Search by category:
Egyéb kategória

Júniusban a vártnál jobban nőtt az ipari termelés az euróövezetben

Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.

Júniusban a szezonálisan kiigazított ipari termelés az euróövezetben 0,7 százalékkal, az EU-ban pedig 0,6 százalékkal nőtt az előző havihoz, májushoz képest. Májusban az ipari termelés az euróövezetben 2,1 százalékkal, az EU-ban pedig 1,9 százalékkal nőtt havi bázison.

Júniusban az egy évvel korábbihoz képest az ipari termelés az euróövezetben 2,4 százalékkal, az EU-ban pedig 3,2 százalékkal nőtt. Májusban az euróövezetben 1,6 százalékos, az EU-ban 2,7 százalékos volt az ipari termelés növekedése éves bázison.

A piac az euróövezetre 0,2 százalékos havi és 0,8 százalékos éves növekedést várt, a ténylegesnél jóval kisebbet.

A legnagyobb havi növekedést Íroroszágban regisztrálták júniusban, 6,7 százalékosat, Máltán 4,8 százalékosat és Görögországban 3,4 százalékosat.

A legnagyobb havi csökkenés Romániában következett be, 3,9 százalékos, Belgiumban 2,2 százalékos, valamint Olaszországban és Lettországban egyaránt 2,1 százalékos.

Éves bázison is Írországban nőtt a legnagyobb mértékben az ipari termelés júniusban, 25,4 százalékkal. Dániában 25,0 százalékos, Bulgáriában 17,4 százalékos volt az ipari termelés éves növekedése.

A legnagyobb éves csökkenést Belgiumban regisztrálták, 11,6 százalékosat. Szlovákiában 5,7 százalékkal, Romániában 3,7 százalékkal csökkent az ipari termelés júniusban az egy évvel korábbihoz képest.

Read More

Post Comment