Search by category:
Egyéb kategória

Elbírálja az Alkotmánybíróság az első népszavazási kérdést

Az Alkotmánybíróság megtárgyalásra alkalmasnak minősítette és befogadta Zuzana Čaputová indítványát, vagyis megvizsgálja, hogy a kormány azonnali lemondására vonatkozó, népszavazásra szánt kérdés összhangban van-e az alkotmánnyal.

A testület szerdai zárt ülésén hozta meg az erről szóló döntést.

A bíróság határozatán múlik, hogy egy-, vagy kétkérdéses lesz-e az államfő által kihirdetett népszavazás. A testületnek szeptember 13-tól számítva 60 napja van a beadvány elbírálására.

Az első népszavazási kérdés arra vonatkozik, az emberek egyetértenek-e azzal, hogy a kormány azonnal nyújtsa be a lemondását. Čaputová alkotmányjogászokkal konzultált a kérdésről, ezt követően fordult a taláros testülethez. „Ha az Alkotmánybíróság kimondja, hogy rendben van az első kérdés, akkor kétkérdéses népszavazást hirdetek ki” – jelentette ki az államfő. A második kérdés a választási időszak lerövidítésére vonatkozik népszavazás útján vagy parlamenti határozattal – az államfő megítélése szerint ez összhangban van az alkotmánnyal.

A Smer augusztus végén 406 039 népszavazást támogató aláírást adott le az elnöki palotában, az ellenzék célja népszavazás útján elérni az előrehozott választás kihirdetését.

Read More

Post Comment