Search by category:
Egyéb kategória

Német csodarecept az energiaválságra

Az Európai Unió ukrajnai háborúval kapcsolatos sorozatos baklövései miatt az uniós tagországok soha nem látott méretű válsággal néznek szembe. Energiahiány, elszálló élelmiszerárak, a háztartások ipari méretű kifosztása. Nincs azonban minden veszve.

Németországban rájöttek, hogyan kezelhetnék a válságot, és ha az ötletük beválik, ezt egész Európában alkalmazhatnák.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat legfrissebb adatai szerint az Európai Unióban csaknem 10 százalékkal nőttek az árak az egy évvel korábbihoz képest, ami történelmi drágulásnak számít. És ez persze csak az átlag. Míg Franciaországban nem egész 7, Németországban és Olaszországban pedig nagyjából 8,5 százalékos inflációt mértek, a balti országokban ez meghaladja a 20 százalékot, és nincs sokkal jobb helyzetben régiónk többi állama sem. Az Eurostat inflációs toplistájának az első tizenegy helyén kizárólag a Közép- és Kelet-Európai új uniós tagországok osztoznak.

A látványos drágulás hátterében az ukrajnai háború és az erre adott nyugati reakciók állnak, amelyek teljesen felforgatták az energiapiacot. A Bloomberg hírügynökség jelentése szerint a földgáz megawattóránkénti piaci ára a múlt héten meghaladta a 240 eurót, újabb történelmi csúcsot állítva fel. Európában eszerint manapság a gázért a tavalyi ár tizenegyszeresét fizetik. Hasonló a helyzet azonban a többi energiahordozó esetében is, a dráguló energia pedig szinte minden termék és szolgáltatás árába beépül, alaposan megcsapolva az európai családok kasszáját. Ha ehhez hozzávesszük a hitelkamatok várható emelését és a fenyegető energiahiányt, amely miatt – vadabbnál vadabb ötletekkel – már most spórolásra buzdítják a lakosságot, máris összeállt az az elegy, amely az őszi és a téli hónapokban robbanásveszélyes helyzethez vezethet az uniós tagországok többségében.

Az Insa közvélemény-kutató legutóbbi felmérése szerint a német lakosság többsége elégedetlen az ottani kormány szociális intézkedéseivel, és csaknem a felük hajlandó lenne a magas infláció miatt az utcára vonulni. Valószínűleg hasonló eredmény születne a többi uniós tagországban is. A „jó hír” azonban, hogy a németek máris előrukkoltak a megoldással. A „politikai stabilitás” fenntartása érdekében a várható tiltakozó akciókat már jó előre igyekeznek a szélsőjobb nyakába varrni, azt a látszatot keltve, hogy aki a kilátástalan helyzete miatt az utcára vonul, az csak veszélyes felforgató lehet. Hasonló hangnemben nyilatkozott Herbert Reul, Észak-Rajna–Vesztfália tartomány belügyminisztere is, aki szerint épp ezért a tartományi rendőrségüket már most felszerelik a „tüntetések kezelésére alkalmas” eszközökkel.

A németek ezzel két legyet ütnek egy csapásra. A politikai stabilitás fenntartása mellett a téli energiahiányt is sikerül megoldaniuk. Ha az ottani családok télen már nagyon fáznának a fűtetlen lakásaikban, elég, ha lemennek tüntetni az utcára. Ezzel egyrészt kiadhatják magukból a dühöt, az őket gumibottal hajszoló rendőröknek köszönhetően pedig fel is melegedhetnek, a szerencsésebbek akár a rendőrség fűtött zárkáiban is eltölthetnek egy-egy éjszakát. Akik emiatt irigykednének a németekre, azoknak már most szólhatunk, hogy nincs miért. A német csodarecept valószínűleg a mi politikusaink érdeklődését sem kerüli el.

Read More

Post Comment