Search by category:
Egyéb kategória

Új adózási javaslatokkal állt elő az SaS

Pozsony |

Az adóemelés az SaS számára vörös vonal, ez azonban nem azt jelenti, hogy semmilyen változtatásra nem kerülhet sor az adózás területén.

A párt ezért törvényjavaslatokat terjeszt elő a következő parlamenti ülésen. Ezek szerint egyfelől emelkedhetnek bizonyos adók, mások viszont csökkenhetnek. Richard Sulík leköszönő gazdasági miniszter és az SaS elnöke a pénteki sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy jelenleg nagyobb az esély, hogy ezeket a költségvetésre semleges hatású javaslatokat elfogadja a parlament.

Sulík megállapította: az adóterhek hosszú ideje emelkednek Szlovákiában. Az SaS ezért olyan javaslatokat terjeszt elő, amelyek nem befolyásolják a költségvetést. Egyfelől megemelkedne az adó ott, ahol ennek van értelme, máshol viszont csökkenne. Marián Viskupič (SaS), a parlament Pénzügyi és Költségvetési Bizottságának elnöke szerint a különféle átgondolatlan csomagok, és ezek magasabb adókkal történő finanszírozása a „pokolba vezető utat” jelenti. Jobb megoldásnak tartja az olyan változtatásokat, amelyek eredményeképp a polgár kevesebbet fizet.

Sulík bízik benne, hogy ezeket a javaslatokat más pártok is, magukévá teszik, beleértve a volt koalíciós partnereket is. „Ha ők azt akarják, hogy szavazzuk meg a különféle dolgaikat, akkor mi meg azt akarjuk, hogy ők ezt szavazzák meg” – jelentette ki Sulík azt is hozzátéve, hogy a javaslatok összhangban vannak a kormányprogrammal. A jelenlegi helyzetben szerinte lehet, hogy a párt sokkal nagyobb eséllyel tudja elfogadtatni a javaslatait a parlamentben. „Úgy gondolom, hogy ma járhatóbb az út ahhoz, hogy az ilyen, a költségvetést nem befolyásoló javaslatok átmenjenek” – tette hozzá.

Az SaS adózással kapcsolatos javaslatait Viskupič „ikrek”-nek nevezte. Az első szerint eltörölnék a rádió és televízió üzembentartási díját, ugyanakkor bevezetnék a „csőadót”. A kieső összeg pótlását a gázvezetékek adójával oldanák meg, amelyet az OĽaNO javasolt. A másik „iker” a gépjárművek regisztrációs díjának csökkentése, és a szerencsejátékok adójának a megemelése. A harmadik javaslat szerint 10 százalékra csökkentenék az áfát a vendéglátóiparban, és emelnék a szeszből származó adót. Az SaS továbbá az üzemanyagok áfájának az átmeneti csökkentését javasolja. Állításuk szerint ezek a javaslatok nem befolyásolják az állami költségvetést.

Read More

Post Comment