Search by category:
Egyéb kategória

Naď: 447 millió euróért páncélozott harcjárműveket vásárol Szlovákia

A védelmi miniszter a mai napon aláírta Finnországban a helyi gyártmányú 8×8-as Patria páncélozott harcjárművek beszerzéséről szóló szerződést.

A megállapodás értelmében 447 millió euróért cserébe 76 darab harcjárművel bővül Szlovákia állománya. Ha minden a tervek szerint alakul, az első gép 2023 szeptemberében érkezik az országba.

Ez egy jelentős szerződés, ami olyan képességeket biztosít, amelyekkel a Szlovák Fegyveres Erők eddig nem rendelkeztek

– mondta Jaroslav Naď (OĽaNO) Antti Kaikkonen finn honvédelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A szlovák védelmi tárca még márciusban írt ki pályázatot a 8×8-as járművekre, a kormány azóta jóváhagyta a győztest. Naď beosztottjai egész nyáron a megállapodás véglegesítésén dolgoztak.

Naď hozzátette, a finn Patria az állami Konštrukta Defence vállalattal is aláírt egy kontraktust. A tárcavezető kijelentette, a védelmi ipar hazai szereplőinek több mint 40 százaléka profitálni fog a szerződésből.

A 8×8-as finn Patria AMVXP harcjármű Turra-30-as toronnyal és 30 mm-es gépágyúval van felszerelve, a pályázaton öt ország vett részt. A harcjárművek a szlovák nehézgépesített dandár gerincét alkotják majd, melynek létrehozására kötelezte magát az ország a szövetségeseinél.

Read More

Post Comment