Search by category:
Egyéb kategória

Nyakon szúrták a színpadon Salman Rushdie írót (VIDEÓ)

Megtámadták pénteken New Yorkban egy nyilvános előadáson Salman Rushdie indiai születésű brit-amerikai írót. Az esetről az AP amerikai hírügynökség riportere számolt be, miután szemtanúja volt a támadásnak.

Az információ szerint Rushdie a New York nyugati részén található Chautauqua Intézet előtti színpadon tartott előadást, amikor egy férfi felment a színpadra és lesújtott rá. Az író összeesett, a támadót elfogták.

Rushdie állapotáról New York kormányzója egyelőre annyit közölt, a mentők és a rendőrök gyors beavatkozásának köszönhetően életben van, és kórházban gondoskodnak róla.

A pódiumbeszélgetés moderátora a támadásban szintén megsérült, a fején szenvedett kisebb sebesüléseket.

A helyszíni beszámolók szerint az esemény nagy érdeklődés mellett, mintegy 2500 emberből álló közönség előtt zajlott, amikor a támadás történt.

Salman Rushdie ellen 1988-ban megjelent Sátáni versek című könyve miatt 1989-ben Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah fatvát adott ki, melyben a megölésére szólított fel, a könyvet pedig istenkáromlás miatt betiltották Iránban. Rushdie fejére vérdíjat tűztek ki, ami miatt éveken át bujkálnia kellett.

Az iráni állam már évek óta próbálja távol tartani magát a Rushdie elleni fatvára vonatkozó ügyektől, de az országban változatlanul ellenségnek számít, egy fél-állami vallásos alapítvány 2012-ben 2,8 millió dollárról 3,3 millióra emelte a vérdíjat.

#SalmanRushdie just attacked onstage at @chq @NBCNews @ABC @cnnbrk pic.twitter.com/I1XT6AmkhK— Charles Savenor (@CharlieSavenor) August 12, 2022

Read More

Post Comment