Search by category:
Egyéb kategória

A cseh ipari miniszter szerint nem megoldás az orosz gázra kivetendő ársapka

Csehország le akarja venni az orosz gázárakra kivetendő ársapka kérdését az európai energiaügyi miniszterek pénteki rendkívüli tanácskozásának napirendjéről – mondta szerdán Jozef Síkela ipari miniszter, aki politikai eszköznek és nem megoldásnak nevezte azt.

Az uniós energiaügyi miniszterek pénteken tárgyalnak arról, miképpen lehetne megfékezni az energiaárakat, amelyek ismét emelkedni kezdtek az után, hogy Oroszország az Ukrajna elleni orosz offenzíva miatti európai szankciókra válaszul leállította az Európába irányuló gázszállítások nagy részét.

Az EU soros elnökségét betöltő csehek segítik a megbeszélések irányítását.

Síkela a ČTK cseh hírügynökség szerint szerdán a cseh szenátus egyik bizottságának nyilatkozva elmondta, hogy az ország megpróbálja majd levenni ezt a lehetőséget az energiaügyi miniszterek találkozójának napirendjéről.

„Ez szerintem nem egy konstruktív javaslat. Inkább egy újabb módja annak, hogy Oroszországot szankcionálják, mint tényleges megoldás az európai energiaválságra” – idézte a ČTK Síkelát. A politikus hozzátette, „Mi most nem újabb szankciókat akarunk előkészíteni, hanem inkább az energiával akarjuk megoldani a helyzetet” – magyarázta Síkela.

A miniszterek olyan lehetőségeket fognak mérlegelni, mint az importált gáz árplafonja, a villamosenergia-termelésre használt gáz maximálása, vagy a hőerőművek ideiglenes kivonása a jelenlegi uniós villamosenergia-ármegállapítási rendszerből.

A javaslatok között szerepel majd a nem gáztüzelésű hőerőművekben előállított villamos energia árának korlátozása, valamint a folyamatos fizetőképesség (likviditás) biztosítása az energiakereskedők számára, hogy fedezzék az ingatag piaci helyzet közepette letétbe helyezendő árrést.

Read More

Post Comment