico a titkos találkozóról származó felvételeken elismerte, hogy már volt koronavírusos, de tesztet hamisított. „Fiúk, valahogy így néz ki a halál” – mondta a fertőzés lefolyásáról.

Most a Léva melletti hétvégi házban készült felvételekről újabb részletek kerültek elő. Fico a videón elmondja, hogy görögországi tartózkodása során elkapta a koronavírust – írja a Denník N.

A Smer elnöke a lopást nem jelentette a rendőrségnek.

A Denník N napilap szerint Fico a titkos találkáról származó felvételeken arról is beszél, hogy a pozsonyi Súmračná utcai Smer székházban lévő irodájából 50 ezer eurót és aranyérméket loptak el tőle.

Az eset akkor történt, mikor Fico Görögországban volt. „És kilopták az irodámat Smer-ben.” – idézi a lap a volt miniszterelnököt, aki a lopást nem jelentette a rendőrségnek, mivel nem volt kedve magyarázkodni, hogy miért van ennyi pénz az irodájában.

Az említett felvételek 2021 júliusa és szeptembere közt készültek egy Léva közelében található hétvégi házban, és megerősítik a politikusok, üzletemberek és ügyvédek azon törekvéseit, hogy befolyásolják a jól ismert büntetőügyek eseményeit.

Pozsony/Léva |

Egyre szövevényesebbé válik Robert Fico és Robert Kaliňák megfigyelési botránya. Az eddig nyilvánosságra került információk alapján összegeztük, mit tudni a hétvégi házban történt találkozókról, és hogyan védekezik a Smer elnöke.

Elsőként az aktuality.sk hírportál tájékoztatott azokról a kamerafelvételekről, amelyeket a szlovák sajtó egyszerűen csak a második Gorilla-botrányként emleget. A felvételeken Robert Fico (Smer) korábbi miniszterelnök és Robert Kaliňák (Smer) egykori belügyminiszter látható és hallható, ahogy Marek Parával és Tibor Gašpar fiával tárgyalnak az aktuális politikai botrányokról.

Marek Parát a szélesebb közvélemény Marián Kočner védőügyvédjeként ismerheti, Tibor Gašpar korábbi rendőrfőkapitány fia, Pavol Gašpar pedig szintén ügyvéd. Kettejüket a Tisztítótűz (Očistec) nevű rendőrségi akció köti össze, amely során a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) több magas beosztású rendőrtisztet is őrizetbe vett, köztük a már említett Gašpart is.

Pozsony |

Több korábbi magas rangú rendőrt vett őrizetbe a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) csütörtökön reggel a Tisztítótűz elnevezésű akció keretein belül – köztük van Tibor Gašpar korábbi rendőrfőkapitány és Peter Hraško, a NAKA volt vezetője is. Bűnszervezet alapításával, fenntartásával és támogatásával vádolják őket.

Tibor Gašpar, Peter Hraško, Bernard Slobodník és Róbert Krajmer mellett csütörtökön hajnalban, illetve reggel őrizetbe vették az SIS korábbi, lehallgatásokért felelős osztályvezetőjét, Marián Zetochát is, aki csak nemrégiben hagyta ott a titkosszolgálatot, valamint Martin Fleischert, a belügyminisztérium gazdasági osztályának korábbi vezetőjét is.

Jana Tökölyová ügyészségi szóvivő elmondása szerint a Tisztítótűz elnevezésű akció során őrizetbe vett személyek ellen egyebek mellett bűnszervezet alapítása és támogatása, valamint korrupció és hivatali hatáskörrel való visszaélés miatt indult eljárás – ám részleteket nem árult el.

Az Aktuality és a Denník N szerint emellett ugyanezekkel bővült a Norbert Bödör (Gašpar rokona, Marián Kočner egyik legközelebbi embere) és Pavel Vorobjov (Zetocha rokona, korábbi rendőr, aki az újságírók megfigyelésében volt érdekelt) elleni vádak sora is.

Énekesmadarak

Az ügy sajtóinformációk szerint összefügg az Isten malmai elnevezésű NAKA-akcióval, mely során letartóztatták Ľudovít Makót, a Pénzügyi Felügyelet bűnüldözési osztályának korábbi igazgatóját – Makó a pozsonyi Takáč-maffia egyik segítője volt, és végül együttműködött a rendőrséggel, védett tanú szeretne lenni. Vallomásának következtében kattant a bilincs Dušan Kováčik különleges ügyész csuklóján is nemrégiben.

De nemcsak Ľudovít Makó nyelve eredt meg – a most őrizetbe vett Bernard Slobodník is úgy döntött, együttműködik a rendőrséggel, és néhány napja hosszú vallomást tett az ügyészségen. Slobodník védőügyvédje Daniel Lipšic volt, aki a sajtónak megerősítette, hogy ügyfele teljes mértékben együtt fog működni a nyomozókkal. Lipšic később bejelentette, nem védi tovább Slobodníkot, mert az új ügyben ő is a sértettek közé tartozik, ugyanis a feltételezett bűnözői csoport őt is megfigyelte.

A különleges ügyészséget ugyanakkor szerdán Tibor Gašpar is megjárta – méghozzá azért, mert feljelentést tett Bernard Slobodník és néhány más ember ellen, úgy tudja ugyanis, hogy személyének kriminalizálását készítették elő. A Denník N megemlíti: korábban hasonló taktikát választott Norbert Bödör is, mikor tudomást szerzett róla, hogy őrizetbe akarják venni Ján Kuciak meggyilkolásával kapcsolatban – akkor önként jelentkezett a rendőrségen, és feltételezhető, hogy épp Dušan Kováčik volt az, aki kiszivárogtatta, hogy rendőrségi akció készül ellene. Ám Kováčik mindezt tagadja.

A törvény szava

„Az, hogy ma bilincsben állítottak elő kihallgatásra több korábbi magas rangú rendőrségi tisztségviselőt, komoly jelzés, hogy a velük kapcsolatos, a sajtóban régóta tárgyalt gyanú releváns volt” – közölte Zuzana Čaputová államfő az őrizetbe vételekkel kapcsolatban. Hozzátette, a törvény előtti egyenlőség a jogállam lényeges részét képezi. A legerősebb kormánypárt, az OĽaNO úgy reagált, a rendőrség depolitizálásával egyre jobban feltárul a „mi embereink” korrupt rendszere, és szurkolnak a hatóságoknak.

Veronika Remišová, a Za Ľudí elnöke szerint a rendőrség és a NAKA volt vezetőinek előállítása erősíti a gyanút, hogy a rendőrség csúcsvezetése hosszú évekig kiválasztott csoportokat, és a „mi embereinket” szolgálta és védte.

