Search by category:
Egyéb kategória

Nincs tétje a választásnak

Alsószeli/Pered |

Két mátyusföldi településen máris eldőlt, kik irányítják majd a falut a következő négy évben. A két polgármesternek nincs kihívója, a képviselőjelöltek száma éppen annyi, amennyit választani kellene.

A Galántai járásban fekvő Alsószeli önkormányzati testülete 9 képviselőből áll. Az október végi választásokra csak a Szövetség állított jelölteket, éppen annyit, amennyi a testületbe szükséges. A választásnak így nincs tétje. Kovács Lajosnak, az első hivatali idejét töltő polgármesternek nincs kihívója. Ezzel kapcsolatban elmondta, olyan többször is előfordult, hogy csak egy polgármesterjelölt volt, de olyan még nem, hogy ugyanannyi képviselőjelölt indult volna, amennyit választani kellene. Erről bővebben nem kívánt nyilatkozni.

A szomszédos kataszterben lévő, de a Vágsellyei járáshoz tartozó Pereden is ugyanez a helyzet alakult ki, immár másodszor az 1989-es rendszerváltás óta. A jelenlegi és a majdani polgármester, Agócs Kőrösi Ildikó második hivatali idejére készül, a Szövetség színeiben indul a 11 képviselőjelölttel együtt. Úgy véli, nehéz megmondani, miért alakult így a jelöltek állítása. „Nem számítottam rá, hogy így alakulnak a választások. Arra számítottam, hogy ha nem is lesz 31 jelölt a 11 képviselői posztra, mint 2018-ban, de négy-öt plusz jelölt biztosan lesz. Nem tudom, mi lehet az oka. Talán attól tartanak az emberek, hogy az előttünk álló nehéz és bizonytalan pénzügyi időszakban kérdéses, hogy lehet-e reális eredményeket elérni, illetve félő, milyen kihívások állnak előttünk. Eleve a közügyek iránt kicsit csökkent az érdeklődés, és az előző évekhez, évtizedekhez képest manapság sokkal intenzívebb visszajelzéseket kapnak a képviselők a lakosoktól, például a közösségi oldalakon keresztül. A lakosoknak nagyobb a betekintésük az önkormányzati munkába, és talán nem sokan szeretnék vállalni azt, hogy kritika érje őket” – fejtette ki. Agócs Kőrösi Ildikó majdnem az összes jelenlegi képviselővel tárgyalt a jelöltállítás előtt. Sajnálja, hogy néhányan közülük nem folytatják a közös munkát, mert véleménye szerint a folytonosság kulcsfontosságú az önkormányzati munkában, hiszen vannak ismétlődő témák, vagy olyan projektek, amelyek megvalósítása több évig tart. Döntésüket tiszteletben tartja. „Sajnos megvan a veszélye, hogy ha valamelyik jelölt visszalépne, vagy más okból nem tudná folytatni a képviselői munkát, nincs egyetlen póttag sem, így időközi választásokat kellene tartani, ami egy nagy teher a képviselők számára. A 11 jelölt egy meglehetősen színes csapat, igyekeztünk sokféle területről, a sport, a kultúra, a közgazdasági, vagy a vállalkozói szférából érkezőket megszólítani. A legtöbben a munkájuk révén, vagy a civil szférában megtapasztalták, hogyan kell egy-egy rendezvényt megszervezni, többen aktívan tevékenykednek különféle szervezetekben. A jövőben kiderül, mennyire tudunk együttműködni és megtalálni a közös célkitűzéseket. Ebben fontos kérdés, hogy mennyire lesznek nyitottak és befogadóképesek az iránt, amit jómagam és a község hivatal képvisel” – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, bízik benne, hogy nyílt kommunikációval a közeljövőt meghatározó nehéz anyagi helyzet ellenére is tudnak majd sikereket elérni, fejlesztéseket megvalósítani. Ehhez szerinte az kell, hogy a majdani képviselők kezdeményezőek legyenek, és indítványozzák a községben megoldandó feladatok elvégzését.

Read More

Post Comment

Generated by Feedzy