Search by category:
Egyéb kategória

Jön a vasárnapi boltzár Szlovákiában?

Az OĽaNO javasolni fogja, hogy tartsanak zárva az üzletek vasárnaponként.

A javaslat szerint a rendelkezés alól csupán négy vasárnap jelentene kivételt, méghozzá az iskolakezdés előtti utolsó vasárnap, valamint a karácsony előtti három adventi nap. A négy kivétellel az üzletek bevételét szeretnék növelni.

Az OĽaNO képviselői – az Eurostat adataira hivatkozva – azt állítják, hogy az Európai Unió tagországai közül Szlovákiában dolgozik a legtöbb alkalmazott vasárnaponként. A 2014-es adatokból kiderül, hogy minden ötödik szlovák állampolgár, azaz a lakosság 21 százaléka dolgozott a hét utolsó napján – írja a SME a SITA szlovák hírügynökség nyomán.

A kiskereskedelemben dolgozók 80 százalékát nők teszik ki, így a vasárnapi munkavégzés is leginkább őket érinti. Az OĽaNO képviselői szerint a javaslat révén 44 nappal nőne a szabadnapok száma, ez pedig segítséget jelentene a házasság és családi kapcsolatok ápolásában, valamint a gyermeknevelés tekintetében.

A mozgalom a javaslatot egy, a közelmúltban végzett közvélemény-kutatással is alátámasztja, amely szerint a hazai fogyasztók többsége egyetértett azzal, hogy úgy, ahogy a járvány idején, a kiskereskedések a jövőben is tartsanak zárva vasárnaponként.

Mint mondták, a javaslatukat több kereskedő, munkaadó és vállalkozó is támogatja.

Read More

Post Comment