A Transparency International Tibor Gašpar rendőrségi tevékenységét vette górcső alá: Facebook-posztjuk szerint a volt főkapitány hivatal ideje alatt egyetlen politikus sem került börtönbe korrupció miatt, és mindössze hat régiós politikust ítéltek feltételes szabadságvesztésre. Rámutatnak, hogy a korrupciós ügyek elkövetőinek mindössze 6 százaléka kapott letöltendő börtönbüntetést, és csak az esetek 9 százalékában volt 5000 eurónál magasabb a kenőpénz. Ezzel szemben a bíróság elé került ügyek 48 százaléka 100 eurónál alacsonyabb kenőpénzről szól.

Fico dühöng

Tibor Gašpar Robert Fico kormányainak idején volt a rendőrség első embere – a Smer elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóját „A jogállam széthullása Szlovákiában” címen hirdette meg.

A korábbi kormányfő a kamerák előtt arról beszélt, hogy Gašpar őrizetbe vétele politikai megrendelésre történt, és szerinte ezt az is alátámasztja, hogy az Aktuality.sk újságírói előre tudtak az akcióról. Felszólította ezért Peter Kovařík megbízott rendőrfőkapitányt, hogy „tegyen rendet” a rendőrségen, mert nem fordulhat elő, hogy egy rendőrségi akció helyszínén televíziós stábok várakozzanak.

A Smer elnöke élesen támadta az újságírókat, és többször hangoztatta, nem tudja, miért vették őrizetbe Gašparékat, de tiszteletben tartja az ártatlanság vélelmét. Kijelentette, Szlovákiában megszűnt a jogállam, és olyan, mintha az 50-es években élnénk – véleménye szerint egy-két hónap múlva az újságírókra is lecsap majd az államhatalom. „Amit ezekkel az emberekkel csinálnak, az vár önökre is nemsokára” – jelentette ki.

Fico különösen dühösen reagált arra az újságírói kérdésre, nem tarte attól, hogy a letartóztatási hullám őt is eléri. „Mondja meg, miért? Elégtételt kérek. Mondja meg, miért lennék én a soron következő?” – kérdezte, és kikérte magának a stílust.

(Denník N, Aktuality.sk, fm)

A szálak egészen Norbert Bödörig, a hírhedt nyitrai nagyvállalkozóig vezetnek, akit a szlovák sajtóban gyakran a Smerhez közeli oligarchaként emlegetnek. Bödört és társait azzal gyanúsítják, hogy a rendőrségen belül egyfajta hálózatot hoztak létre, amelyet különféle korrupciós ügyekkel hoznak összefüggésbe, de állítólag újságírók és politikusok megfigyelésében is részt vettek. A Tisztítótűz-ügyben Marek Para és Pavol Gašpar is védőügyvédként tevékenykednek, vagyis hozzáférnek a rendőrségi iratokhoz.

A felvételek születése

Az említett kamerafelvételek 2021 júliusa és szeptembere közt készültek egy Léva közelében található hétvégi házban. A Denník N információi szerint állítólag teljesen véletlenül rögzítették a Smer vezető politikusait – a rendőrség ugyanis a Nyitra Megyei Bíróság engedélyével azért szerelte fel a megfigyelő-berendezést, mert a környéken zajló orvvadászat ügyében nyomoztak. Azt gyanították, hogy a hétvégi házban dolgozzák fel az illegálisan elejtett vadakat, és állítólag nem is sejtették, hogy a helyszínen Ficóék is rendszeresen találkoznak.

A felvételek végül a Speciális Ügyészség (ÚŠP) ügyészéhez kerültek, aki bizonyítékként csatolta őket a Tisztítótűz-aktához.

„A felvételek (és azok szó szerinti átiratai) igazolják a politikai, az üzleti és az ügyvédi közegből érkező személyek arra irányuló igyekezetét, hogy befolyásolják a legsúlyosabb büntetőügyekben folytatott eljárásokat, lejárassák a NAKA nyomozóit és a Speciális Ügyészség ügyészeit, valamint illetéktelen személyeknek szivárogtassák ki a bűnüldöző szervek információit”

– erősítette meg az ÚŠP.

Kaliňák felkészítése

Az aktuality.sk közzétette az egyik videófelvétel részletét, amelyen Robert Kaliňák, Pavol Gašpar és Marek Para beszélgetnek. A felvétel augusztusban készült, amikor a NAKA kihallgatásra hívta az egykori belügyminisztert. Arról egyeztettek, milyen verzióval kellene előállnia Kaliňáknak a kihallgatáson. Többször is említik Ľudovít Makót, a pénzügyőrség volt magas beosztású tisztségviselőjét, aki beismerte, hogy korábban kenőpénzt fogadott el. Makó már hónapok óta együttműködik a rendőrséggel, vallott például Dušan Kováčik egykori speciális ügyész ellen is, akit azóta 14 éves szabadságvesztésre ítéltek (egyelőre nem jogerősen).
 

Ľudovít Makó, a pénzügyőrség volt magas beosztású tisztségviselője bevallotta, hogy több ügyben is segített a volt speciális ügyésznek, Dušan Kováčiknak, köztük a Nemzetbiztonsági Hivatalban tartott ellenőrzésekben  tájékoztatott a TASR. 

A vádlottal a Nemzetbiztonsági Hivatal ellenőrzéseinek helyzetére tértünk ki. Gondoskodtam az azokra való felkészülésről Boris Beňán és az egyik barátján keresztül, azt hiszem Gazsinak hívják” – tette hozzá Makó, aki együttműködik a hatóságokkal. 

Az ügyész és Dušan Kováčik védőügyvédjének kérdései után, újra megerősítette, hogy a speciális ügyésznek 50 ezer euró kenőpénzt adott át, azért hogy a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze ne fellebezzen Ľubomír Kudlička, a Takáč-banda vezérének szabadon engedése ellen.

75 ezer eurót vettem át, 25 ezer eurót meghagytam magamnak, Dušan K.-nak pedig 50 ezer eurót adtam” – mondta Makó.

A pénzből három nap múlva fizette ki a volt speciális ügyészt. „A találkát én kezdeményeztem, azt hiszem, felhívtam őt” – tette hozzá.

