Search by category:
Egyéb kategória

Matovič: Addig nem mondok le, amíg az SaS nem teljesíti a követeléseinket

Pozsony |

Igor Matovič (OĽaNO) nyaralásáról való hazatérése után elmondta, egészen addig maradni fog miniszteri székében, amíg az SaS nem teljesíti azt a tíz követelést, amelyet az OĽaNO a héten javasolt a szélsőséges áremelkedések enyhítésére.

Az OĽaNO vezetője a Markíza televíziócsatornának adott nyilatkozatában kiemelte, egyelőre nem tervez visszaülni a parlamentbe. Csak abban az esetben változhat a helyzet, ha az SaS elfogadja pártja javaslatait.

Ennek ellenére minden jel arra utal, hogy a liberálisok miniszterei hétfőn követik Richard Sulík gazdasági tárcavezető példáját, és beadják lemondásukat a köztársasági elnöknek.

A koalíciós válság már több hete tart, végső megoldásként az OĽaNO összeállított egy tízpontos intézkedési csomagot, amelyet Igor Matovič távozásának feltételeként szabtak meg.

Az SaS hajlandó tárgyalni a javaslatokról, amennyiben a pénzügyminiszter beadja lemondását, ellenkező esetben kisebbségi kormányzás következhet.

 2023. január 1-től 2024. augusztus 31-ig felfüggesztenék a gyerekekre fizetett szabadidős utalványok rendszerét, de felemelnék a családi pótlék és az adóbónusz összegét úgy, hogy minden kiskorú után 200 eurót kapjanak havonta a családok.
 
Az SaS támogassa az állami költségvetés elfogadását.
 
 A költségvetési felelősségről szóló törvény elfogadása.
 
 Egy alkotmánytörvény elfogadása, amely a nyugdíjrendszer stabilitását garantálja.
 
 Az SaS nem adhatna be az államháztartást érintő törvényjavaslatokat anélkül, hogy azokat a koalíciós tanács jóváhagyná.
 
 Az alkoholra és a szerencsejátékra vonatkozó adót átalakítanák, új adót vetnének ki az orosz olajra és annak tranzitjára, megemelnék a monopolhelyzetben lévő szolgáltatókra vonatkozó adókat. Az ezekből befolyó pénzt arra fordítanák, hogy az energiaválság lakosságot érintő következményeit enyhítsék.
 
Befagyasztanák az elektromos áram árát minden háztartás számára.
 
A földgáz beszerzésére kedvező szerződéseket kínálnának minden háztartásnak.
 
Jövőre 250 millió euró értékben támogatnák a háztartások földgáz és távhőbeszerzését.
 
Már idén ősszel 150 millió eurót osztanának szét a nyugdíjasok között.
Íme az OĽaNO tíz pontja

Read More

Post Comment