Search by category:
Egyéb kategória

A királynő elkötelezettségét méltatta a norvég, a svéd és a holland királyi család

II. Erzsébet királynő hazája iránti elkötelezettségét méltatta és szomorúan fogadta a brit uralkodó csütörtöki halálhírét a norvég, a svéd és a holland királyi család.

V. Harald norvég király csütörtökön kiadott nyilatkozatában elismerően emlékezett a 96 éves korában elhunyt brit uralkodóra, aki „elkötelezett volt munkája iránt, s jóban-rosszban, örömben és bánatban is a brit nép mögött állt”.

A norvég uralkodó részvétét fejezte ki a briteknek, s közölte, hogy az oslói királyi palota zászlóit pénteken félárbocra engedik.

A svéd királyi család „megrendülve” fogadta a királynő haláláról szóló hírt, aki – mint azt közleményükben írják – „országát és a Nemzetközösséget is kimagasló odaadással és kötelességtudattal szolgálta”.

„Nem csak a brit társadalomban, hanem nemzetközileg is állandó jelenléte volt” – olvasható a nyilatkozatban.

XVI. Károly Gusztáv svéd király, aki egész családja nevében nyilatkozott, hozzátette, hogy mindezen felül II. Erzsébet „nagyszerű barátja is volt” a svéd királyi családnak.

A svéd király II. Erzsébetre mint „szeretett rokonára” emlékszik, aki „összekötötte a két család történelmét” – a svéd királynak és a brit királynőnek ugyanis egyaránt Viktória brit királynő volt az üknagyanyja.

A holland királyi család „mély tisztelettel és szeretettel” emlékezett meg a királynőre. A Vilmos Sándor holland király által kiadott nyilatkozatban az elhunyt uralkodót – aki 25 éves korában foglalta el a trónt – állhatatosnak és bölcsnek nevezik, „aki egész életét a brit nép szolgálatának szentelte”.

Hozzátették, „szoros kötelék fűzi őket” az Egyesült Királysághoz és a brit királyi családhoz, s osztoznak fájdalmukban.

Read More

Post Comment