Search by category:
Egyéb kategória

Elutazott Londonba Čaputová, II. Erzsébet királynő temetésén vesz részt partnerével

Az államfő vasárnap, szeptember 18-án Londonba utazott, ahol Szlovákiát képviseli az elhunyt brit uralkodó temetésén.

A ceremóniára holnap, szeptember 19-én kerül sor az Egyesült Királyság fővárosában. A köztársasági elnököt párja, Juraj Rizman kísérte el, aki szintén meghívást kapott a temetésre – tájékoztatott az államfő szóvivője, Martin Strižinec.

Zuzana Čaputová vasárnap este a világ többi vezetőjével együtt részt vesz majd az új brit király, III. Károly fogadásán is, amelyet a Buckingham-palotában tartanak meg.

Az államfő ezután Londonból New Yorkba utazik, ahol szeptember 20-án, kedden felszólal az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakán, melynek házigazdája Joe Biden amerikai elnök és felesége, Jill Biden first lady lesz.

Ezt követően Čaputová találkozik António Guterres ENSZ-főtitkárral, akivel a tervek szerint az energiaválságot fogják megvitatni. A köztársasági elnök az USA-ban dolgozó honfitársait is meglátogajta, és állami kitüntetésben részesíti Ružena Bajcsyová professzort, aki a Berkeley-i Kaliforniai Egyetemen dolgozik, és a robotika, illetve a mesterséges intelligencia egyik úttorő szakértője – tette hozzá Strižinec.

(noviny.sk)

Read More

Post Comment

Generated by Feedzy