Search by category:
Egyéb kategória

Csak két jelölt szerzett szenátori mandátumot a választások első fordulójában Csehországban

Csak két jelöltnek sikerült szenátori mandátumot szereznie a hétvégi részleges szenátusi választások első fordulójában Csehországban.

A részleges szenátusi választásokon kétévente a 81 tagú felsőház egyharmada, azaz 27 mandátum újul meg, amelyekért az idén 178 jelölt versengett. A mandátum megszerzéséhez a leadott szavaztok több mint 50 százalékát kellett megkapni.

Az első fordulóban a kereszténydemokrata Petr Fiala győzött Ústí nad Orlicíben, ahol azonban csak két jelölt versengett egymással. A másik sikeres jelölt, Ladislav Václavec Bruntálban szerzett mandátumot az ellenzéki ANO jelöltjeként.

Az egy hét múlva sorra kerülő második fordulóba az első forduló két legsikeresebb jelöltje jut minden körzetben, nyerni az fog, aki megszerzi az egyszerű többséget.

Politikai megfigyelők és a prágai sajtó szerint a szenátusi választások legfőbb tétje, hogy sikerül-e az ötpárti jobbközép kormánykoalíciónak megtartania felsőházi többségét. Az első forduló eredménye alapján ez valószínűsíthető – nyilatkozta Petr Fiala kormányfő, az ODS elnöke a közszolgálati televízióban. A kormánykoalíciónak a második fordulóba a még nem végleges eredmények alapján 20 jelöltje jutott. Az ellenzéki ANO mozgalomnak pedig 17 jelöltje maradt állva.

A részleges szenátusi választásokkal párhuzamosan megtartott helyi önkormányzati választásokon a szavazatok több mint 90 százalékának összeszámlálása után a 6400 település 62 500 önkormányzati képviselői helyének mintegy felét a különféle helyi koalíciók szerezték meg. A parlamenti politikai pártok közül már hagyományosan a kereszténydemokrata KDU-ČSL volt a legsikeresebb. A nagyvárosokban és a regionális központokban az ANO párt vezet. Az önkormányzati választások végeredménye vasárnapra várható.

A részvétel a részleges szenátusi választásokon 42 százalék, a helyi önkormányzati voksoláson pedig 46 százalék körül alakult.

Read More

Post Comment