Search by category:
Egyéb kategória

II. Erzsébet királynőt gyászolják a világsztárok

Nagy-Britanniában és világszerte II. Erzsébet királynőt gyászolják a sztárok is: mások mellett Helen Mirren, Daniel Craig és Elton John is lerótta tiszteletét az életének 97. évében, csütörtökön elhunyt uralkodó és páratlan öröksége előtt.

Az Oscar-díjas Helen Mirren, aki a királynőt a filmvásznon és a színpadon is megformálta, az uralkodót a „nemesség megtestesítőjeként” jellemezte Instagram-bejegyzésében.

A James Bond-sztár Daniel Craig a PA hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a királynő „páratlan örökséget hagy hátra, és mélységesen fog hiányozni”.

Elton John a közösségi médián osztotta meg visszaemlékezését, amelyben mélységes szomorúságának adott hangot. „Inspiráló személyiség volt, méltósággal, tisztességgel és igaz gondoskodással vezette az országot a legemelkedettebb és legsötétebb pillanatokban. Erzsébet királynő gyermekkoromtól kezdve egészen a mai napig hatalmas része volt az életemnek, és nagyon fog hiányozni” – írta.

Mick Jagger is arra emlékezett, hogy a királynő uralkodása egész életét végigkísérte. A Rolling Stones frontembere Instagramján egy fotót is megosztott a királynőről. Felidézte, hogy gyerekkorában a tévén nézte az esküvőjét. „Emlékszem rá mint a gyönyörű fiatal hölgyre, majd mint a nemzet szeretett nagymamájára. Legmélyebb együttérzésem a királyi családnak” – tette hozzá.

Paul McCartney szintén az Instagramon egy képpel búcsúzott a királynőtől. A 80 éves zenész a királynőt fiatal korában ábrázoló fotó mellé a következőket írta: „Isten áldja II. Erzsébet királynőt. Nyugodjon békében. Éljen sokáig a király.”

A brit popsztár Sting és a színész Stephen Fry is arról írt, hogy könnyek között gyászolja a királynőt.

Andrew Lloyd Webber a Twitteren méltatta II. Erzsébetet, aki „nemcsak Nagy-Britannia és szeretett Nemzetközösségének rendíthetetlen horgonya volt, hanem a világ számára is inspirációt jelentett élethosszig tartó szolgálatával””.

„Egyesek talán különösnek találják a britek mélységes megdöbbenését és gyászát ebben a pillanatban, de milliók éreztek szeretetet és tiszteletet a nő iránt, aki hetven éven át kifogástalanul töltötte be alkotmányos szerepét” – hangsúlyozta a Harry Potter-regényfolyam írója, J. K. Rowling a Twitteren.

„A legtöbb brit soha nem ismert más uralkodót, ő volt a vezérfonal, ami mindannyiunk életén végigkanyargott. Egészen az utolsó óráig teljesítette az országgal szembeni kötelességét, és a világ minden táján Nagy-Britannia tartós, pozitív szimbóluma lett. Megérdemelte, hogy megpihenjen” – búcsúztatta az írónő.

Paddington mackó hivatalos Twitter-fiókja is lerótta tiszteletét a királynő előtt: „Köszönök mindent, asszonyom” – búcsúzott Paddington, aki az uralkodó platina jubileumi ünnepségén közös jelenetben szerepelt a királynővel a Buckingham-palotában.

A brazil futballsztár, Pelé a királynőt méltatva úgy fogalmazott, hogy II. Erzsébet „tetteivel generációkra hatott, és ez az örökség örökre megmarad”.

A nyolcszoros wimbledoni győztes Roger Federer, José Mourinho labdarúgó-edző és Frank Bruno egykori ökölvívó világbajnok is részvétét fejezte ki a királyi családnak.

David Beckham, az angol labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya az Instagramon rótta le tiszteletét, felesége, a Spice Girls sztárja, Victoria Beckham pedig a Twitteren kondoleált a királyi családnak.

Péntek este a Sydney-i Operaház vitorláira az elhunyt brit uralkodó arcát vetítették ki. A fekete-fehér portré a királynőt mosolyogva, diadémban és fehér palástban ábrázolja. Az egyébként fehér épület vitorlái is feketébe öltöztek. A királynő képét éjfélig lehetett látni az Operaházon.

Read More

Post Comment