(br)

Pavol Gašpar szerint Kaliňák vallomásának egyik gyenge pontja Makó kinevezése lehet. Makó korábban azt mondta a rendőrségnek, hogy Tibor Gašpar és Norbert Bödör kereste meg őt a pénzügyőrség vezetésével. A volt rendőrfőkapitány fia egy olyan verzióval állt elő, amelyben Makó kinevezése kevésbé köthető az apjához és Norbert Bödörhöz. Azt javasolta a volt belügyminiszternek, mondja azt, hogy Makó kinevezését Milan Lučanský javasolta. Lučanský Tibor Gašpar leváltása után vette át a rendőrség irányítását, de a NAKA tavaly őt is őrizetbe vette, végül a vizsgálati fogságban öngyilkos lett.

„Ő ezt már sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudja”

– tette hozzá a fiatalabbik Gašpar. Emellett azt ajánlotta Kaliňáknak, úgy írja le a történteket, hogy a Smer rövid időn belül le akarta váltani Makót, de az SNS saját jelöltjeként védte a pénzügyőrség vezetőjét.

A Kočner-szál

Egy másik kamerafelvételen Robert Fico látható, amint a fiatalabb Gašparral, valamint Miroslav Bödör oligarchával tárgyal, szintén Makó ügyét emlegetve. Emellett szó esett arról a szeptember elseji tüntetésről is, amit a Smer elnöke szervezett. Miroslav Bödör arról biztosította Ficót, hogy a tüntetésre ő is beszervez embereket. Fico erre azt válaszolta, hogy mindenről időben tájékoztatni fogja Bödört.

A Denník N kedden egy újabb beszélgetés birtokába jutott, amely Pavol Gašpar és Fico között zajlott. Az ügyvéd arról beszélt a Smer elnökének, hogy a börtönben ülő Marián Kočnert mennyire rosszul érintette a videó, amelyet Fico párttársa, Erik Kaliňák tett közzé a közösségi oldalán. Kaliňák a videóban negatív hangnemben beszélt a hírhedt nagyvállalkozóról, a már említett Ľudovít Makóhoz hasonlította.

„Annyira magára vette, hogy már majdnem úgy döntött, elkezd együttműködni. Főleg az idősebb Kaliňákkal kapcsolatban fenyegetőzött”

– jelentette ki Gašpar. Fico erre azt válaszolta, beszélni fog Erik Kaliňákkal, hogy ne idegesítse tovább Kočnert.

Fico ideges

Fico a parlament rendkívüli ülése közben kiállt az újságírók elé. Azt mondta, teljesen evidens, hogy a Daniel Lipšic vezette Speciális Ügyészség szándékosan hallgatta le őt, és nem hiszi el azt a verziót, hogy a felvételek véletlenül készültek. Elmondása szerint a lehallgatása törvénytelen volt, ezért az Európai Bizottság elé fogja vinni az ügyet. Fico úgy gondolja, hogy Igor Matovič és Lipšic együtt dolgoznak az ellenzék lejáratásán. A felvételekkel kapcsolatos tartalmi kérdésekre azonban nem akart válaszolni, pusztán azt ismételgette, hogy semmilyen törvényt nem szegett meg.

„A botrányokkal kapcsolatos informálódás a politikai munkám része”

– reagált. Miután az újságírók továbbra is faggatták, Fico egyre idegesebbé vált. A Sme és a Denník N munkatársainak azt mondta, nem nyilatkozik olyan lapoknak, amelyet a Soros-hálózat pénzel, majd hirtelen véget vetett a sajtótájékoztatónak.

Robert Kaliňák egyelőre nem állt ki a nyilvánosság elé, de az aktuality.sk megkeresésére válaszolt. Ficóhoz hasonlóan azt mondta, nem szegett meg semmilyen törvényt, szerinte egy egyszerű találkozóról volt szó. Arra azonban nem akart válaszolni, hogy a kihallgatása előtt miért tárgyaltak különféle verziókról az ügyben érintett védőügyvédekkel.

(nar, Denník N, aktuality.sk)

(br, denníkn)

Annyira rosszul lett, hogy kórházba is került, de onnan saját felelősségre távozott. „Fiúk, valahogy így néz ki a halál” – mondta.

Ezután arról kezdett beszélni, az előírt 14 nap helyett, 11 napot volt karanténban, majd PCR-tesztet hamisított, hogy hazajöhessen Görögországból. Fico elmondása szerint két héttel a fertőzés után is fáradt volt és fémes ízt érzett. „Ez egy szörnyű betegség, szörnyű!” – tette hozzá. 

Pozsony/Léva |

Egyre szövevényesebbé válik Robert Fico és Robert Kaliňák megfigyelési botránya. Az eddig nyilvánosságra került információk alapján összegeztük, mit tudni a hétvégi házban történt találkozókról, és hogyan védekezik a Smer elnöke.

Elsőként az aktuality.sk hírportál tájékoztatott azokról a kamerafelvételekről, amelyeket a szlovák sajtó egyszerűen csak a második Gorilla-botrányként emleget. A felvételeken Robert Fico (Smer) korábbi miniszterelnök és Robert Kaliňák (Smer) egykori belügyminiszter látható és hallható, ahogy Marek Parával és Tibor Gašpar fiával tárgyalnak az aktuális politikai botrányokról.

Marek Parát a szélesebb közvélemény Marián Kočner védőügyvédjeként ismerheti, Tibor Gašpar korábbi rendőrfőkapitány fia, Pavol Gašpar pedig szintén ügyvéd. Kettejüket a Tisztítótűz (Očistec) nevű rendőrségi akció köti össze, amely során a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) több magas beosztású rendőrtisztet is őrizetbe vett, köztük a már említett Gašpart is.

Pozsony |

Több korábbi magas rangú rendőrt vett őrizetbe a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) csütörtökön reggel a Tisztítótűz elnevezésű akció keretein belül – köztük van Tibor Gašpar korábbi rendőrfőkapitány és Peter Hraško, a NAKA volt vezetője is. Bűnszervezet alapításával, fenntartásával és támogatásával vádolják őket.

Tibor Gašpar, Peter Hraško, Bernard Slobodník és Róbert Krajmer mellett csütörtökön hajnalban, illetve reggel őrizetbe vették az SIS korábbi, lehallgatásokért felelős osztályvezetőjét, Marián Zetochát is, aki csak nemrégiben hagyta ott a titkosszolgálatot, valamint Martin Fleischert, a belügyminisztérium gazdasági osztályának korábbi vezetőjét is.

Jana Tökölyová ügyészségi szóvivő elmondása szerint a Tisztítótűz elnevezésű akció során őrizetbe vett személyek ellen egyebek mellett bűnszervezet alapítása és támogatása, valamint korrupció és hivatali hatáskörrel való visszaélés miatt indult eljárás – ám részleteket nem árult el.

