Search by category:
Egyéb kategória

Panaszkönyv: Az orvos azt tehet, amit akar?

Vrabec Mária rovata

Tisztelt Szerkesztőség!
Szeretnék választ kapni az alábbi kérdésekre, mivel nem egyedül vagyok, akinek elege van már abból, ahogy az orvosok viselkednek Dunaszerdahelyen. Ha egy szakorvos kiírja, hogy kardiológushoz kell menni, aki gépet fog adni, megteheti a körzeti orvos, hogy nem küld el? Ha veseorvoshoz küldenek, oda sem, hanem ő maga kísérletezik gyógyszerekkel a betegen. És ha kiírják, hogy állandóan kontrollálni kell a vért és a májat, eszébe se jut. A beteg ilyenkor hova forduljon a panaszával? Na és önök szerint szükséges egy orvosnak a gyógyításhoz bekamerázni az egész folyosót, amit a nővérek és az orvos is külön figyel? Ehhez van joga?
Tudtommal megszüntették a fizetős időpontot, akkor miért hallani azt a betegektől, hogy csak akkor kapnak rendes ellátást, ha elmennek egy másik járásba, vagy ha van ismerős? Az itteni orvosok három mondatnál többet nem írnak a papírra, és már le is ráznak. A kartotékot nem adják oda, ha kéri egy szakorvos. Ezt is lehet? Mire van itt kórház? Az orvosokat senki nem kontrollálja? Azt tehetnek, amit akarnak? Van olyan szakorvos (reuma) aki a szerencsétlen idős hölggyel a házát akarta eladatni, mikor ő azt mondta, hogy már nem tud több pénzt adni, mert nincs. Elvette az injekciót tőle, ami addig segített neki, és azt mondta, hogy menjen otthonba, fölösleges egyedül laknia a házban. Sokaknak elegük van az ehhez hasonló dolgokból, de félnek, nem merik se leírni, se elmondani. Ezért szeretném, ha választ kapnék a kérdéseimre. Mi az oka annak, hogy nem akarnak beutalót kiírni, talán van olyan törvény, hogy erre is pluszpénzt kapnak, amiről a betegek nem tudnak? Kíváncsian várom a válaszukat sokak nevében.
Tisztelettel egy nyugdíjas, aki még szeretne élni

______________________

Tisztelt Olvasónk!
Elhiszem, hogy önnek rosszak a tapasztalatai, ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy nagyon sok jó és tisztességes orvos van Dunaszerdahelyen, ezért semmiképp ne általánosítsunk. Sok kérdést tett fel nekünk, vegyük sorjában őket. Azt a körzeti orvos nem teheti meg, hogy egy szakorvos által elrendelt vizsgálatot nem végez el, legyen szó akár a vér, akár a májfunkciók ellenőrzéséről. A vérnyomást és a szívet monitorozó 24 órás Holter nevű gépet a kardiológus adja, ő is ellenőrzi, ahhoz semmi köze a körzeti orvosnak. Ha bármelyik szakorvos a leletei alapján nefrológushoz, azaz veseorvoshoz küldte, a körzeti orvosnak kötelessége kiírni a beutalót (výmenný lístok). Ugyanígy köteles tájékoztatni a pácienst, hogy milyen betegséget diagnosztizált nála, és milyen gyógyszert ír elő. A váróterem bekamerázása biztosan nem jogszerű, mint ahogy az sem, ha az orvos pénzt kér a vizsgálat időpontjáért, a beteg menedzseléséért, konzultációért, regisztrációért, recept, gyógyfürdői beutaló kiírásáért, szakorvosi vizsgálatra szóló beutalóért. Csak adminisztratív tevékenységért, pl. gépjármű vezetésére való alkalmasság igazolásáért, sportversenyek, nyári táborok előtti kivizsgálásokért és az arról kiállított igazolásért kérhet pénzt az orvos. A vizsgálat időpontját indokolt esetben megváltoztathatja, de ebből sem csinálhat rendszert.
A kartotékkal, azaz az egészségügyi dokumentációval bonyolultabb a helyzet, ezt a körzeti orvos vezeti, és az ő kötelessége megőrizni – húsz évig a páciens halálát követően. Sem a betegnek, sem a szakorvosnak nem köteles kiadni, de betekintést engedhet, sőt a beteg fénymásolatokat is készíthet és ezeket szükség esetén átadhatja a szakorvosnak. Ha a beteg körzeti orvost vált, az előző orvosa köteles hét napon belül bizonyíthatóan, azaz posta vagy futárszolgálat útján eljuttatni a dokumentációt az új orvosához. Az orvosi ellátással kapcsolatban az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatalban (Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou) lehet panaszt tenni.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/35. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Read More

Post Comment