Search by category:
Egyéb kategória

Elutasította a gázárplafon bevezetéséről szóló javaslatot az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság nem hagyta jóvá a nagykereskedelmi gázárak maximalizálásával kapcsolatos javaslatot, amelyet 15 tagállam kezdeményezett – jelentette ki Valdis Dombrovskis alelnök.

Az Európai Unió tagállamainak nagykövetei a mai nap folyamán tárgyalnak a válságcsomagról, amely többek között az energia- és olajipari cégek túlzott nyereségének megadóztatását, illetve a kötelező villamosenergia-megtakarítást is magában foglalná.

Dombrovskis szerint jelenleg az elegendő gázellátás biztosítása jelenti a prioritást. Hozzátette: az Európai Bizottság javaslatokat készít az energiaügyi miniszterek pénteki találkozójára, azonban elutasította a gázárplafonra vonatkozó eddigi tervezetet.

Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Lengyelország, Szlovákia és más országok is gázárplafon bevezetését követelték. A magas árak visszaszorítása – amelyek a villamosenergia-árakra is hatással vannak – segíthetne enyhíteni az inflációs nyomást, valamint csökkenthetné a háztartások plusz kiadásait és pénzügyi terheit.

(denník n)

Read More

Post Comment