Search by category:
Egyéb kategória

Új park és kerékpáros pihenőhely Ebeden

Ebed |

A Duna menti falu központjában kialakított park nemcsak a község zöldterületét növelte, de az EuroVelo 6-os kerékpárúton erre haladó bringásoknak is megálló- és pihenőhelyet biztosít.

Kettős, a helyszínen és a kultúrházban tartott ünnepi műsorral adták át az új parkot a Párkány melletti községben. A rendezvénnyel egyben a testvértelepülési kapcsolatokat is ápolták, hiszen az Ebedi Citerazenekar és a Vegyeskórus mellett fellépett a Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekar is. A parkot a helyi plébános, Borka Iván áldotta meg Szent Kristóf közbenjárását kérve.

Miután 1996-ban teljesen megszűnt a községben az alapfokú oktatás, mind a két meglevő iskolaépület elvesztette korábbi szerepét. A templom melletti épület végül olyannyira rossz állapotba került, hogy 2016-ban teljesen elbontották. Az előző faluvezetés már ekkor is parkot szánt ide, ám a kivitelezés különféle okok miatt egészen az idei évig húzódott.

Vajda Mónika (független) polgármester az ünnepélyes átadón többek között arról beszélt, hogy számos településen nagy gondot jelent a zöldterületek hiánya. Ebben a tekintetben Ebed sem kivétel, s ezért szükségesek az olyan fejlesztések, amelyek a szabadidő aktív eltöltését és a természetismeretet szolgálják. Az önkormányzat vezetője emlékeztetett, 2019-ben felkérte testvértelepülésük, Tát polgármesterét, hogy közösen pályázzanak a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére. A kidolgozott tervek azonban kétszer sem kaptak kedvező elbírálást, emiatt Ebed végül önerőből valósította meg a fejlesztést. Nyitra megye – amelyet Csenger Tibor megyei alelnök képviselt a helyszínen – 2020-as idegenforgalomra szánt támogatásából pedig sikerült megvenniük a kerékpáros szervizállványt és a virágtartókat. Tudható már a következő lépés is, ugyanis az Ister-Granum EGTC pályázatának köszönhetően 2023 tavaszáig Ebeden is lugassal ellátott kerékpáros pihenőhely és állványok kerülnek kihelyezésre. Ezen felül pedig a majdani községi kamerarendszernek is lesz egy pontja a parkban.

Read More

Post Comment