Search by category:
Egyéb kategória

II. Erzsébet halála – Részvétét fejezte ki a holland és a luxembourgi uralkodó, valamint a két ország választott vezetői

Részvétét fejezte ki a királyi családnak és a brit népnek Vilmos Sándor holland király és holland királyi család, Henrik luxemburgi nagyherceg, valamint Mark Rutte holland, és Xavier Bettel luxembourgi miniszterelnök II. Erzsébet brit uralkodó halála miatt.

Vilmos Sándor holland király, édesanyja és egyben elődje, Beatrix holland királynő, valamint felesége Maxima holland királyné közös nyilatkozatukban „mély tisztelettel és szeretettel” emlékeztek a királynőre.

A holland uralkodó és családja állhatatosnak és bölcsnek nevezte II. Erzsébetet, aki – mint írták – egész életét a brit nép szolgálatának szentelte. „Nagyon hálásak vagyunk országaink szoros barátságáért, amelyhez Erzsébet királynő oly nagymértékben hozzájárult” – fogalmaztak, majd hozzátették, „szoros kötelék fűzi őket” az Egyesült Királysághoz és a brit királyi családhoz, és osztoznak fájdalmukban.

Mark Rutte holland miniszterelnök az interneten is közzétett nyilatkozatában azt írta, Hollandia a legmélyebb tisztelettel emlékszik II. Erzsébet brit királynőre. Kiemelte, kivételesen hosszú uralkodása alatt a nyugalom és a stabilitás mintaképe volt hazája és a világ számára, még a legnagyobb történelmi fordulatok pillanataiban is. Majd így folytatta: „Erzsébet királynő erős kötelességtudatát és rendíthetetlen elszántságát könnyed humorérzékkel ötvözte”. Az, ahogyan nehéz feladatait ellátta, mély benyomást tett mindenkire, aki találkozott vele – írta Rutte, aki végezetül részvétét fejezte ki a brit királyi családjának, és a holland kormány nevében együttérzését fejezte ki Liz Truss brit miniszterelnöknek.

Henrik luxemburgi nagyherceg a Twitteren is közétett közleményében azt írta, mélyen megrendítette és elszomorította II. Erzsébet királynő, „a két ország közötti barátsághoz mélyen hozzájáruló” uralkodó halálának híre. „A nagyherceg részvétét fejezi ki a luxemburgi nép nevében a brit királyi családnak” – tette hozzá.

Xavier Bettel, Luxemburg miniszterelnöke Twitter-üzenetében kiemelte, II. Erzsébet királynő hét évtizeden át és számos kihíváson keresztül vezette Nagy-Britanniát.

„Következetes vezetése, reményt támasztó képessége, valamint a stabilitás és a béke iránti elkötelezettsége nagyon fog hiányozni. Legmélyebb részvétemet fejezem ki a királyi családnak és Nagy-Britannia népének” – tette hozzá a luxemburgi kormányfő.

Read More

Post Comment