Search by category:
Egyéb kategória

Energiaválság: pótmentőövvel rukkolt elő a kormány

Ha energia-vészhelyzetet hirdetnek, a kormány a tegnapi döntésnek köszönhetően egy egyszerű rendelettel dönthet majd a villamos energia és gáz áráról. Az energiatörvény ezzel kapcsolatos módosítását a kormány már a szerdai ülésén jóváhagyta, a parlamentnek pedig gyorsított eljárásban kellene megvitatnia.

„A célunk, hogy megakadályozzuk a villamos energia és a gáz árának az indokolatlanul gyors növekedését a legkiszolgáltatottabb fogyasztók számára” – állítja Karel Hirman gazdasági miniszter. „Az energiaárak az idei év végéig biztosan nem változnak, a jövő évtől ugyan nőnek, ám nem hagyjuk cserben az embereket” – ígéri Igor Matovič pénzügyminiszter.

Állami árszabályozás

A jogszabály módosításával a kormány nemcsak akkor hirdethetne vészhelyzetet, ha energiahiány van, hanem akkor is, ha az energia ára olyan magas, hogy az a fogyasztók számára megfizethetetlenné válik, és veszélyeztetheti „az állam biztonságát, a villamosenergia-fogyasztók nagy csoportjának az egészségét és életét, vagy jelentős gazdasági károkhoz vezetne”. A kormány által elfogadott javaslat szerint az energia- vészhelyzetet a kormány hirdetheti ki a gazdasági tárca javaslatára, és ez utóbbi dönt majd az általa kiadott rendeletekkel az ezzel kapcsolatos intézkedésekről is. A kormány javaslatot tett a kiszabható intézkedések jegyzékére is. Megtilthatnák például a villamos energia kivitelét, és dönthetnének arról is, hogy a hazai áramtermelők kapacitásait milyen célra használják fel, és milyen áron adják a fogyasztóknak. Gyakorlatilag az áram és a gáz „államosításáról” van szó, a felmerült indokolt költségeket azonban az államnak vissza kell térítenie az energiaszolgáltatóknak. Hasonló mechanizmust javasolnak a gázágazatban is.

Magas büntetések

A gazdasági miniszter szerint a most elfogadott intézkedések csak megelőző jellegűek. „Ez nem jelenti azt, hogy holnap rögtön bevezetjük őket” – mondta Hirman, aki szerint ezeket csak végszükség esetén vennék igénybe. Az energiacégeknek azonban nem éri meg majd ellenállni, a kormány által elfogadott javaslatban ugyanis az is szerepel, hogy ha a villamosenergia- vagy gázellátási vészhelyzet során elrendelt intézkedéseknek nem tesznek eleget, az közigazgatási szabálysértésnek minősül. A Szlovák Fogyasztóvédelmi Felügyelőség (SOI) pedig emiatt 50 ezer és 10 millió euró közötti bírságot szabhat ki.

Tekintettel arra, hogy szükségállapotban az árakat a kormány rendeleti úton állapítja meg, a módosítás a szokásos árszabályozás alóli mentességet is előírja. A kormány által meghatározott ár tehát kizárja az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) által meghatározott árak alkalmazását. Ha a módosításra a parlament is rábólint, az a kihirdetésének napján azonnal életbe léphetne, hogy a kormány minél hamarabb meghozhassa a szükséges intézkedéseket.

Brüsszelre várnak

A kormány tervei között szerepel az árplafon bevezetése is az áram- és gázszolgáltatásban, a szociális juttatások a kiszolgáltatott fogyasztóknak, és a cégeket is szeretnék kompenzálni valamilyen módon. „A kormány szerdán a magas energiaköltségekkel küzdő vállalatoknak nyújtott segítségről is tárgyalt” – közölte Heger, hozzátéve azonban, hogy konkrét döntésre csak akkor számíthatunk, ha az EU megegyezik a vállalati szférának nyújtott közös szabályokról. „Amint ismert lesz a brüsszeli recept, azt is meg tudjuk majd mondani, hogyan fogunk segíteni a szlovákiai vállalatoknak” – mondta Heger.

Bizonytalan jövő

Hogy a parlamentben meglesz-e a jogszabályok elfogadásához szükséges többség, az továbbra is kétséges. Ezzel tisztában van Boris Kollár házelnök (Sme rodina) is, aki szerdán felszólította a parlamenti képviselőket, hogy tegyék félre a pártérdekeket, és szavazzák meg a lakosság megsegítését célzó törvényeket. „Gyorsított eljárásban fog foglalkozni a törvényhozás az energiaválsággal és az energiaár-plafonnal. Megkérem önöket, hogy ha lehetséges, tegyük félre ezeknél a politikai ellentéteket” – kérte a képviselőket szerdán Kollár a parlamentben. Hozzátette, a kormánykoalíció tudatosítja, hogy nincs meg a parlamenti többsége a törvények elfogadásához, ezért köszönetet mondott azoknak a képviselőknek, akik – mellőzve a személyes érdekeket – segítettek egyes módosítások megszavazásánál.

(mi, TASR)

Read More

Post Comment

Generated by Feedzy