Az Aktuality és a Denník N szerint emellett ugyanezekkel bővült a Norbert Bödör (Gašpar rokona, Marián Kočner egyik legközelebbi embere) és Pavel Vorobjov (Zetocha rokona, korábbi rendőr, aki az újságírók megfigyelésében volt érdekelt) elleni vádak sora is.

Énekesmadarak

Az ügy sajtóinformációk szerint összefügg az Isten malmai elnevezésű NAKA-akcióval, mely során letartóztatták Ľudovít Makót, a Pénzügyi Felügyelet bűnüldözési osztályának korábbi igazgatóját – Makó a pozsonyi Takáč-maffia egyik segítője volt, és végül együttműködött a rendőrséggel, védett tanú szeretne lenni. Vallomásának következtében kattant a bilincs Dušan Kováčik különleges ügyész csuklóján is nemrégiben.

De nemcsak Ľudovít Makó nyelve eredt meg – a most őrizetbe vett Bernard Slobodník is úgy döntött, együttműködik a rendőrséggel, és néhány napja hosszú vallomást tett az ügyészségen. Slobodník védőügyvédje Daniel Lipšic volt, aki a sajtónak megerősítette, hogy ügyfele teljes mértékben együtt fog működni a nyomozókkal. Lipšic később bejelentette, nem védi tovább Slobodníkot, mert az új ügyben ő is a sértettek közé tartozik, ugyanis a feltételezett bűnözői csoport őt is megfigyelte.

A különleges ügyészséget ugyanakkor szerdán Tibor Gašpar is megjárta – méghozzá azért, mert feljelentést tett Bernard Slobodník és néhány más ember ellen, úgy tudja ugyanis, hogy személyének kriminalizálását készítették elő. A Denník N megemlíti: korábban hasonló taktikát választott Norbert Bödör is, mikor tudomást szerzett róla, hogy őrizetbe akarják venni Ján Kuciak meggyilkolásával kapcsolatban – akkor önként jelentkezett a rendőrségen, és feltételezhető, hogy épp Dušan Kováčik volt az, aki kiszivárogtatta, hogy rendőrségi akció készül ellene. Ám Kováčik mindezt tagadja.

A törvény szava

„Az, hogy ma bilincsben állítottak elő kihallgatásra több korábbi magas rangú rendőrségi tisztségviselőt, komoly jelzés, hogy a velük kapcsolatos, a sajtóban régóta tárgyalt gyanú releváns volt” – közölte Zuzana Čaputová államfő az őrizetbe vételekkel kapcsolatban. Hozzátette, a törvény előtti egyenlőség a jogállam lényeges részét képezi. A legerősebb kormánypárt, az OĽaNO úgy reagált, a rendőrség depolitizálásával egyre jobban feltárul a „mi embereink” korrupt rendszere, és szurkolnak a hatóságoknak.

Veronika Remišová, a Za Ľudí elnöke szerint a rendőrség és a NAKA volt vezetőinek előállítása erősíti a gyanút, hogy a rendőrség csúcsvezetése hosszú évekig kiválasztott csoportokat, és a „mi embereinket” szolgálta és védte.

A Transparency International Tibor Gašpar rendőrségi tevékenységét vette górcső alá: Facebook-posztjuk szerint a volt főkapitány hivatal ideje alatt egyetlen politikus sem került börtönbe korrupció miatt, és mindössze hat régiós politikust ítéltek feltételes szabadságvesztésre. Rámutatnak, hogy a korrupciós ügyek elkövetőinek mindössze 6 százaléka kapott letöltendő börtönbüntetést, és csak az esetek 9 százalékában volt 5000 eurónál magasabb a kenőpénz. Ezzel szemben a bíróság elé került ügyek 48 százaléka 100 eurónál alacsonyabb kenőpénzről szól.

Fico dühöng

Tibor Gašpar Robert Fico kormányainak idején volt a rendőrség első embere – a Smer elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóját „A jogállam széthullása Szlovákiában” címen hirdette meg.

A korábbi kormányfő a kamerák előtt arról beszélt, hogy Gašpar őrizetbe vétele politikai megrendelésre történt, és szerinte ezt az is alátámasztja, hogy az Aktuality.sk újságírói előre tudtak az akcióról. Felszólította ezért Peter Kovařík megbízott rendőrfőkapitányt, hogy „tegyen rendet” a rendőrségen, mert nem fordulhat elő, hogy egy rendőrségi akció helyszínén televíziós stábok várakozzanak.

A Smer elnöke élesen támadta az újságírókat, és többször hangoztatta, nem tudja, miért vették őrizetbe Gašparékat, de tiszteletben tartja az ártatlanság vélelmét. Kijelentette, Szlovákiában megszűnt a jogállam, és olyan, mintha az 50-es években élnénk – véleménye szerint egy-két hónap múlva az újságírókra is lecsap majd az államhatalom. „Amit ezekkel az emberekkel csinálnak, az vár önökre is nemsokára” – jelentette ki.

Fico különösen dühösen reagált arra az újságírói kérdésre, nem tarte attól, hogy a letartóztatási hullám őt is eléri. „Mondja meg, miért? Elégtételt kérek. Mondja meg, miért lennék én a soron következő?” – kérdezte, és kikérte magának a stílust.

(Denník N, Aktuality.sk, fm)

A szálak egészen Norbert Bödörig, a hírhedt nyitrai nagyvállalkozóig vezetnek, akit a szlovák sajtóban gyakran a Smerhez közeli oligarchaként emlegetnek. Bödört és társait azzal gyanúsítják, hogy a rendőrségen belül egyfajta hálózatot hoztak létre, amelyet különféle korrupciós ügyekkel hoznak összefüggésbe, de állítólag újságírók és politikusok megfigyelésében is részt vettek. A Tisztítótűz-ügyben Marek Para és Pavol Gašpar is védőügyvédként tevékenykednek, vagyis hozzáférnek a rendőrségi iratokhoz.

A felvételek születése

Az említett kamerafelvételek 2021 júliusa és szeptembere közt készültek egy Léva közelében található hétvégi házban. A Denník N információi szerint állítólag teljesen véletlenül rögzítették a Smer vezető politikusait – a rendőrség ugyanis a Nyitra Megyei Bíróság engedélyével azért szerelte fel a megfigyelő-berendezést, mert a környéken zajló orvvadászat ügyében nyomoztak. Azt gyanították, hogy a hétvégi házban dolgozzák fel az illegálisan elejtett vadakat, és állítólag nem is sejtették, hogy a helyszínen Ficóék is rendszeresen találkoznak.

