Search by category:
Egyéb kategória

Kiderült, mekkora lehet a 14. nyugdíj összege

Ha szeptember végéig az Európai Unió nem áll elő egy, a Szlovákia számára is kedvező megoldással az energetikai krízisre, a kormány októberben dönt az energiaárak szabályozásáról – jelentette ki Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügy-miniszter csütörtökön este a TV JOJ Na hrane című műsorában. Ennek jogi keretét az energetikai szükséghelyzetről szóló törvény módosítással teremtenék meg.

Krajniak szerint a háztartások többféle módon is segítséget kapnak majd a magas energiaárakat illetően. Az első az árak szabályozása lesz. 

„Vagy az Európai Unió előáll egy megoldással, amely elfogadható lesz a számunkra, vagy mi október folyamán eldöntjük, miként szabályozzuk majd az árakat. Azt nem ígérhetjük, hogy az idei évhez hasonlóak lesznek, de meg tudják majd fizetni” – mondta.

A legrosszabb szociális helyzetű családok számára külön anyagi támogatást is nyújtanak majd, ennek részleteiről azonban még tárgyalnak.

Krajniak a műsorban arról is beszélt, hogy a kormány további segélyeket tervez nyújtani a magas infláció által leginkább érintetteknek, ez a támogatás pedig nem csak az energiát érinti majd. Emlékeztetett, hogy augusztus végéig fizették ki az első körös inflációs segélyt.

„Rövidített jogalkotási eljárásban a jövő héten a parlament elé kerül a nyugdíjasoknak szánt inflációs segély, illetve egyéb intézkedések is, amelyek lehetővé teszik, hogy az év végéig minden érintett háztartásnak segítsünk” – fűzte hozzá.

Krajniak szerint idén novemberben a nyugdíjasok 14. nyugdíjat kaphatnak majd, amely a 13. nyugdíj 70 százalékának felel majd meg. Utóbbit a nyugdíjasok júliusban kapták kézhez. Erre a célra az állam 200 millió eurót különített el. 

A miniszter elmondta, más, veszélyeztetett csoportok számára is segélyekkel készülnek. „Mindez egyszeri segítség lesz több száz euró formájában” – mondta.

Read More

Post Comment

Generated by Feedzy