Search by category:
Egyéb kategória

Drágább lesz a csapvíz, mint a bor vagy a vodka?

Nyitra |

A magas energiaárak miatt a szlovákiai családok hamarosan a vezetékes ivóvízért is jóval nagyobb összeget lesznek kénytelenek fizetni, ha nem lép közbe az állam.

„Az államnak a lehető leghamarabb meg kell határoznia az energiaárakat, még akkor is, ha ehhez szabványosnak épp nem nevezhető lépésekhez kell is folyamodnia” – mondta el Boris Kollár házelnök csütörtökön a Nyugat-szlovákiai Vízművek (ZVS) képviselőivel folytatott nyitrai egyeztetését követően. A házelnök szerint a villamosenergia-árak emelkedése olyan mértékű, hogy az az egész szlovák gazdaságot veszélyezteti.

A vízszolgáltatók máris bejelentették, hogy ez az ivóvíz árának a gyors emelkedésében is megmutatkozhat. „Egy kelet-szlovákiai vízszolgáltató például eddig évente mintegy hatmillió eurót fizetett az áramért. Ma már ugyanez 11-12 millió eurójába kerül, jövő januártól pedig évi 56 millió eurót kellene fizetnie. Ha így folytatjuk, a bor vagy a vodka olcsóbb lesz, mint az ivóvíz” – figyelmeztet Kollár. Szerinte az államnak épp ezért a lehető leggyorsabban be kell avatkoznia. „Ellenkező esetben a rendszer teljesen összeomlik. Az emberek nem tudnak majd fizetni az áramért, a gázért vagy a vízért. A vállalkozások csődbe mennek, és velük együtt az egész gazdaság és az állam is” – állítja Kollár, aki úgy gondolja, hogy nagyon kemény lépésekre lesz szükség az állam részéről, amelyek sok pert válthatnak ki, de szerinte „vállalnunk kell ezt a kockázatot, hogy megmentsük a családokat, az önkormányzatokat, a vállalatokat és a gazdaságot”. (mi, TASR)

Read More

Post Comment

Generated by Feedzy