A felvételek végül a Speciális Ügyészség (ÚŠP) ügyészéhez kerültek, aki bizonyítékként csatolta őket a Tisztítótűz-aktához.

„A felvételek (és azok szó szerinti átiratai) igazolják a politikai, az üzleti és az ügyvédi közegből érkező személyek arra irányuló igyekezetét, hogy befolyásolják a legsúlyosabb büntetőügyekben folytatott eljárásokat, lejárassák a NAKA nyomozóit és a Speciális Ügyészség ügyészeit, valamint illetéktelen személyeknek szivárogtassák ki a bűnüldöző szervek információit”

– erősítette meg az ÚŠP.

Kaliňák felkészítése

Az aktuality.sk közzétette az egyik videófelvétel részletét, amelyen Robert Kaliňák, Pavol Gašpar és Marek Para beszélgetnek. A felvétel augusztusban készült, amikor a NAKA kihallgatásra hívta az egykori belügyminisztert. Arról egyeztettek, milyen verzióval kellene előállnia Kaliňáknak a kihallgatáson. Többször is említik Ľudovít Makót, a pénzügyőrség volt magas beosztású tisztségviselőjét, aki beismerte, hogy korábban kenőpénzt fogadott el. Makó már hónapok óta együttműködik a rendőrséggel, vallott például Dušan Kováčik egykori speciális ügyész ellen is, akit azóta 14 éves szabadságvesztésre ítéltek (egyelőre nem jogerősen).
 

Ľudovít Makó, a pénzügyőrség volt magas beosztású tisztségviselője bevallotta, hogy több ügyben is segített a volt speciális ügyésznek, Dušan Kováčiknak, köztük a Nemzetbiztonsági Hivatalban tartott ellenőrzésekben  tájékoztatott a TASR. 

A vádlottal a Nemzetbiztonsági Hivatal ellenőrzéseinek helyzetére tértünk ki. Gondoskodtam az azokra való felkészülésről Boris Beňán és az egyik barátján keresztül, azt hiszem Gazsinak hívják” – tette hozzá Makó, aki együttműködik a hatóságokkal. 

Az ügyész és Dušan Kováčik védőügyvédjének kérdései után, újra megerősítette, hogy a speciális ügyésznek 50 ezer euró kenőpénzt adott át, azért hogy a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze ne fellebezzen Ľubomír Kudlička, a Takáč-banda vezérének szabadon engedése ellen.

75 ezer eurót vettem át, 25 ezer eurót meghagytam magamnak, Dušan K.-nak pedig 50 ezer eurót adtam” – mondta Makó.

A pénzből három nap múlva fizette ki a volt speciális ügyészt. „A találkát én kezdeményeztem, azt hiszem, felhívtam őt” – tette hozzá.

(br)

Pavol Gašpar szerint Kaliňák vallomásának egyik gyenge pontja Makó kinevezése lehet. Makó korábban azt mondta a rendőrségnek, hogy Tibor Gašpar és Norbert Bödör kereste meg őt a pénzügyőrség vezetésével. A volt rendőrfőkapitány fia egy olyan verzióval állt elő, amelyben Makó kinevezése kevésbé köthető az apjához és Norbert Bödörhöz. Azt javasolta a volt belügyminiszternek, mondja azt, hogy Makó kinevezését Milan Lučanský javasolta. Lučanský Tibor Gašpar leváltása után vette át a rendőrség irányítását, de a NAKA tavaly őt is őrizetbe vette, végül a vizsgálati fogságban öngyilkos lett.

„Ő ezt már sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudja”

– tette hozzá a fiatalabbik Gašpar. Emellett azt ajánlotta Kaliňáknak, úgy írja le a történteket, hogy a Smer rövid időn belül le akarta váltani Makót, de az SNS saját jelöltjeként védte a pénzügyőrség vezetőjét.

A Kočner-szál

Egy másik kamerafelvételen Robert Fico látható, amint a fiatalabb Gašparral, valamint Miroslav Bödör oligarchával tárgyal, szintén Makó ügyét emlegetve. Emellett szó esett arról a szeptember elseji tüntetésről is, amit a Smer elnöke szervezett. Miroslav Bödör arról biztosította Ficót, hogy a tüntetésre ő is beszervez embereket. Fico erre azt válaszolta, hogy mindenről időben tájékoztatni fogja Bödört.

A Denník N kedden egy újabb beszélgetés birtokába jutott, amely Pavol Gašpar és Fico között zajlott. Az ügyvéd arról beszélt a Smer elnökének, hogy a börtönben ülő Marián Kočnert mennyire rosszul érintette a videó, amelyet Fico párttársa, Erik Kaliňák tett közzé a közösségi oldalán. Kaliňák a videóban negatív hangnemben beszélt a hírhedt nagyvállalkozóról, a már említett Ľudovít Makóhoz hasonlította.

„Annyira magára vette, hogy már majdnem úgy döntött, elkezd együttműködni. Főleg az idősebb Kaliňákkal kapcsolatban fenyegetőzött”

– jelentette ki Gašpar. Fico erre azt válaszolta, beszélni fog Erik Kaliňákkal, hogy ne idegesítse tovább Kočnert.

Fico ideges

Fico a parlament rendkívüli ülése közben kiállt az újságírók elé. Azt mondta, teljesen evidens, hogy a Daniel Lipšic vezette Speciális Ügyészség szándékosan hallgatta le őt, és nem hiszi el azt a verziót, hogy a felvételek véletlenül készültek. Elmondása szerint a lehallgatása törvénytelen volt, ezért az Európai Bizottság elé fogja vinni az ügyet. Fico úgy gondolja, hogy Igor Matovič és Lipšic együtt dolgoznak az ellenzék lejáratásán. A felvételekkel kapcsolatos tartalmi kérdésekre azonban nem akart válaszolni, pusztán azt ismételgette, hogy semmilyen törvényt nem szegett meg.

„A botrányokkal kapcsolatos informálódás a politikai munkám része”

– reagált. Miután az újságírók továbbra is faggatták, Fico egyre idegesebbé vált. A Sme és a Denník N munkatársainak azt mondta, nem nyilatkozik olyan lapoknak, amelyet a Soros-hálózat pénzel, majd hirtelen véget vetett a sajtótájékoztatónak.

Robert Kaliňák egyelőre nem állt ki a nyilvánosság elé, de az aktuality.sk megkeresésére válaszolt. Ficóhoz hasonlóan azt mondta, nem szegett meg semmilyen törvényt, szerinte egy egyszerű találkozóról volt szó. Arra azonban nem akart válaszolni, hogy a kihallgatása előtt miért tárgyaltak különféle verziókról az ügyben érintett védőügyvédekkel.

