Search by category:
Egyéb kategória

A háború leállítására és a zaparozzsjai atomerőmű demilitarizálására szólította fel Oroszországot az ENSZ emberi jogi főbiztosa

Az Ukrajna elleni háború leállítására és a zaparozzsjai atomerőmű demilitarizálására szólította fel Oroszországot csütörtökön az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Michelle Bechelet genfi sajtótájékoztatóján azt mondta, „a hat hónapja kezdődött orosz agresszió miatt 6,8 millió ukrán menekült külföldre, és további milliók az országon belül kényszerültek otthonuk elhagyására. A fél éve folyó harcok nemcsak az embereket, hanem a zaporozzsjai atomerőmű közelében a környezetet is súlyosan veszélyeztetik”.

Bachelet mandátuma lejártával utolsó tájékoztatóját tartotta meg.

Az Emberi Jogi Főbiztosság (UNHCHR) adatai szerint az orosz támadás polgári halálos áldozatainak száma legalább 5587, és köztük csaknem ezer gyerek van. A sebesültek száma 7890. Michelle Bachelet felszólította a háborús feleket, hogy „folyamatosan és minden körülmények között tartsák tiszteletben az emberi jogokat és a nemzetközi humanitárius jogot”. A főbiztos a nemzetközi közösségtől azt kérte hogy „tegyen meg mindent a már bizonyított jogsértések felelőseinek megállapítása érdekében, hiszen tetteik egy része háborús bűncselekménynek is minősülhet”.

Read More

Post Comment