Search by category:
Egyéb kategória

A kormány csődbe viheti Szlovákia domináns áramtermelőjét

Pozsony |

Újabb katasztrófa fenyegeti Szlovákiát a kormány energiaipari jogalkotása miatt, amellyel a magas energiaárakat szeretnék megzabolázni. Az ország domináns áramtermelője, a Szlovák Villamos Művek vezetése szerint csődbe mehetnek, ha a kormány nem változtat az elképzelésein.

A parlament kedden folytatja a kormány energetikai mentőcsomagjáról szóló vitát. A törvényhozás által múlt pénteken második olvasatba utalt energiatörvény módosítását – amelyet még e héten szeretnének elfogadni – arra az esetre tartalékolják, ha nem sikerül közös uniós megoldást találni az energiaválságra. Többek között lehetővé tenné a kormány számára, hogy vészhelyzetet hirdessen, és megszabja az energiacégeknek, hogy kinek és mennyiért adják az áramot és a gázt, miközben a kormány egy egyszerű rendelettel dönthet majd az energiaárakról. Megtilthatnák azonban a villamos energia kivitelét is. Az elemzők szerint gyakorlatilag az áram és a gáz „államosításáról” van szó.

Veszélyes lépések

Az ország domináns áramtermelője, a Szlovák Villamos Művek (SE) ezzel kapcsolatban máris felhívta a figyelmet arra, hogy ha a törvénymódosítást a kormány által javasolt formában fogadják el, az csődbe juttathatja a vállalatot, és veszélybe sodorná a Mohi Atomerőmű 4. blokkjának a befejezését is. Csak emlékeztetőül: a Szlovákiában előállított villamos energia több mint 64 százaléka a Szlovák Villamos Művektől származik, miközben a cég az ország áramellátásának a 60 százalékát biztosítja, vagyis a következmények katasztrofálisak lennének Szlovákia számára.

„A kormány törvénymódosítása által generált bizonytalan jogi környezet miatt sem a bankok, sem a cég tulajdonosai nem hajlandók nekünk odaítélni az egyébként már leegyezett 400 millió eurós kölcsönt. Szélsőséges esetben a vállalatunk emiatt akár csődbe is mehet” – figyelmeztet Branislav Strýček, a Szlovák Villamos Művek vezérigazgatója. Ha az említett jogszabályt elfogadják, szerinte óriási probléma lesz bármilyen infrastrukturális projekt finanszírozása az energiaágazatban, és minden bizonnyal problémák lesznek az SE finanszírozásával is. A vállalat ezért azt tervezi, hogy az idei év végéig szükséges 400-500 millió eurós forrást az államtól próbálja meg kicsikarni, amely az SE részvényeinek a 34 százalékát birtokolja.

A csődveszély és a 4. mohi blokk befejezésén kívül Strýček szerint azonban veszélybe kerülhet Szlovákia jó hírneve is a befektetők szemében. Az SE vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a törvényjavaslat értelmében a kormány energiavészhelyzet esetén a hatályos kereskedelmi szerződésektől függetlenül ráteheti a kezét az energiacégek termelésére, és meghatározhatja a fogyasztói árat is. „A javaslatban azonban nem szerepelnek olyan határozott feltételek, amelyek alapján energiavészhelyzetet lehet hirdetni, ami abszolút jogbizonytalansághoz vezet” – állítja Strýček.

A tét 10 milliárd euró

Külön probléma, hogy a Szlovák Villamos Művek már a jövő év egészére eladta az általa előállított villamos energiát, és kötelezettséget vállalt arra, hogy termelésének több mint felét külföldi partnereknek szállítja. 2023-ban, amikor a Mohi Atomerőmű 3. blokkja beindul, Strýček szerint az SE 20,8 terawattóra (TWh) villamos energiát fog termelni. Ebből 6,15 TWH-t a szlovák háztartásoknak ígértek, 3,8 TWh-t a szlovák piacon értékesítettek, a fennmaradó több mint 10 TWh-t pedig külföldi ügyfeleknek adták el Németországba, Csehországba és Magyarországra. A vállalat jogi szakvéleménye szerint a villamosenergia-ellátási szerződéseiket az állami szabályozásra hivatkozva nem lehet felmondani, Strýček szerint ezért az SE-nek más energiatermelőktől kellene áramot vásárolnia a külföldi szerződéses fogyasztók igényeinek a kielégítésére, mindezt ráadásul a jelenlegi rendkívül magas árakon, ami körülbelül tízmilliárd euróba kerülne. És mivel a törvényjavaslat a kormány által nyújtott kártérítést is magában foglalja, végső soron az államnak, vagyis az adófizetőknek kellene kifizetnie ezt a csillagászati összeget.

Az SE ezért levelet küld a köztársasági elnöknek, a parlamenti képviselőknek és az illetékes minisztereknek, amelyben a már benyújtott jogszabályok módosítására szólítják fel őket, és arra is, hogy a módosításokat vitassák meg az ágazati szakemberekkel. Strýček szerint ugyanis a törvénymódosítás épp azon részét nem véleményezhették, amely lehetővé teszi, hogy szükségállapotban a vállalatnak megszabhassák, kinek is adhat el elektromos energiát. „Ha az állam nem ad 400 millió eurós kölcsönt, vagy ha az eredetileg megállapított 6,15 terawattóránál több áramra teszi rá a kezét, akkor nagy az esélye annak, hogy csődöt jelentünk” – tette hozzá az SE vezérigazgatója.

Hirman cáfol

A Szlovák Villamos Művek vezetésének a cégük esetleges csődjével kapcsolatos információi ellentmondanak az állam képviselőinek küldött levelüknek – állítja a gazdasági tárca, amely szerint a szóban forgó levélben még a törvény tényleges előkészítése és elfogadása előtt tájékoztattak az SE súlyos pénzügyi problémáiról. „A Szlovák Villamos Művek esetleges pénzügyi problémái mögött a társaság helytelen vezetői döntései állhatnak, és nem a parlament által második olvasatban tárgyalt módosításjavaslatok. Szeretnék emlékeztetni arra, hogy az elfogadott intézkedéseket az állam csak abban az esetben alkalmazná, ha olyan helyzet állna elő, amikor a piaci működési zavarok miatt az energiaárak csillagászati magasságokba emelkednének, és így megfizethetetlenné válnának. Mindenesetre, foglalkozni fogunk a Szlovák Villamos Művek helyzetével” – mondta el Karel Hirman gazdasági miniszter. A tárcavezető biztosította a szlovákiai háztartásokat arról, hogy a kormány eddigi intézkedései nem veszélyeztetik a Szlovák Villamos Művek kötelezettségvállalását, miszerint 2023-ban és 2024-ben kedvezményes áron szolgáltatja az áramot a háztartásoknak. (mi, TASR)

Read More

Post Comment