(nar, Denník N, aktuality.sk)

A volt miniszterelnök Szlovákiában sem tartotta be az oltatlanoknak előírt 14 napos karantént, hanem Bazinba (Pezinok) ment, hogy ott a korrupciós ügyekben gyanúsított Dušan Kováčik volt speciális ügyészt támogassa. 

(br, denníkn)

EP és hazugságvizsgálat
A vadászházban készült felvételeket, amelyek a Tisztítótűz-ügy nyomozati aktáinak részét képezik, csütörtökön kézbesítették a Speciális Ügyészségnek, jelentette ki Jana Tökölyová, a Főügyészség szóvivője, cáfolva azokat a spekulációkat, hogy a Speciális Ügyészség szivárogtatta volna ki a szóban forgó videókat. A szóvivő hangsúlyozta, a felvételek eddig nem voltak a hivatal birtokában, csupán a találkozókról készült átiratok. A főügyész korábban utasítást adott arra, hogy indítsanak vizsgálatot a médiában megjelent videófelvételek kiszivárogtatása ügyében. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) ezzel összefüggésben büntető feljelentést tett a belügyminisztérium belső ellenőrzési ügyosztályánál. Hamran István megbízott országos rendőrfőkapitány úgy nyilatkozott, annak érdekében, hogy kiderítsék, ki szivárogtatta ki a videókat, hazugságvizsgálatnak vetik alá azokat a rendőröket, akik kapcsolatba kerültek a felvételekkel.

A titokban készített felvételekkel Vladimír Bilčík (Spolu) javaslatára az Európai Parlament (EP) polgári szabadságjogokért felelős bizottsága is foglalkozik. Decemberben meghallgatást tartanak a jogállamiságot, alapjogokat és demokráciát vizsgáló munkacsoportban. Az EP-képviselők azt javasolják, az ügyben hallgassák ki a Speciális Ügyészség, a Szlovák Ügyvédi Kamara és az igazságügyi minisztérium illetékeseit. Bilčík mindezt többek közt a nyomozati iratokból való információk kiszivárgásával indokolta. 

(Denník N, TASR, br, czg)

Ezt Fico a Léva melletti hétvégi házban – amelyet a rendőrség lehallgatott – Marek Para és Pavol Gašpar ügyvédeknek, valamint Miroslav Bödör oligarchának vallotta be – írja a Denník N napilap. A pártelnök azt is elmondta, hogy valakitől előre megkapta a kérdéseket, amelyeket az ellenőrzésen feltesznek.

„De most megint mit csinálnak ezek a ku…. a barátnőmnek, a partneremnek. Október hatodikán vagy hetedikén kéne mennie az ügyészi vizsgákra – már a záróvizsgákra. Három éve dolgozik az ügyészségen, de tudjátok. Nem? Mit csináltak? Szeptember 16-án behívták egy ellenőrzésre” – mondta Fico a felvételen arról, hogyan hívta be hirtelen a Nemzetbiztonsági Hivatal Szalayovát.

Pozsony/Léva |

Egyre szövevényesebbé válik Robert Fico és Robert Kaliňák megfigyelési botránya. Az eddig nyilvánosságra került információk alapján összegeztük, mit tudni a hétvégi házban történt találkozókról, és hogyan védekezik a Smer elnöke.

Elsőként az aktuality.sk hírportál tájékoztatott azokról a kamerafelvételekről, amelyeket a szlovák sajtó egyszerűen csak a második Gorilla-botrányként emleget. A felvételeken Robert Fico (Smer) korábbi miniszterelnök és Robert Kaliňák (Smer) egykori belügyminiszter látható és hallható, ahogy Marek Parával és Tibor Gašpar fiával tárgyalnak az aktuális politikai botrányokról.

Marek Parát a szélesebb közvélemény Marián Kočner védőügyvédjeként ismerheti, Tibor Gašpar korábbi rendőrfőkapitány fia, Pavol Gašpar pedig szintén ügyvéd. Kettejüket a Tisztítótűz (Očistec) nevű rendőrségi akció köti össze, amely során a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) több magas beosztású rendőrtisztet is őrizetbe vett, köztük a már említett Gašpart is.

Pozsony |

Több korábbi magas rangú rendőrt vett őrizetbe a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) csütörtökön reggel a Tisztítótűz elnevezésű akció keretein belül – köztük van Tibor Gašpar korábbi rendőrfőkapitány és Peter Hraško, a NAKA volt vezetője is. Bűnszervezet alapításával, fenntartásával és támogatásával vádolják őket.

Tibor Gašpar, Peter Hraško, Bernard Slobodník és Róbert Krajmer mellett csütörtökön hajnalban, illetve reggel őrizetbe vették az SIS korábbi, lehallgatásokért felelős osztályvezetőjét, Marián Zetochát is, aki csak nemrégiben hagyta ott a titkosszolgálatot, valamint Martin Fleischert, a belügyminisztérium gazdasági osztályának korábbi vezetőjét is.

Jana Tökölyová ügyészségi szóvivő elmondása szerint a Tisztítótűz elnevezésű akció során őrizetbe vett személyek ellen egyebek mellett bűnszervezet alapítása és támogatása, valamint korrupció és hivatali hatáskörrel való visszaélés miatt indult eljárás – ám részleteket nem árult el.

Az Aktuality és a Denník N szerint emellett ugyanezekkel bővült a Norbert Bödör (Gašpar rokona, Marián Kočner egyik legközelebbi embere) és Pavel Vorobjov (Zetocha rokona, korábbi rendőr, aki az újságírók megfigyelésében volt érdekelt) elleni vádak sora is.

Énekesmadarak

Az ügy sajtóinformációk szerint összefügg az Isten malmai elnevezésű NAKA-akcióval, mely során letartóztatták Ľudovít Makót, a Pénzügyi Felügyelet bűnüldözési osztályának korábbi igazgatóját – Makó a pozsonyi Takáč-maffia egyik segítője volt, és végül együttműködött a rendőrséggel, védett tanú szeretne lenni. Vallomásának következtében kattant a bilincs Dušan Kováčik különleges ügyész csuklóján is nemrégiben.

