Search by category:
Egyéb kategória

Szeptember közepére ígérik az omikron elleni oltást

Pozsony |

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) múlt héten jóváhagyta az omikron variánsra kifejlesztett két új oltóanyagot. Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter bejelentette, az első szállítmány hamarosan megérkezik Szlovákiába, az oltást pedig a hónap közepén kezdhetik meg. A Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) legújabb felmérése alapján mindössze a beoltottak fele venné fel az újabb védőoltást.

Az uniós gyógyszerfelügyeleti szerv szeptember elsején adott zöldet a Pfizer-BioNTech és Moderna által gyártott vakcináknak, melyek a koronavírus omikron változata ellen is hatékony védelmet nyújtanak. Az újonnan jóváhagyott szerek az eddig használt vakcináknak az omikron variáns BA.1-es alváltozata elleni védekezéshez igazított verziói. „A vakcinák frissítve vannak, hogy jobban illeszkedjenek a SARS-CoV-2 keringő változataihoz. Az átalakított oltóanyagok kiszélesíthetik a védelmet a különböző változatok ellen, ezért várhatóan hozzájárulnak a Covid-19 elleni optimális védelem fenntartásához, annak ellenére, hogy a vírus fejlődik” – állítják az uniós intézmény szakértői, majd hozzáteszik: a Pfizer és a Moderna eredeti vakcinái továbbra is hatékonyan megelőzik a súlyos megbetegedést, a kórházi ellátás szükségét, és a koronavírus okozta elhalálozást, ezért az Európai Unióban továbbra is használni fogják őket az oltási kampány részeként, főként elsődleges védőoltásként. Európában és Szlovákiában már az omikron variáns újabb változata dominál, amely a BA.5-ös megjelölést kapta.

50 év felett

Az egészségügyi tárca vezetője hétfőn közölte, az omikronhoz igazított vakcina első szállítmánya várhatóan a hét végére érkezik meg hazánkba, az év végéig pedig 1,1 millióval számolnak. Lengvarský szerint a szükséges adminisztratív ügyek lebonyolítását követően feltehetően szeptember közepétől lehet igényelni. A tervek szerint a jelentkezés terén nem lesz jelentős változás, továbbra is a www.korona.gov.sk weboldalon keresztül zajlik a regisztráció. A minisztérium sajtóosztálya hangsúlyozta, az érdeklődők előzetes bejelentkezés nélkül is felvehetik az oltást, a szabad időpontők listáját heti rendszerességgel frissítik az intézmény internetes oldalán.

Az EMA javaslata alapján 12 évnél idősebb személyek kaphatják meg a következő dózist, de mivel kiegészítésként szolgál, ezért feltétel, hogy az első két „alapoltással” rendelkezzen az érdeklődő. Ez azt is jelenti, hogy 3. vagy 4. oltásként egyaránt szolgálhat, akár a kamaszok esetében is, az első két adagot azonban az eredeti készítményből kell beadatni. Szlovákiában 50 évnél húzták meg a korhatárt, a fiatalabbaknak egyelőre várniuk kell. Kivételt képeznek az immunhiányban szenvedők, akik már a 12. életév betöltése után igényelhetik a védőoltás modernebb fajtáját.

A minisztérium kivár

Az eddigi információk szerint az „emlékeztető dózist” legkorábban a betegség legyőzésétől számítva 3 hónap elteltével lehet felvenni, valamint az egészségügyi minisztérium meghatározta azt is, hogy a két oltás között legalább 4 hónapnak kell eltelnie. Ebben egyébként némi eltérés fedezhető fel az EMA ajánlásához képest – az uniós szerv szerint elegendő, ha legalább 3 hónap telik el az utolsó oltástól számítva. A közleményben azonban kiemelik, a nemzeti illetékes szervek hatáskörébe tartozik annak meghatározása, hogy kinek, mikor és melyik oltás érhető el. Az egészségügyi tárcánál rákérdeztünk, körülbelül mikor lesz elérhető második kiegészítő dózis a fiatalabb korosztály számára, erre a kérdésünkre azonban nem kaptunk konkrét választ. „Miután a vakcinák gyártói elküldik a teljes hivatalos dokumentációt, az egészségügyi minisztérium szakmai útmutatót készít a módosított vakcinával való oltásra vonatkozóan, mely tartalmazni fogja az oltással kapcsolatos kritériumokat” – áll a minisztérium állásfoglalásában, mely arra enged következtetni, pár héten belül kiderül, mely korcsoportok számára lesz elérhető az omikronhoz igazított szer.

A negyedik oltásra július 20-tól lehet jelentkezni, az Egészségügyi Információk Nemzeti Intézete (NCZI) adatai alapján augusztus közepéig 13 ezren igényelték a második emlékeztető adagot. Az aktuális oltási adatok „technikai problémák” miatt nem elérhetők a hivatalos weboldalon, ezért az intézmény sajtófelelősénél érdeklődtünk afelől, mennyien döntöttek a ráadás adag mellett, egyelőre azonban nem érkezett válasz.

Ami a nem kívánt tüneteket illeti, az EMA szakértői szerint nincs lényeges különbség az eredeti oltóanyaghoz képest. „Az átalakított vakcináknál megfigyelt mellékhatások hasonlóak az eredeti vakcináknál megfigyeltekhez, általában enyhe tüneteket okozhatnak, amelyek rövid ideig tartanak” – tájékoztatott az EMA.

Oltási hajlandóság

Az SAV közvélemény-kutatásából, melyet 1891 fő megkérdezésével hajtottak végre, kiderült: elsősorban attól függ, hogy az emberek hajlandóak-e felvenni az újabb oltást, hogy miként álltak az előző dózisokhoz. Az oltottak fele egyetért a következő oltással, 14%-uk még nem döntött, a válaszadók ezen csoportjának harmada viszont azt mondta, nem kér a következő adag vakcinából.

Az oltatlanok közül csupán 2% lenne hajlandó felvenni a védőoltást, további két százalék még bizonytalan, 96% viszont továbbra is elutasítja a vakcinát.

Az átoltást támogatók kategóriájában a férfiak aránya (55%), valamivel magasabb a nőkénél (45%). A válaszadók kétharmada városban él, 43%-uk pedig felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Az oltást ellenzők 56%-a nő, 29%-a egyetemi végzettséggel rendelkezik, s közel 60%-a városban él.

A következő oltás elfogadásával kapcsolatban legyakrabban a saját egészség védelmét emelték ki (70%), de a szeretteiket is sokan (62%) féltik. A társadalom egészségét a megkérdezettek 42%-a említette, míg az egyharmaduk a mindennapi életüket érintő nehézségeket szeretnék elkerülni, miközben 19% a munkájával indokolta az álláspontját.

Az oltás ellen felhozott érvek között szerepelt a vakcina ismeretlen hosszú távú hatása (61%), annak mellékhatásai (59%), illetve a betegségen való átesés (39%). A válaszadók harmada elutasítja a gyógyszercégek „bizniszének” támogatását, 27%-ának meggyőződése, hogy az oltás átverés, s nagyjából ennyien gondolják azt, hogy megfelelő immunrendszerrel rendelkeznek, ami elegendő védelmet nyújt. Közel 15% mondta azt, hogy egészségügyi okok miatt nem venné fel az oltást.

Read More

Post Comment