Search by category:
Egyéb kategória

Főzzünk be! RECEPTEK

Gyűlnek a befőttesüvegek, az illatos kompótok. Persze, ebből is legjobb a házi!

 

30 perc
Szőlőbefőtt

Hozzávalók: 1 kg szőlő, 300 g cukor, 1 késhegynyi nátrium-benzoát.

Alaposan megmossuk a szőlőt, leszemezzük és üvegekbe rendezzük. Kb. 8 dl vizet a cukorral felforralunk, és ráöntjük a befőttekre. 5–10 perc múlva a meleg levet visszaöntve, újra felforraljuk. Egy-egy csipet tartósítószert teszünk a befőttek tetejére, felöntjük másodjára is a forró lével, rácsavarjuk a fedelüket, és egy napra száraz dunsztba tesszük.

40 perc
Szilvabefőtt

Hozzávalók: 600 ml víz, 300 g cukor, 1 kg szilva, 3 rúd fahéj, 10 szem szegfűszeg.

A vizet felforraljuk a cukorral, majd langyosra hűtjük. A szilvát elfelezzük (ha nagyon nagyok, negyedeljük), kiszedjük a magját, és sterilizált üvegekbe rakosgatjuk. Mellé rakjuk a fahéjrudat és a szegfűszeget is. Az így előkészített befőttesüvegeket, felöntjük a cukorsziruppal, rakunk rájuk 1-1 fóliadarabot, majd rácsavarjuk a fedelüket. Egy nagyobb fazékba rácsot vagy egy fémtálat teszünk, rá-, belerakjuk az üvegeket, felöntjük a fazekat ¾-ig vízzel, és felforraljuk. Forrástól számítva közepes lángon 15 percig főzzük, majd kiemeljük a befőtteket, és száraz dunsztba helyezzük.

40 perc
Gyömbérbefőtt

Hozzávalók: 500 g gyömbér, 2 tk. só, 1,5 dl almaecet, 1 dl rizsecet, 4 lime leve, 1/2 bögre nádcukor.

Egy kanállal lekapargatjuk a gyömbér héját. Vékony szeletekre vágjuk. Megsózzuk, és egy órán át pihentetjük. Kinyomkodjuk belőle a nedvességet. A gyömbért egy 1 literes befőttesüvegbe dobáljuk. Az alma- és rizseceteket, a lime-levet és a cukrot egy fazékban összekeverjük, és alacsony lángon felmelegítjük, de nem forraljuk! A keveréket a gyömbérre öntjük. Félig lezárjuk az üveget. Ha teljesen kihűlt, szorosan rátekerjük a fedőt, és a hűtőben tároljuk.

60 perc
Birsalmabefőtt

Hozzávalók: 3 kg birs, 2,3 l víz, 750 g cukor, 2 tk. fahéj, 20 db szegfűszeg, 2 tk. szegfűbors, 2 csipet citromsav.

A birseket alapos mosás, a magház eltávolítása után vékonyabb szeletekre vagdossuk. A vízbe kimérjük a cukrot, fahéjjal, szegfűszeggel, szegfűborssal ízesítjük, majd belepakoljuk az almákat. Puhulásig főzzük. A végén hozzáadjuk a két csipet citromsavat. Az üvegekbe folyamatosan, forrón beleszedjük a lével együtt a gyümölcsöt. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Read More

Post Comment

Generated by Feedzy