De nemcsak Ľudovít Makó nyelve eredt meg – a most őrizetbe vett Bernard Slobodník is úgy döntött, együttműködik a rendőrséggel, és néhány napja hosszú vallomást tett az ügyészségen. Slobodník védőügyvédje Daniel Lipšic volt, aki a sajtónak megerősítette, hogy ügyfele teljes mértékben együtt fog működni a nyomozókkal. Lipšic később bejelentette, nem védi tovább Slobodníkot, mert az új ügyben ő is a sértettek közé tartozik, ugyanis a feltételezett bűnözői csoport őt is megfigyelte.

A különleges ügyészséget ugyanakkor szerdán Tibor Gašpar is megjárta – méghozzá azért, mert feljelentést tett Bernard Slobodník és néhány más ember ellen, úgy tudja ugyanis, hogy személyének kriminalizálását készítették elő. A Denník N megemlíti: korábban hasonló taktikát választott Norbert Bödör is, mikor tudomást szerzett róla, hogy őrizetbe akarják venni Ján Kuciak meggyilkolásával kapcsolatban – akkor önként jelentkezett a rendőrségen, és feltételezhető, hogy épp Dušan Kováčik volt az, aki kiszivárogtatta, hogy rendőrségi akció készül ellene. Ám Kováčik mindezt tagadja.

A törvény szava

„Az, hogy ma bilincsben állítottak elő kihallgatásra több korábbi magas rangú rendőrségi tisztségviselőt, komoly jelzés, hogy a velük kapcsolatos, a sajtóban régóta tárgyalt gyanú releváns volt” – közölte Zuzana Čaputová államfő az őrizetbe vételekkel kapcsolatban. Hozzátette, a törvény előtti egyenlőség a jogállam lényeges részét képezi. A legerősebb kormánypárt, az OĽaNO úgy reagált, a rendőrség depolitizálásával egyre jobban feltárul a „mi embereink” korrupt rendszere, és szurkolnak a hatóságoknak.

Veronika Remišová, a Za Ľudí elnöke szerint a rendőrség és a NAKA volt vezetőinek előállítása erősíti a gyanút, hogy a rendőrség csúcsvezetése hosszú évekig kiválasztott csoportokat, és a „mi embereinket” szolgálta és védte.

A Transparency International Tibor Gašpar rendőrségi tevékenységét vette górcső alá: Facebook-posztjuk szerint a volt főkapitány hivatal ideje alatt egyetlen politikus sem került börtönbe korrupció miatt, és mindössze hat régiós politikust ítéltek feltételes szabadságvesztésre. Rámutatnak, hogy a korrupciós ügyek elkövetőinek mindössze 6 százaléka kapott letöltendő börtönbüntetést, és csak az esetek 9 százalékában volt 5000 eurónál magasabb a kenőpénz. Ezzel szemben a bíróság elé került ügyek 48 százaléka 100 eurónál alacsonyabb kenőpénzről szól.

Fico dühöng

Tibor Gašpar Robert Fico kormányainak idején volt a rendőrség első embere – a Smer elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóját „A jogállam széthullása Szlovákiában” címen hirdette meg.

A korábbi kormányfő a kamerák előtt arról beszélt, hogy Gašpar őrizetbe vétele politikai megrendelésre történt, és szerinte ezt az is alátámasztja, hogy az Aktuality.sk újságírói előre tudtak az akcióról. Felszólította ezért Peter Kovařík megbízott rendőrfőkapitányt, hogy „tegyen rendet” a rendőrségen, mert nem fordulhat elő, hogy egy rendőrségi akció helyszínén televíziós stábok várakozzanak.

A Smer elnöke élesen támadta az újságírókat, és többször hangoztatta, nem tudja, miért vették őrizetbe Gašparékat, de tiszteletben tartja az ártatlanság vélelmét. Kijelentette, Szlovákiában megszűnt a jogállam, és olyan, mintha az 50-es években élnénk – véleménye szerint egy-két hónap múlva az újságírókra is lecsap majd az államhatalom. „Amit ezekkel az emberekkel csinálnak, az vár önökre is nemsokára” – jelentette ki.

Fico különösen dühösen reagált arra az újságírói kérdésre, nem tarte attól, hogy a letartóztatási hullám őt is eléri. „Mondja meg, miért? Elégtételt kérek. Mondja meg, miért lennék én a soron következő?” – kérdezte, és kikérte magának a stílust.

(Denník N, Aktuality.sk, fm)

A szálak egészen Norbert Bödörig, a hírhedt nyitrai nagyvállalkozóig vezetnek, akit a szlovák sajtóban gyakran a Smerhez közeli oligarchaként emlegetnek. Bödört és társait azzal gyanúsítják, hogy a rendőrségen belül egyfajta hálózatot hoztak létre, amelyet különféle korrupciós ügyekkel hoznak összefüggésbe, de állítólag újságírók és politikusok megfigyelésében is részt vettek. A Tisztítótűz-ügyben Marek Para és Pavol Gašpar is védőügyvédként tevékenykednek, vagyis hozzáférnek a rendőrségi iratokhoz.

A felvételek születése

Az említett kamerafelvételek 2021 júliusa és szeptembere közt készültek egy Léva közelében található hétvégi házban. A Denník N információi szerint állítólag teljesen véletlenül rögzítették a Smer vezető politikusait – a rendőrség ugyanis a Nyitra Megyei Bíróság engedélyével azért szerelte fel a megfigyelő-berendezést, mert a környéken zajló orvvadászat ügyében nyomoztak. Azt gyanították, hogy a hétvégi házban dolgozzák fel az illegálisan elejtett vadakat, és állítólag nem is sejtették, hogy a helyszínen Ficóék is rendszeresen találkoznak.

A felvételek végül a Speciális Ügyészség (ÚŠP) ügyészéhez kerültek, aki bizonyítékként csatolta őket a Tisztítótűz-aktához.

„A felvételek (és azok szó szerinti átiratai) igazolják a politikai, az üzleti és az ügyvédi közegből érkező személyek arra irányuló igyekezetét, hogy befolyásolják a legsúlyosabb büntetőügyekben folytatott eljárásokat, lejárassák a NAKA nyomozóit és a Speciális Ügyészség ügyészeit, valamint illetéktelen személyeknek szivárogtassák ki a bűnüldöző szervek információit”

– erősítette meg az ÚŠP.

Kaliňák felkészítése

Az aktuality.sk közzétette az egyik videófelvétel részletét, amelyen Robert Kaliňák, Pavol Gašpar és Marek Para beszélgetnek. A felvétel augusztusban készült, amikor a NAKA kihallgatásra hívta az egykori belügyminisztert. Arról egyeztettek, milyen verzióval kellene előállnia Kaliňáknak a kihallgatáson. Többször is említik Ľudovít Makót, a pénzügyőrség volt magas beosztású tisztségviselőjét, aki beismerte, hogy korábban kenőpénzt fogadott el. Makó már hónapok óta együttműködik a rendőrséggel, vallott például Dušan Kováčik egykori speciális ügyész ellen is, akit azóta 14 éves szabadságvesztésre ítéltek (egyelőre nem jogerősen).
 

