Search by category:
Egyéb kategória

AJÁNLÓ. Nosztalgiamozi a VASÁRNAPBAN: Az Indul a bakterház Bendegúzával, Olvasztó Imrével

Nem jött zavarba senkitől, pedig a magyar színészek krémje vette körül. Gyerek volt még, először állt kamera előtt, fel sem fogta, kikkel játszik.

Rideg Sándor regénye alapján forgott a film, az Indul a bakterház, minden idők egyik legcsodásabb magyar filmje. 1980-ban készült a rendező, Mihályfy Sándor édesanyja kérésére, aki sok ezer olvasóval együtt imádta ezt a megragadó történetet. Bendegúz szerepét egy ragyogó tehetségű kiskamasz, Olvasztó Imre kapta.

Háromezer gyerek váltotta egymást a válogatáson. Olvasztó Imre mezítláb lépett be a stúdióba, mint annak idején Soós Imre a főiskolai felvételire. És akárcsak utána, a mezítláb jött kisfiú után is ott maradt a lába nyoma a padlón. Élete első nagy sikerélménye volt, hogy rá osztották Regős Bendegúz szerepét.

 

Miért nem szeretett lovagolni? Miért nem akart belegázolni a mocsaras vízbe? Minek tekintette a forgatást a gyerek Olvasztó Imre? Az Indul a bakterház után miért nem tűnt fel több filmben? Felnőve mivel akarta megkeresni a kenyerét? És mivel kereste? Hogy alakult a családi élete? Miért és hogyan vetett véget mindennek negyvenhat évesen? Hogy emlékszik rá Molnár Piroska? Mit mesél róla Koltai Róbert?

Szabó G. László írása elolvasható a legújabb Vasárnapban!

Read More

Post Comment