Search by category:
Egyéb kategória

Heger: Az energiaválság idején Olaszország fontos partnere Szlovákiának

Szlovákia számára fontos partner Olaszország, főleg az energiaválság idején. Cseppfolyósított földgázzal (LNG) rendelkezik, és összeköttetésben van az egyenesen Szlovákiába vezető gázvezetékekkel – közölte Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő, miután csütörtökön Rómában találkozott Mario Draghi olasz miniszterelnökkel.

„A gázvezetékforrások kockázatcsökkentése szempontjából Olaszország kulcsfontosságú partner” – mondta Heger. Hozzátette: az olaszok az LNG-terminálok és a csővezetékek bővítésébe fektetnek be, hogy megfelelően el tudják látni az európai országokat.

Mindkét ország intézkedéseket vezetett be a polgárok megsegítésére a magas infláció és energiaválság időszakában. Heger arra mutatott rá, hogy Olaszország adót vetett ki az energiavállatok többletnyereségére, amelyből kiegészítették a költségvetési bevételeket. Ebből egyszeri juttatásokat biztosítottak a háztartásoknak. Heger szerint Szlovákiának Olaszországgal szemben megvan az az előnye, hogy az év végéig a háztartások számára bevezette az energiaárak korlátozását.

Draghi és Heger az orosz-ukrán geopolitikai helyzetről is beszélt. A szlovák kormányfő emlékeztetett: Olaszország humanitárius, katonai és anyagi segítséget nyújt Ukrajnának.

Olaszországban szeptember 25-én előrehozott választásokat tartanak. A két kormányfő a két ország belpolitikai helyzetéről és az Európai Unió egységességéről is beszélt egymással.

Read More

Post Comment