Search by category:
Egyéb kategória

Fájdalmas energiaárak

Az augusztusi napsugarakat élvezve még távolinak tűnik a fűtési szezon és a jövő év, de egyre több szlovák családot kezd aggasztani az, hogy mennyit nőnek majd a villamos energia, a földgáz vagy a távfűtés költségei.

Egy dolog hallani arról, hogy az európai energiatőzsdéken rekordokat döntögetnek az energiaárak, de ezek ma még nem épültek bele a szlovák háztartások számláiba. Januárban azonban a háztartásokat érintő szabályozott árak már éppen ezeket a magas piaci árakat fogják tartalmazni, és a szlovák kormány beavatkozása nélkül a szlovák háztartások fájdalmas árnövekedéssel számolhatnak.

Hogy mennyire komoly a gond, arra maga az Árszabályozási Hivatal figyelmeztetett augusztus elején sajtóközleményében. A lakossági energiaárakat meghatározó hivatal arra figyelmeztetett, hogy ha a szlovák kormány nem lép gyorsan, akkor januártól a szlovák háztartások energiaköltségei drámaian megnövekednek. Ez annyit jelent, hogy egy átlagos háztartás esetében az éves energiaköltségek még a legoptimistább variáns esetében is több mint megduplázódnak. A távfűtéses háztartások esetében ez körülbelül havi 120 eurós többletkiadást jelent, a villannyal fűtő háztartások havi költségei azonban 148 euróval növekednek majd, és a földgázzal fűtő es vizet melegítő háztartások akár 243 euróval is többet fizethetnek havonta.

A szlovák háztartások jövedelmeit figyelembe véve ez mindenki számára nagy teher lenne, de az alacsony jövedelmű háztartások számára kigazdálkodhatatlan problémát is jelenthet a jóval drágább rezsiszámla. Ezért mindenki fellélegzett kicsit, amikor tavasszal Richard Sulík gazdasági miniszter bejelentette, hogy a kormánynak sikerült megegyeznie a Szlovák Villamos Művekkel a villamos energia árának befagyasztásáról egészen 2024 végéig. Nem sokkal később hasonló megegyezés született a Szlovák Gázművekkel is, mely többéves szerződés esetén garantálná a lakossági földgáz kedvezményesebb árát.

Aggodalomra ad azonban okot, hogy az olcsóbb villamos energia és földgáz esetében is fontos információk hiányoznak annak ellenére, hogy lassan már augusztus végéhez közeledünk. A villamos energia árát befagyasztó szerződés jelenleg az Európai Bizottság jóváhagyására vár, de nem biztos az sem, hogy a szerződésben említett villamosenergia-mennyiség elegendő lesz valamennyi háztartás számára. Az olcsóbb villamos energia termelését hátráltatja a mohi atomerőmű harmadik blokkja üzembe helyezésének további késése. Az előzetes tervek szerint a harmadik reaktornak már szeptemberben áramot kellett volna termelnie, de jelenleg az év végi indulás is optimista variánsnak tűnik. Hasonló a helyzet a földgáz terén, a Szlovák Gázművek eredetileg augusztusra ígérték az új hosszú távú szerződések részleteinek bemutatását. Ezek a szerződések is késnek azonban, Richard Sulík a megkötésük lehetőségét az elkövetkező hónapokra ígéri.

Nyilvánvaló, hogy az egész nyáron elhúzódó koalíciós válság is nagy hatással van a kormány akcióképességére a rezsiköltségek terén is. Az energetika a gazdasági minisztérium hatáskörébe tartozik, és jó esély van arra, hogy két hét múlva az SaS minisztereinek lemondásával ennek teljes politikai vezetését elveszítjük. Ezzel a kormány értékes napokat vagy heteket fog elveszteni éppen akkor, amikor gyors megoldásokra van szükség. A kormánynak észben kell tartania azt, hogy egy politikailag rendkívül robbanékony témáról van szó, mely tovább növelheti az országban már úgy is erősen jelen lévő lakossági frusztrációt és haragot. Érdemes volna ezért átgondolni azt is, hogy a villamos energia és a földgáz árnövekedésének tompítása mellett nem volna-e lehetséges a növekvő rezsiköltségek által legjobban fenyegetett háztartások célzott pénzügyi támogatása is.

Read More

Post Comment