Search by category:
Egyéb kategória

Szeptember végéig lehet aláírni a petíciót

Somorja |

Nem volt előjele, hogy a Nagyszombati Adóhivatal somorjai kirendeltségét szeretnék megszüntetni. Július elején azonban a Szlovák Köztársaság Pénzügyi Igazgatósága levélben értesítette azt a 13 fiókot, amelyet ebben az évben, az adózók számának csökkenése miatt, felszámolnak. A Somorja környéki falvak polgármesterei petíciót indítottak a somorjai adóhivatal megmaradásáért.

A levél szerint tizenhárom fiókot szándékoznak bezárni, mégpedig Ógyalla, Gúta, Galgóc, Nagyrőce, Gyetva, Szinna, Lőcse, Sztropkó, Szepsi, Szobránc, Nagykapos és Gölnicbánya városában. A levél indoklásában e lépés egyik oka, hogy kevés, illetve csökken az adott fiókhoz tartozó adóalanyok száma. A somorjai fiókban egy alkalmazottra 493 adóalany jut, a megszüntetésben nem érintett Stubnyafürdőn (Turčianske Teplice) viszont csak 255. A régió polgármesterei július végén találkoztak, hogy közös fellépést szorgalmazzanak az adóhivatal megtartásáért. Az időzítés nem kedvez az aláírásgyűjtésnek a nyári szabadságolások miatt. Lapunknak Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere, az aláírásgyűjtés kezdeményezője nyilatkozott, hol tart a petíció:

„Nem vagyunk könnyű helyzetben, a nyári szabadságolási szezon kellős közepén járunk, jelenleg mintegy száz beérkezett aláírásról tudok. Több kolléga is gyűjti az aláírásokat a környező önkormányzatoknál. Gyakorló polgármesterként tudom, milyen fontos, ha a polgár a lakóhelyéhez közel intézheti az ügyeit. A lakossági létszámot tekintve, az ország egyik legjobban változó régiója vagyunk, sok a betelepülő Somorjára és környékére. Duzzad a lakosság száma, a szolgáltatások elérhetőbbé tételéért nyitott júniusban a Szociális Biztosító kihelyezett fiókot Somorján. Egyre több céget jegyeznek be. Az adóhivatal tekintetében mégis meghozták ezt a felettébb furcsa döntést”

– mondta Őry. Az aláírásokat szeptember végéig fogják gyűjteni, jelenleg csak papír alapon működik, de hamarosan elektronikus formában is elérhető lesz a petíció.

„Ez valamilyen szinten presztízsveszteség az adott városnak, és azt gondolom, a többi városnak is érdemes lenne megfontolni, hogy fellépjenek ez ellen a döntés ellen. Számomra van egy bukfenc a történetben, nagyon alacsony bérleti díjat fizetnek a városnak, alkalmazottat nem fognak elbocsátani, viszont költséghatékonnyá szeretnék tenni az ügyintézést, ezért viszik el Dunaszerdahelyre a hivatalt. Így elveszik a polgároktól a decentralizált ügyintézés lehetőségét, de nem látom, hogy hol spórolnak ezzel a lépéssel”

– zárta a polgármester. Az adóhivatal felszámolása Somorján 14 alkalmazottat érint (bár a Pénzügyi Igazgatóság erre vonatkozó anyagában, az egy alkalmazottra jutó adóalany alapján 16 szerepel). Az igazgatóság garantálja, hogy munkatársakat nem fognak elbocsátani és áthelyezik őket az adóhivatalon belül más pozícióba. A kitöltött petíciós íveket az alábbi címre lehet elküldeni: Péter Őry (Mýtne námestie 1., 930 40 Štvrtok na Ostrove). A petíciós íveket a Somorjai Városi Hivatal portáján lehet aláírni, illetve igényelhetnek íveket, amelyeket a kitöltésük után vissza lehet vinni a hivatalba.

A Szlovák Köztársaság alulírott polgárai ezúton kérjük, hogy a Nagyszombati Adóhivatal somorjai fiókja továbbra is elérhető legyen Somorja város és környéke polgárai számára. A Szociális Biztosító Rt. júniusban új kirendeltséget nyitott Somorja városában, melynek célja, hogy növelje szolgáltatásainak elérhetőségét a Somorja városában és környékén elő emberek számára, illetve tehermentesítse a dunaszerdahelyi kirendeltséget. Az adóhivatal somorjai fiókjának esetleges megszüntetése negatív gazdasági hatással lenne a Somorja városában és környékén élő emberek számára, mivel ebben az esetben a dunaszerdahelyi kirendeltséget kellene látogatniuk, ezáltal indokolatlanul az le is lenne terhelve. A Szociális Biztosító Rt. a somorjai és környékbeli lakosok javára nyitotta meg somorjai kirendeltségét, melynek hatékonysága viszont csökkenne, amennyiben az adóhivatal somorjai fiókja bezárásra kerülne. A leírtak alapján kérvényezzük a Nagyszombati Adóhivatal somorjai fiókjának beszüntetésére vonatkozó döntés felülbírálását.

A petíció szövege:

Read More

Post Comment