Search by category:
Egyéb kategória

Az étkezési utalvány vonzóbb, mint a készpénz

Pozsony |

Tavaly óta van érvényben az a módosítás, amely szerint, ha a munkáltató nem a saját vagy megállapodás szerinti étkezdéjében biztosítja az étkezést, a munkavállaló dönthet az étkezési utalványok és a bankszámlára átutalt pénzbeli juttatás között. Hányan éltek eddig az új lehetőséggel?

„A változás ellenére a szlovákiai alkalmazottak csaknem fele még mindig étkezési utalványt vagy elektronikus étkezési kártyát használ, szemben a pénzbeli juttatással, amit a megkérdezettek nem egész harmada választott” – mondta el Juraj Králik, a Modern Juttatások Szövetségének (AMOBE) az elnöke a PRime time ügynökség legfrissebb felmérésére hivatkozva. Szerinte a megkérdezettek alig negyede változtatott az elmúlt 12 hónapban a munkahelyi étkezés finanszírozásának a formáján. A legtöbb alkalmazott, a megkérdezettek 34 százaléka, Pozsony megyében váltott, míg a sereghajtó Kassa megyében nem egész 20 százalékuk. Az étkezési utalványok (45,3%) és a pénzbeli juttatások (42,9%) aránya Pozsony megyében a legkiegyensúlyozottabb.

Elhanyagolt éttermek

Králik szerint az emberek kétharmada úgy érzi, hogy a jogszabály módosításával a munkahelyi étkeztetés rendszere rossz irányba mozdult el. Nem jártak jól azonban az éttermek sem, a felmérés eredményei szerint ugyanis az alkalmazottaknak juttatott étkezési hozzájárulásnak csupán az egyharmada kerül hozzájuk, a pénz kétharmadát élelmiszerboltokban költik el. Tízből hét válaszadó az emelkedő árak miatt csökkentette az étterem-látogatások gyakoriságát. Az alkalmazottak 90%-a úgy látja, hogy az élelmiszerárak jelenlegi drasztikus növekedése miatt az étkezési hozzájárulás már nem fedezi az étkezés teljes költségeit.

Jönnek a kártyák

Az étkezési juttatások teljes digitalizálására jövő januártól kerül sor, amikor a munka törvénykönyve módosításának egy másik része is hatályba lép. Eszerint az étkezési juttatások formája a papíralapú étkezési utalványokról teljes egészében elektronikus étkezési kártyákra változik. „Ez megkönnyíti az étkezési juttatások kezelését és nyomon követését” – állítja Štefan Petrík, az AMOBE képviselője.

A szakmai szervezet szerint az étkezési utalvány digitalizálása számos előnnyel jár. „Az étkezési kártya használói kedvezményekben, jutalmakban részesülhetnek, 50 euróig igénybe vehetik az érintésmentes fizetés lehetőségét. Ha elveszítik a kártyájukat, ezt le tudják tiltani, hogy ne élhessenek vissza vele, az egyenlegüket pedig az internetes portálon vagy mobilalkalmazáson keresztül ellenőrizhetik” – mondta el Petrík. Szerinte az éttermek számára ez az adminisztráció, az értékesítési és marketingadatok egyszerűsítésével jár, miközben a vendéglátóhelyek látogatottságának és ügyfélhűségének a növelését is lehetővé teszi. A munkáltatók számára ugyanakkor időt takarít meg, hatékony jutalmazási és motivációs eszközt biztosít, és lehetővé teszi az étkezési utalványok kombinálását más típusú juttatásokkal, például üdülési csekkel.

Read More

Post Comment