Ľudovít Makó, a pénzügyőrség volt magas beosztású tisztségviselője bevallotta, hogy több ügyben is segített a volt speciális ügyésznek, Dušan Kováčiknak, köztük a Nemzetbiztonsági Hivatalban tartott ellenőrzésekben  tájékoztatott a TASR. 

A vádlottal a Nemzetbiztonsági Hivatal ellenőrzéseinek helyzetére tértünk ki. Gondoskodtam az azokra való felkészülésről Boris Beňán és az egyik barátján keresztül, azt hiszem Gazsinak hívják” – tette hozzá Makó, aki együttműködik a hatóságokkal. 

Az ügyész és Dušan Kováčik védőügyvédjének kérdései után, újra megerősítette, hogy a speciális ügyésznek 50 ezer euró kenőpénzt adott át, azért hogy a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze ne fellebezzen Ľubomír Kudlička, a Takáč-banda vezérének szabadon engedése ellen.

75 ezer eurót vettem át, 25 ezer eurót meghagytam magamnak, Dušan K.-nak pedig 50 ezer eurót adtam” – mondta Makó.

A pénzből három nap múlva fizette ki a volt speciális ügyészt. „A találkát én kezdeményeztem, azt hiszem, felhívtam őt” – tette hozzá.

(br)

Pavol Gašpar szerint Kaliňák vallomásának egyik gyenge pontja Makó kinevezése lehet. Makó korábban azt mondta a rendőrségnek, hogy Tibor Gašpar és Norbert Bödör kereste meg őt a pénzügyőrség vezetésével. A volt rendőrfőkapitány fia egy olyan verzióval állt elő, amelyben Makó kinevezése kevésbé köthető az apjához és Norbert Bödörhöz. Azt javasolta a volt belügyminiszternek, mondja azt, hogy Makó kinevezését Milan Lučanský javasolta. Lučanský Tibor Gašpar leváltása után vette át a rendőrség irányítását, de a NAKA tavaly őt is őrizetbe vette, végül a vizsgálati fogságban öngyilkos lett.

„Ő ezt már sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudja”

– tette hozzá a fiatalabbik Gašpar. Emellett azt ajánlotta Kaliňáknak, úgy írja le a történteket, hogy a Smer rövid időn belül le akarta váltani Makót, de az SNS saját jelöltjeként védte a pénzügyőrség vezetőjét.

A Kočner-szál

Egy másik kamerafelvételen Robert Fico látható, amint a fiatalabb Gašparral, valamint Miroslav Bödör oligarchával tárgyal, szintén Makó ügyét emlegetve. Emellett szó esett arról a szeptember elseji tüntetésről is, amit a Smer elnöke szervezett. Miroslav Bödör arról biztosította Ficót, hogy a tüntetésre ő is beszervez embereket. Fico erre azt válaszolta, hogy mindenről időben tájékoztatni fogja Bödört.

A Denník N kedden egy újabb beszélgetés birtokába jutott, amely Pavol Gašpar és Fico között zajlott. Az ügyvéd arról beszélt a Smer elnökének, hogy a börtönben ülő Marián Kočnert mennyire rosszul érintette a videó, amelyet Fico párttársa, Erik Kaliňák tett közzé a közösségi oldalán. Kaliňák a videóban negatív hangnemben beszélt a hírhedt nagyvállalkozóról, a már említett Ľudovít Makóhoz hasonlította.

„Annyira magára vette, hogy már majdnem úgy döntött, elkezd együttműködni. Főleg az idősebb Kaliňákkal kapcsolatban fenyegetőzött”

– jelentette ki Gašpar. Fico erre azt válaszolta, beszélni fog Erik Kaliňákkal, hogy ne idegesítse tovább Kočnert.

Fico ideges

Fico a parlament rendkívüli ülése közben kiállt az újságírók elé. Azt mondta, teljesen evidens, hogy a Daniel Lipšic vezette Speciális Ügyészség szándékosan hallgatta le őt, és nem hiszi el azt a verziót, hogy a felvételek véletlenül készültek. Elmondása szerint a lehallgatása törvénytelen volt, ezért az Európai Bizottság elé fogja vinni az ügyet. Fico úgy gondolja, hogy Igor Matovič és Lipšic együtt dolgoznak az ellenzék lejáratásán. A felvételekkel kapcsolatos tartalmi kérdésekre azonban nem akart válaszolni, pusztán azt ismételgette, hogy semmilyen törvényt nem szegett meg.

„A botrányokkal kapcsolatos informálódás a politikai munkám része”

– reagált. Miután az újságírók továbbra is faggatták, Fico egyre idegesebbé vált. A Sme és a Denník N munkatársainak azt mondta, nem nyilatkozik olyan lapoknak, amelyet a Soros-hálózat pénzel, majd hirtelen véget vetett a sajtótájékoztatónak.

Robert Kaliňák egyelőre nem állt ki a nyilvánosság elé, de az aktuality.sk megkeresésére válaszolt. Ficóhoz hasonlóan azt mondta, nem szegett meg semmilyen törvényt, szerinte egy egyszerű találkozóról volt szó. Arra azonban nem akart válaszolni, hogy a kihallgatása előtt miért tárgyaltak különféle verziókról az ügyben érintett védőügyvédekkel.

(nar, Denník N, aktuality.sk)

A nő ellenőrzésének az oka a Denník N által közölt információk voltak, melyek szerint Szalayová egy luxus Volkswagen Arteont vezet, amely körülbelül 50 ezer eurót ér, de hivatalosan csak 600 eurót keres havonta. Fico barátnője ezt akkor azzal magyarázta, hogy édesanyja autójáról van szó, csakhogy az a lap szerint Ausztriában dolgozik ápolónőként, így nehéz elképzelni, hogy megengedhet magának egy ilyen drága kocsit.

A Nemzetbiztonsági Hivatal a Denník N kérdésére, miszerint ellenőrizni fogják-e Szalayová szóban forgó meghallgatását azt válaszolta, hogy a megállapítások alapján megvizsgálják az esetet, továbbá eredményeiket továbbítják a parlament azon bizottságához, amely az NBÚ tevékenységeit ellenőrzi.

(br, Dennik N)

Read More

Post Comment