Search by category:
Egyéb kategória

Közel százan lettek rosszul a hőség miatt pénteken

Pénteken ismét sokan lettek rosszul a hőség miatt, a mentősöket 99 alkalommal riasztották. A legtöbb eset Besztercebánya megyében történt, ahol 21-en lettek rosszul. Közülük 13-an nők, 8-an pedig férfiak voltak – tájékoztatott Alena Krčová, a mentőszolgálat (OS ZZS) operatív központjának szóvivője.

Trencsén megyében 13 eset történt, Nagyszombat, Zsolna és Eperjes megyében 12, Nyitra megyében 11, Pozsony megyében tíz, Kassa megyében pedig kilenc.

33 férfit, 64 nőt és két gyereket láttak el a mentők. Összesen 99 beteget kezeltek, 56 pácienst szállítottak kórházba. „A legfiatalabb páciens egy egyéves gyerek volt, a legidősebb pedig egy 97 éves nő” – közölte Krčová.

A szóvivő elmondta, hőguta akkor következik be, amikor a szervezet túlmelegszik. A testhőmérséklet emelkedésével, rossz közérzettel, fejfájással, szédüléssel jelentkezik. Hányinger és hányás is előfordulhat, súlyosabb esetben eszméletvesztés.

„A nagy hőség minden szervezetet megterhel, még a fiatal, egészséges emberekét is. A legveszélyeztetettebbek a kisgyerekek, az idősek, a terhes nők és a krónikus betegek, főleg a szívbetegek és a cukorbetegek. Ilyen melegben kerülni kell a túlzott fizikai aktivitást és a napozást, sok folyadékot kell inni, és nem ajánlott a szabadban sportolni” – figyelmeztetett Krčová.

A szóvivő elmondta, ha valaki rosszul lett, azonnal hűvös helyre, vagy legalább árnyékba kell vinni, lefektetni vagy félig fekvő helyzetbe helyezni. „Segít, ha kicsit benedvesítjük az arcát, ha legyezzük. Jeges vízzel itatni nem szabad, adjunk neki langyos vizet kis kortyokban” – tette hozzá a szóvivő. Ha nem javul az állapota, vagy a beteg újra eszméletét veszti, haladéktalanul hívjuk a 155-ös telefonszámot.

Read More

Post Comment

Generated by Feedzy