Search by category:
Egyéb kategória

Kísért a magas energiaszámlák réme

Az elmúlt napok lehűlése után már tapintható közelségbe került a fűtési szezon, ezért mindannyian többet foglalkozunk a ránk váró villamosenergia- és fűtési költségekkel.

A szlovák lakosság jelenleg abban a pozitív helyzetben van, hogy az év végéig még az alacsonyabb energiaárakat élvezi, de félő, hogy januártól sok háztartás kerül nehéz pénzügyi körülmények közé a magas energiaszámlák miatt. A vállalkozói szféra és az önkormányzatok nincsenek ilyen szerencsés helyzetben, és már az aktuális piaci árért vásárolják a villanyáramot, ami többszöröse az egy évvel ezelőtti áraknak. Szinte nincs olyan ágazat, mely ne kiáltana segítségért, legyen szó ipari vállalatokról, pékségekről, éttermekről vagy akár egyetemekről. Egyre több felől hallani, hogy a vállalatok már nem tudják az energiafogyasztásukat tovább csökkenteni, és állami segítség nélkül akár a tömeges elbocsátásokhoz kell folyamodniuk.

Szlovákia helyzete nem egyedi Európában, a megoldások keresését azonban nagyban bonyolítja az, hogy a szlovák kabinet az SaS kiválásával kisebbségi kormányzásra kényszerül. Igor Matovič pénzügyminiszer ugyan azt állítja, hogy a liberálisok nélkül a kormány akcióképesebb lehet, de az energiaárak megszelídítéséhez a parlament együttműködésére is szükség lesz, ahol a kormánykoalíciónak jelenleg nincs elegendő képviselője a törvényjavaslatok elfogadásához. Ez azt jelenti, hogy a koalíció éppen az SaS vagy más ellenzéki pártok támogatására fog szorulni, ami hosszantartó tárgyalásokat is eredményezhet. A gyors megoldások átültetését bonyolítja a gazdasági minisztériumban történt minisztercsere is, itt azonban reményre ad okot az, hogy Karol Hirman, az új gazdasági miniszter, hosszú ideig energetikai szakértőként tevékenykedett.

Habár még mindig sok a bizonytalanság, az új gazdasági miniszer első médiafellépéseiben olyan kormányintézkedésekről beszélt, melyek túlmutatnak a Richard Sulík által tervezett lépéseken. Karol Hirman szerint jelenleg nincs más megoldás, mint az energiaárak felső határának megszabása, ami a háztartásoknak és a nagyfogyasztóknak egyaránt segítene. Ilyen lépést már az EU több országában is bevezettek, néhány héttel ezelőtt a cseh kormány is ehhez a megoldáshoz folyamodott. A cél egy olyan árszínvonal megtalálása, amely mindenki számára megfizethető energiaárak mellett bebiztosítja a zavartalan energiaellátást. Arra azonban mindenképpen számítani kell, hogy a villamos energia ára a jövő évben mindenképpen magasabb lesz.

A társadalmi feszültség enyhítése céljából a kormánykoalíció több képviselője jelezte, hogy a háztartások további pénzügyi segítségre is számíthatnak, ami várhatóan energiacsekkek formájában fog megjelenni. Az előzetes információk szerint a kormány a háztartások számára 250 millió eurót mozgósít erre a célra, és a nyugdíjasok további 150 millióra számíthatnak. Ez a támogatás elsősorban azokat az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat célozza meg, amelyeket a magas energiaárak a legjobban veszélyeztetnek. Az energiacsekkek gyors bevezetésére jó esély van, ugyanis az ellenzéki Hlas is hasonló javaslatot mutatott be a háztartások megsegítésére.

Az elkövetkező hetekben a legfontosabb az lesz, hogy a tervezett megoldások a lehető leggyorsabban elfogadásra kerüljenek, hogy a háztartások és a nagyfogyasztók is egyaránt nyugodtabban tekinthessenek az elkövetkező hónapok elébe. A kormányintézkedéseknek természetesen költségvetési áruk lesz, de a globális koronavírus-járványhoz hasonlóan most is fontos, hogy a szlovák vállalati és közszféra egyaránt működőképes maradjon. A leálló vállalatok, a fűtetlen iskolák és a megfizethetetlen energiaszámlák réme ugyanis nagyon is valóságos.

Read More

Post Comment