Search by category:
Egyéb kategória

Folytatódik a koalíciós adok-kapok

Pozsony |

Jaroslav Naď védelmi miniszter a lemondását sem tartja kizártnak, és azzal vádolja Richard Sulíkot, az SaS vezetőjét, hogy az előrehozott parlamenti választásra próbálta rávenni Eduard Heger (OĽaNO) kormányfőt. Sulík ezt visszautasította.

Naď pénteken kora este az Atmosféra Fesztivál egyik pódiumbeszélgetésén azt állította, a közelmúltban az SaS elnöke azzal kereste meg az OĽaNO-t, hogy lépjenek az előrehozott parlamenti választás útjára. Mindezt úgy, hogy a voksolást már idén decemberben meg lehessen tartani. A tárcavezető szerint Sulík ugyanis azzal érvelt, januártól áremelkedésekre lehet számítani, ami ártani fog a kormányzó pártok népszerűségének. „Mi ezt elutasítottuk” – jelentette ki Naď az előrehozott választásról a Denník N által szervezett beszélgetés során. A tárcavezető szerint a kérdéses találkozón részt vett Václav Hřích, az AKO közvélemény-kutató ügynökség vezetője is. Hozzátette, az SaS azért szerette volna, ha közös megegyezéssel hagyják jóvá a választási időszak lerövidítését, hogy ne tűnjön úgy, Sulík pártja egy újabb kormányt buktatott meg.

Naď le is mondana

Naď arról is beszélt, ő sosem fogja támogatni az előrehozott választást, hiszen ezzel szerinte lényegében átadnák a hatalmat a Hlas–Smer–Republika koalíciónak, amelynek még alkotmányos többsége is lehet. Ha mégis terítékre kerülne a választási időszak lerövidítése, akkor ő lemondana a tárcavezetői tisztségéről, visszaülne a parlamentbe és az előrehozott választás ellen szavazna. A miniszter kijelentette, akár teljesen is kivonulhat a politikából. Juraj Krúpának az OĽaNO-ból való távozását és az SaS-hez való csatlakozását személyes csalódásnak éli meg, hiszen a képviselővel jó szakmai és személyes kapcsolatot ápolt. Naď bírálta Gyimesi Györgyöt (OĽaNO) is, mert a képviselő a szivárványos zászló használatát korlátozó törvényjavaslatot nyújtott be.

Az OĽaNO vezetője, Igor Matovič a múlt héten szintén azzal vádolta Sulíkot, hogy még tavaly ősszel arra próbálta rávenni őt, zárják ki a koalícióból a Sme rodinát. A pénzügyminiszter szerint az SaS vezetője az elmúlt két évben nagyjából tízszer próbálkozott meg már ezzel, ahogy a Za ľudí kiszorítására is hozzávetőlegesen ennyiszer tett kísérletet.

Sulík: Erről szó sincs

Sulík hétfői sajtótájékoztatóján arra utalt, tavaly azért beszélt Matovičcsal a Sme rodina kizárásáról, mert Kollárék nem akarták korlátozni a büntető törvénykönyv 363. paragrafusát, amellyel a főügyész lényegében semmissé tehet bizonyos büntetőeljárásokat. A Naď által említett találkozóról pedig Sulík azt mondta, valójában arról volt szó, hogy az AKO ügynökség vezetőjével volt egy megbeszélése, amelynek a végére a miniszterelnök, Eduard Heger is csatlakozott. „Azonban egészen biztosan nem győzködtem Hegert az előrehozott választásról” – jelentette ki az SaS vezetője, és hozzátette, Naď nem is volt jelen a találkozón. Arról is beszélt, valójában nem is szeretnék lerövidíteni a választási időszakot, de azt akarják, hogy Matovič távozzon a kormányból. Az AKO közvélemény-kutató ügynökség vezetője, Václav Hřích a Denník N-nek megerősítette, valóban találkozott Sulíkkal és Hegerrel, de az egyeztetés tartalmáról részletesen nem nyilatkozott.

Széteső koalíció?

Ahogy arról beszámoltunk, az SaS felmondta a koalíciós szerződést. A kormányban maradásukról tárgyalni akarnak, de fő feltételeként azt szabták, hogy Matovič távozzon a kabinetből. Szerintük nem lehet vele együtt kormányozni. Az OĽaNO azonban elutasítja a pénzügyminiszter menesztését. Sulík a hétfői sajtótájékoztatón megjegyezte, egyelőre nem kezdődtek meg az egyeztetések a koalíció sorsát illetően, de ha Matovič nem távozik a kormányból, az SaS miniszterei az ultimátum lejárta után, szeptember elsején benyújtják lemondásukat. Arról is beszélt, egyelőre abból indulnak ki, hogy ki fognak lépni a kormányból.

A többi kormánypárt

Milan Krajniak, a Sme rodina alelnöke és egyben munkaügyi miniszter hétfőn arról beszélt, őket Sulík nem győzködte arról, lépjenek az előrehozott választás útjára. Addig, amíg a kormány képes eredményeket felmutatni, úgy látják, ennek a kabinetnek folytatnia kell a munkát. Ha viszont az SaS és az OĽaNO vezetője nem tud megállapodni, akkor ő is úgy gondolja, az előrehozott választás lehet a megoldás. „De mi ezt nem fogjuk kezdeményezni” – tette hozzá. Az SaS hétfői sajtótájékoztatóját, ahol a koalícióval nem egyeztetett nyugdíjreformot mutattak be, pedig úgy értelmezi, Sulíkék őket is megpróbálják bevonni az OĽaNO-val való vitájukba, hiszen a nyugdíjak az ő kompetenciájába tartoznak. A Sulík és Matovič közti ellenségeskedésbe azonban ők nem akarnak beavatkozni.

Veronika Remišová (Za ľudí) befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettes érthetőnek tartja, hogy a védelmi miniszter a politikából való távozását mérlegeli. „Szlovákia történelmének legnehezebb időszakát éli. Miközben a szomszédban háború dúl és egész Európát energiaválság fenyegeti, az embert demotiválják és fárasztják a két koalíciós partner kicsinyes, abszurd és felesleges veszekedései” – nyilatkozta Remišová.

Read More

Post Comment