Search by category:
Egyéb kategória

Az OĽaNO-nak több ajánlata is van az SaS-nek, Kollár Sulík helyében elfogadná azokat

Az OĽaNO több javaslattal is készül a szombati, koalíciós krízis megoldását célzó ülésre arra vonatkozóan, miként oldják a koalícióban uralkodó feszültséget. Ezzel kapcsolatban sem Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő, sem a koalíciós vezetők nem közöltek bővebb információt, Boris Kollár (Sme rodina) házelnök azonban azt nyilatkozta, hogy ő Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter helyében elfogadná az Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter vezette mozgalom ajánlatát.

Kollár elmondta, a probléma megoldása sem a Sme rodinán, sem a Za ľudín nem múlik. „Már nem a kettőjük egójáról van szó, hanem Szlovákiáról” – jegyezte meg a házelnök a Sulík és Matovič közti ellentét margójára. 

Kollár szerint az OĽaNO több javaslattal, megoldással is készül a szombati tárgyalásra, ezzel kapcsolatban azonban csak annyit mondott, hogy Sulík helyében elfogadná ezeket. Bővebb információt ezekről nem közölt.

A házelnök arról is beszélt, hogy ha Matovič le is mondana, a vita a kormány helyett a parlamentbe kerülne át, és mint mondta, nem lehetnek egy pártnak állandóan visszatérő követelései.

Heger szerint a szombati tárgyalás a végső lesz majd, és reméli, hogy a partnerei felelősségteljesen állnak majd hozzá. Más forgatókönyvvel, mint a négyes koalíció megtartása, egyelőre nem számol. A kormány újrakonstruálását illetően elmondta, hogy ez a folyamatok lelassulását is eredményezné.

„Stabil kormányra van szükség, intenzíven dolgozom ezen. Minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy stabilitást biztosítsak az állampolgároknak, a parlamentben is” – tette hozzá a kormányfő.

A miniszterelnök elismételte, hogy a szombati tárgyalásra több javaslattal érkeznek, mivel az SaS még egyetlen konkrét javaslattal sem állt elő az új koalíciós szerződés megkötését illetően. Arra vonatkozóan, hogy az SaS Matovič távozását követeli, azt mondta, hogy a követelés teljesítése esetén sem jönne ki a „parlamenti matematika”. A kérdésre, hogy Matovič távozását követően az OĽaNO is kilépne-e a koalícióból, esetleg lemondana-e a miniszterelnöki posztról, nem válaszolt.

A Bôrik kormányszállóban múlt pénteken tartott koalíciós megbeszélés nem hozott megoldást. Az OĽaNO elnöksége és parlamenti frakciója már előtte leszögezte, hogy Matovič azután is pénzügyminiszter lesz, hogy letelik az SaS ultimátuma. A liberális párt pedig megismételte, hogy ha Matovič nem távozik augusztus végéig a kormányból, akkor az SaS miniszterei mennek. A kormányfő kizárja az előrehozott választások lehetőségét, és a stabilitást szorgalmazza. Az OĽaNO és a Za ľudí a négyes koalíció megőrzésének fontosságáról beszél.

Read More

Post Comment