Search by category:
Egyéb kategória

Lengyelek és csehek vigyázzák Szlovákia légterét

Szlovákia légterének védelmét Csehország és Lengyelország veszi át – írták alá az erről szóló megállapodást szombaton a három ország védelmi miniszterei.

A Szlovákia légterének védelméről szóló szerződést szombaton Jaroslav Naď (OĽaNO) szlovák, Jana Černochová cseh és Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter írták alá.

Csehország és Lengyelország egészen addig védi majd Szlovákia légterét, amíg nem érkeznek meg az első, Egyesült Államoktól rendelt F-16-os vadászgépek Szlovákiába. Szlovákia négy évvel ezelőtt 14 darab ilyen vadászgépet rendelt az Egyesült Államoktól. Az eredeti tervek szerint az első gépeket már idén meg kellett volna érkezniük, de az Egyesült Államok jelezte, hogy alkatrészhiány miatt a szállítások késni fognak, az első gépek így leghamarabb 2024-ben érkezhetnek meg.

Naď a szerződés aláírását követően ismételten rámutatott a MiG-29-es gépek fenntartásának problémáira, valamint a pilóták hiányára. A szlovák védelmi miniszter nem zárta ki, hogy ezeket később Ukrajnának adják. Jelenleg ennek anyagi vonzatáról tárgyalnak.

Read More

Post Comment