Search by category:
Egyéb kategória

Mozgósítás

Szerda reggel Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin televíziós beszédben jelentette be a részleges katonai mozgósítást. El is indult sok orosz, de nem a frontra, hanem a repterekre, határokra.

Nem is csoda. Ki akarna már egy értelmetlen háborúban meghalni egy olyan országért, ahol semmibe veszik az emberi életet? Menekülni próbál, aki tud. Az sem csoda, hogy nagy tömegek vonultak ki tüntetni a mozgósítás ellen nemcsak Moszkva utcáin, de több tucat orosz városban, annak ellenére, hogy kemény retorziókkal kell számolniuk, ráadásul sokukat letartóztatásuk után azonnal bevitték a hadseregbe. Minden tisztelet azoknak, akik eme rizikó ellenére kimentek kinyilvánítani haragjukat az egyre keményebb rezsim ellen. Ugyan ez alkalommal legtöbbjük nem azért ment ki, hogy az ukránok gyilkolása ellen tiltakozzanak (akik ezt tették, azok február 24. után mentek az utcára, és nagy részük vélhetően máig ül), legtöbbjük csak nem akar a frontra menni, mégis lassan talán kezd az orosz többségnek is megnyílni a szeme, hogy ez már így nem mehet tovább. Jobb később, mint soha! Ha inspirációra van szükségük, figyeljék meg, mi történik Oroszország egyik legközelebbi szövetségesénél, Iránban! Ott is fellázadt a nép, nők ezrei égetik el nyilvánosan fejkendőiket azért, mert az ottani erkölcsrendészet letartóztatta a 22 éves Mahsza Aminit, majd erkölcsösen, ahogy az elegáns hölgyekkel bánni illik, agyonverték. Iránban legalább annyira kemény retorziók várják a tüntetőket, mint Oroszországban, mégis mozgósították önmagukat, mert tudják, hogy a szabadságért harcolni kell. Csak kívánni lehet az iráni és az orosz tüntetőknek, hogy bátorságuk minél több embert inspiráljon, és sikerüljön nekik térdre kényszeríteniük a felettük uralkodó rezsimeket.

Tudják jól az oroszok, a „részleges” része a mobilizációnak hazugság, mert az Állami Duma már rég meghozta azokat a törvényeket, amelyekkel mindenkit behívhatnak. És ugyan Szergej Sojgu védelmi miniszter is azt mondta, csak 300 000 tartalékost hívnak be, akik már átmentek némi kiképzésen, illetve van harci tapasztalatuk, több helyről érkeztek hírek arról, hogy visznek öreget-fiatalt, függetlenül attól, hogy tartott-e már fegyvert a kezében. És a független Novaja Gazeta lapnak, ami a háború óta európai száműzetésben működik, egy kremlbéli forrás azt mondta, van a mozgósítási rendeletnek egy titkosított paragrafusa, miszerint akár 1 millió embert mobilizálhatnak. Putyin a mozgósítási rendeletével bevallotta, hogy veszít Ukrajnában. A megszállt Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiókban Oroszországhoz való csatlakozásról bejelentett álnépszavazások ezt csak megerősítik. Az elnök beszédében nukleáris zsarolással vádolta, majd paradox módon atomfegyverekkel fenyegette meg a Nyugatot és mindenkit, aki az orosz territoriális integritást fenyegetné. Így áll össze a kép: ha a 4 megszállt terület orosszá válik, és az ukránok továbbra is fel akarják őket szabadítani, akkor erre hivatkozva az oroszok akár atomfegyvereket is bevethetnek. Azt mondja, nem blöfföl. Csak remélni lehet, hogy igen.

Feszült lehet Putyin. Múlt héten pajtásai a Sanghaji Együttműködési Szervezetből, Narendra Modi és Hszi Csin-ping, kamerák előtt fejtették ki aggodalmukat a háborúval kapcsolatban. A hazai lakosság is már kezd lázadozni ellene. A csatatéren megalázták az ukránok, és akkor még nem is a legjobb nyugati fegyverekkel. Vajon az akár 1 millió katona majd változtat a helyzeten? Hónapokig fog tartani, amíg eljutnak a frontra. És hogy mivel szerelik fel őket, kérdéses. Épp ezért kell bekeményíteni a szankciókat, ne legyen semmi esélyük nyerni. A tragikomédia az egészben, hogy nemrég publikált felmérések szerint a szlovák és magyar lakosság többsége még mindig orosz győzelmet akar. A Fidesz nemzeti konzultációt indítana az energetikai szankciókról, miközben az államhoz lojális magyar sajtó nyomja az orosz propagandát. Szégyen és gyalázat. Lehet, hogy ezeket az embereket kéne mozgósítani és a frontra küldeni, hogy segíthessenek szeretett Putyinkájuknak.

Read More

Post Comment