Search by category:
Egyéb kategória

A parlament Kollár miatt nem tud lefaragni a főügyész jogköreiből

Pozsony |

Nem módosul a büntető törvénykönyv 363-as paragrafusa – a Sme rodina ezúttal is megakadályozta a főügyész jogköreinek szűkítését a parlamentben. Richard Sulík (SaS) felrótta, a korrupcióellenes OĽaNO listáján olyan személyek kerültek a parlamentbe, akik nem támogatják a vitatott paragrafus megváltoztatását.

„A büntető törvénykönyv 363-as paragrafusa a korrupció elleni harc jelképe. Kulcsfontosságú rendelkezés, amely teret nyit az ügyek kivizsgálásának, hogy ne állítsák le őket, mielőtt a bíróság elé kerülnek” – jelentette ki Mária Kolíková (SaS) volt igazságügyi miniszter a szavazás után. Hangsúlyozta, a politikusok döntésükkel az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány és a Via Iuris civil szervezet kezdeményezését is ignorálták, melyek több mint 25 ezer aláírást gyűjtöttek a rendelkezés módosításához. Alojz Baránik (SaS) parlamenti képviselő arról beszélt, a javaslat több pozitív változást eredményezett volna az ügyészség működése terén, nemcsak a főügyész jogköreinek korlátozását tűzték ki célul, hanem az intézmény átláthatóságának javulása érdekében is több intézkedést dolgoztak ki. A liberálisok rámutattak, nem a rendelkezés teljes eltörlését javasolták, de lényegesen leszűkítették volna a főügyész hatáskörét a büntetőeljárás megszüntetését illetően. A javaslat szerint továbbra is lehetősége lett volna felülvizsgálni a rendőr vagy az ügyész jogerős határozatait a vádemelés leállításáról vagy félbeszakításáról, ha tudomására jut, hogy az ilyen határozattal jogszabálysértés történt. A másik oldalon viszont nem szüntethette volna meg a büntetőeljárást. Maroš Žilinka főügyész ezt többször megtette – Peter Pčolinský, az SIS volt igazgatója, Peter Kažimír (Smer) jegybankelnök is ennek köszönhetően szabadult a vádak alól.

A parlamentben már múlt héten volt egy sikertelen próbálkozás, akkor az OĽaNO műhelyéből származó tervezet bukott meg, s mindössze egy szavazat hiányzott a tervezet második olvasatba utalásához. A 147 jelen lévő képviselőből csak 72-en szavaztak a javaslat mellett, 74-en ellenezték azt, s egy személy tartózkodott. Az SaS, a Za ľudí és azOĽaNO képviselői igent nyomtak, kivéve Igor Hust (OĽaNO), aki nem vett részt a szavazáson – mint kiderült, büntetőeljárás folyik ellene, s épp Žilinka beavatkozása segíthetne neki. A független képviselők közül Miroslav Kollár, Ján Mičovský és Tomáš Valášek is támogatták az SaS javaslatát. Katarína Hatráková, aki az OĽaNO listáján jutott be a parlamentbe, tartózkodott. A Sme rodina, köztük az OĽaNO-ból átigazolt Romana Tabák és Ján Krošlák nemmel szavaztak, csak úgy, mint az ĽSNS-ből érkezett Jozef Šimko. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök korábban jelezte, határozottan elutasítják az említett paragrafus módosítását.

Az SaS politikusai kritikával illették a legnagyobb kormánypártot, amiért olyan személyeket jelöltek a parlamentbe, akik nem azonosulnak a párt választási ígéretével, a korrupcióellenes harccal. A Za ľudí állásfoglalásban emlékeztetett, ők nem támogatták Žilinka kinevezését. „A 363-as paragrafus veszélyes eszköz rossz kezekben. A lényeg az, hogy a legfőbb ügyésznek ne legyen lehetősége a vádemelés leállítására a bíróság előtt, amely a vádlott bűnösségéről vagy ártatlanságáról hivatott dönteni” – hangsúlyozták.

Valášek szintén saját javaslattal rukkolt elő, amelyet a szeptemberi ülésszak másik felében vitatnak meg a képviselők, ha ismét kudarcba fullad a próbálkozás, a házszabály értelmében legalább fél évig nem tárgyalják újra a kérdést.

Read More

Post Comment